ינון מגל ובן כספית

"אנו לא מצליחים להשתלט על המגפה, זה ברור"

10969

פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור לשעבר, הבהירה כי צמרת המדינה מתקשה להתמודד עם העלייה בתחלואה: "נעשו צעדים, אך מאוחר מדי ומעט מדי"


אתמול (ב') שוב נשבר שיא בגל הנוכחי של התחלואה, כשמספר המאומתים זינק ל־9,800. לצד זאת, אושר מתווה החזרה ללימודים ויש גורמים במערכת הבריאות החוששים מזינוק נוסף בתחלואה. הבוקר שוחחו ינון מגל ויריב אופנהיימר עם ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות לשעבר פרופ' סיגל סדצקי, שהביעה את דעתה על המצב.

פרופ' סיגל סדצקי התייחסה לנתוני התחלואה שממשיכים במגמת העלייה, והסבירה כי המשמעות היא שההדבקה "ממשיכה להתפשט בקצב גבוה. המספר לא מפתיע, הוא היה צפוי והוא מדאיג. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות במספרים כאלה, אנחנו צריכים לחשוב מה אנחנו עושים". לדבריה, "אנחנו לא מצליחים להשתלט על המגפה, זה ברור".

לדעתה, יש לנקוט במספר צעדים על מנת למגר את התפשטות המגפה במדינה. הצעד הראשון אותו המליצה לבצע, הוא הגבלת התקהלויות: "התו הירוק הוא קונספט נכון במספר נמוך של הדבקות וכשהערך של החיסונים גבוה מאוד. כיום, התו הירוק מערבב אנשים שאנחנו יודעים שהם מדביקים וגם נדבקים בעצמם, הוא לא נכון", והוסיפה: "אנחנו צריכים לעשות הגבלת התקהלויות לכולם, גם לאנשים מחוסנים", אך הבהירה: "במצב אחר נוכל לשקול את חזרתו של התו הירוק, לא כיום".

כמו כן, מתחה ביקורת חריפה על ניהול המאבק לבלימת התחלואה: "נעשו צעדים מאוחר מדי ומעט מדי. בעיניי, לא הצעדים הנכונים. במקום גישה מניעתית ולנסות להשתלט כל פעם על המספרים כשההדבקה בתחילתה, דוחים את קבלת ההחלטות למצבים בהם הפעולות עליהן מחליטים לא מספיקות. יש איחור מאוד גדול בקבלת ההחלטות".

"אני לא בעד סגר"

בהמשך, התריעה מפני המתווה לפתיחת הלימודים שאושר, והסבירה: "אני חוששת שהוא לא נכון אפידמיולוגית ולוגיסטית, מבחינת מה שאנחנו מסוגלים לעשות עם הבדיקות. אני לא בעד סגר, אני בעד לנסות לעשות הכול כדי למנוע סגר. לא הייתי מסכימה למתווה, בשום פנים ואופן לא. אני לא מאמינה שאפשר אפידמיולוגית ומעשית לשלוט על ההדבקה בעזרת בדיקות בלבד. אנחנו רואים בקייטנות מה קורה, וגם במגזר החרדי".

ראש שירותי בריאות הציבור לשעבר מנתה את הבעיות במתווה הנוכחי: "כיתות גדולות שעלולות לגרום להדבקות גדולות מדי, הסתמכות על בדיקות והימנעות מוחלטת כמעט מבידודים. אני חושבת שהנקודה בה לילד יש סרולוגיה חיובית ומשחררים אותו לחלוטין מבידוד, זו אותה טעות של התו הירוק. כי גם מחלימים עלולים להידבק שוב". הפתרון, לדעתה של פרופ' סצדקי, הוא בראש ובראשונה כיתות קטנות. "הדבר הנכון ביותר הוא לצמצם את כמות הילדים שכל ילד נפגש איתם. אני לא מקבלת את הטיעון שזה לא ניתן לביצוע, אני חושבת שזה ניתן".

באשר לדיון המתנהל בימים אלו אודות הרחבת גיל המתחסנים במנת הדחף, טענה: "הקצב בו הולכים עם ההתחסנות נכון. מדאיגים אותי אנשים שמחליטים לעשות דין לעצמם, בודקים את כמות הנוגדנים ולפי זה מחליטים אם לקבל את החיסון השלישי או לא. אני לא ממליצה על זה, אני ממליצה לקבל חיסונים עפ"י ההמלצות, וחושבת שזה נכון". עם זאת, ציינה כי "כל זמן שהעולם חולה, יצוצו ווריאנטים שנאלץ להתמודד איתם גם כאן. החיסון הוא לא קו הגנה מושלם, אין היום קו הגנה אחד שיכול להכיל".

          

עריכה: עופרי גליכמן

24/08/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


סיגל סדצקי
סיגל סדצקי  |  צילום: פלאש90
Paris