ינון מגל ובן כספית

"כרגע, זו מגיפה של לא מחוסנים"

20652

ד"ר שרון אלרעי פרייס קראה לישראלים להתחסן בחיסון הבוסטר • הדגישה: "אם היה מופעל תו ירוק לפני, אולי היו נחסכים חיי אדם"


ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, נשמעת אופטימית מהרגיל: בשיחה עם ינון מגל ובן כספית ב־103fm הדגישה כי החיסון השלישי מוכיח את יעילותו בהפחתת התחלואה הקשה, הביעה תמיכה בפתיחת שנת הלימודים, והבהירה שהיא כאן כדי להישאר.

בפתח השיחה תיארו ינון ובן את המצב שבו נמצאת המדינה, רגע לפני פתיחת שנת הלימודים וחגי תשרי. נתוני משרד הבריאות מעידים על ירידה בתחלואה, אך עדיין מדובר באלפי נדבקים מדי יום, והחשש הוא כי השבועות הקרובים ישנו שוב את המגמה ויהפכו אותה לשלילית. "זה תיאור מדויק של המצב", אמרה, "יש אופטימיות זהירה כי אני חושבת שהצלחנו להבין איך נצא מהגל הזה. בדומה לגל השלישי, זה יקרה בזכות החיסונים".

לדבריה, הנתונים מעידים על התפוגגות היעילות של החיסונים אחרי כ־6 חודשים, וככל שהמידע בנושא נאסף - ברור גם מה הפתרון המסתמן. "צריך להבין שעדיין יש סיכון לאנשים שהחיסון שלהם עבר זמנו. 85 אחוזים מקרב המחוסנים בני ה־60 ומעלה שחלו קשה וקריטי - החיסון שלהם היה בן יותר מ־6 חודשים. כך גם לגבי 75 אחוזים מקרב המחוסנים בני פחות מ־60. חלקם נפטרים בבתי החולים, גם בגיל 37 ו־42. לכן, צריך לתת את מנת הבוסטר", אמרה ד"ר אלרעי פרייס, שהסכימה עם טענתו של כספית בנושא: "זו באמת כרגע מגיפה של לא מחוסנים".

בוסטר אחד ודי?

האם הבוסטר הוא סימן לתחילתה של מגמה, שבה מדי כמה חודשים נושיט את הזרוע כדי להתחזק נגד הנגיף המסוכן? לדברי הבכירה במשרד הבריאות, זה לא בהכרח המקרה. "יש מחלות כמו שפעת שבהן הווירוס משתנה וצריך זריקות פעם בשנה, ויש מחלות שאחרי הבוסטר יש הגנה להרבה מאוד שנים", הסבירה, "אנחנו עוד לא יודעים מה יהיה עם הקורונה, אין על זה מידע בעולם, נצטרך לעקוב ולשנות את ההנחיות בהתאם. אנחנו המדינה הראשונה שמתחסנת בהיקף הזה ובכמויות האלה".

אלרעי פרייס הוסיפה כי אלה שהחלימו מקורונה זקוקים לחיסון אחד בלבד, על פי הנתונים שבידה, כדי להיות מוגנים מתחלואה חוזרת. עם זאת, הדגישה כי החלמה מקורונה היא לא התרופה. "לנגיף הזה יש תופעות לוואי שלא ידוע כמה זמן הן נמשכות. לכן, אני מציעה לכולם לא להידבק", הוסיפה בחיוך.

רגע לפני החזרה ללימודים, הביעה הבכירה במשרד הבריאות תמיכה בהחלטה שהתקבלה לפתוח את השנה במועדה. ואולם, "כשיש עלייה משמעותית בתחלואה ביישוב יש כמה צעדים, ובהם צמצום מספר הילדים בכיתה, למידה בחוץ, חצאי כיתות, למידה היברידית - על פי שיקולי הרשות המקומית. הדבר השני הוא 'מגן חינוך', בדיקות PCR כל שבוע, וקיום החוגים והלמידה הבלתי־פורמלית בחוץ".

ומה לגבי ההופעה של עומר אדם, מול אלפי אנשים בקהל? "מקדם ההדבקה הוא בכיוון חיובי ומתחיל לרדת", אמרה, וסייגה: "הלימודים, חגי תשרי, עומר אדם, אומן - הכול קורה באותו עולם. אי אפשר גם וגם כשמקדם ההדבקה הוא עדיין יותר מ־1. לכן, אנחנו כמדינה צריכים להחליט מה חשוב לנו". לדבריה, "אם היה מופעל תו ירוק לפני, אולי היו נחסכים חיי אדם".

"אנחנו יודעים לא פחות מה־FDA"

לקראת סיום הריאיון, הגיבה בתקיפות ד"ר אלרעי פרייס לטענות המתנגדים לחיסון הבוסטר, על כך שלא אושר על ידי מנהל התרופות האמריקני: "ל־FDA אין נתונים לאשר שום דבר. המומחים הישראליים לא פחות טובים מה־FDA. אנחנו רואים שזה בטוח ויעיל לכל הגילאים, בסוף לנו יש את הנתונים".
בהמשך, ינון ובן ביקשו לברר איתה כיצד היא חשה לאור הביקורת החריפה שספגה בחודשים האחרונים, והקושי, כפי שפורסם השבוע, למנות לה סגנים שיסייעו לה במילוי משימתה. "אני לא יודעת מה זה מאוששת, אני כל הזמן מאוששת", אמרה, "יש פה משימה לאומית שצריך להתמודד איתה. האתגרים ממשיכים. לא הפסיקו לצעוק לי מתחת לבית".

קיבלת גיבוי מהדרג הפוליטי? כי היו שלבים שרציתם יותר הגבלות ולא נתנו לכם את זה.
"זה לא עניין של גיבוי אלא של החלטה. בסופו של דבר, הקבינט מחליט וזו כמובן זכותו. הקושי הוא שכשייש אלפי מאומתים קשה לקבל החלטות".

היו רגעים שרצית להניח את המפתחות?
"לא. אני רואה את המשימה הלאומית וכשקשה לא יוצאים מתחת לאלונקה".

     
עריכה: יניב מורוזובסקי

30/08/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ד"ר שרון אלרעי פרייס
ד"ר שרון אלרעי פרייס  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris