אודי סגל וענת דוידוב

לצערו של המלחין - הלחן הפך לסיפור הצלחה

כולנו שרים כבר דורות את 'ואולי' של רחל • אבל מה הסיפור המרתק מאחורי הלחן הכל־כך מפורסם שלו? • אמיר בן־דוד ('זמן ישראל') שיתף בפיסת ההיסטוריה


"ואולי לא היו הדברים מעולם...": בין כל מה שקורה ברשתות החברתיות, הצליח גולן יוכפז לדלות סיפור אחד, מרתק, של לחן ארץ־ישראלי אהוב - שמאחוריו עומד עולם ומלואו. המדובר בשירה של רחל המשוררת, 'ואולי', שאותו הלחין יהודה שרת, אחיו של מי שהיה לימים ראש ממשלת ישראל, משה שרת. העיתונאי, השחקן והתסריטאי אמיר בן־דוד ('זמן ישראל'), המביא את סיפורי שירי המשוררים בצורה מרתקת, סיפר את סיפורו המופלא של 'ואולי' בשיחה עם יוכפז ב־103fm.

לדבריו, הוא לא ידע מראש את סיפורו המלא של השיר כשיצא למסע התחקיר. בין השאר סיפר כי את השיר הלחין שרת זמן קצר אחרי מותה של רחל, בשנת 1931. "כששרת שמע שהיא מתה, זה מאוד טלטל אותו. הוא שלף את השיר 'ואולי' והלחין אותו ברגע אחד", סיפר.

עם זאת, זמן קצר אחר כך התחרט על התוצאה - אך זה כבר היה מאוחר מדי. "הוא שנא את מה שיצא וקרא לו 'נופת טינופת'", סיפר, "הוא חשב שביצעו את זה לא כמו שרצה, ולטעמו זה יצא סכריני. למרבה הזוועה, מבחינתו, זה הלך והתפשט בעולם, הוא לא הצליח לעצור את זה".

יוכפז ובן־דוד סיפרו כיצד כבר אז, בראשית שנות ה־30, הצליח שיר להפוך לסיפור הצלחה בינלאומי, הרבה לפני שמישהו הכיר את המילה 'ויראלי'. "אנשים פשוט שרו את השיר", אמר, והוסיף: "אני חושב שהשיר הוא שיר שאנשים מאוד אוהבים, הוא מאוד מוכר". לאורך השנים השיר התפשט, הוקלט, ושרת? "מי שמבחינתו לא רצה שהשיר ייצא בכלל - לא רק שיצא - הוא הפך ללהיט עצום", סיפר בן־דוד, "זה השיר היחיד שלו שהתפרסם ושכולם באמת הכירו - והוא בכלל רצה להתנער ממנו".

למעשה, עד מותו של שרת, הוא לא התפייס עם לחן השיר. "אחיו, שהיה מראשי ממשלת ישראל, ניסה להסביר לו שאנשים עלו לארץ בזכות הלחן הזה - אבל גם זה לא עזר", סיכם.

בן־דוד, החוקר את שירי המשוררים במסגרת פרויקט מיוחד באתר 'זמן ישראל' תחת הכותרת 'אתם זוכרים את השירים', הבטיח להמשיך ולפרסם את המידע המרתק.

 
עריכה: יניב מורוזובסקי

13/09/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


רחל המשוררת
רחל המשוררת  |  צולם בחצר ההנצחה לזכרה בחצר כינרת (מתוך ויקיפדיה, נחלת הכלל)
Paris