דיווח של 'וול סטריט ג'ורנל' גילה מחקרים פנימיים של פייסבוק הנוגעים לאופן בו הרשת החברתית אינסטגרם משפיעה על קהל המשתמשים הצעיר שלה, ובמיוחד על בנות מתבגרות שהשימוש ברשת החברתית פוגע בהן. על פי הממצאים, 32 אחוז מבין הבנות המתבגרות שנבדקו, דיווחו שכאשר הרגישו רע עם הגוף שלהן, השימוש באינסטגרם גרם להן להרגיש גרוע יותר.
תמיר לאון, אנתרופולוג יישומי וחוקר תרבות, שוחח עם ענת דוידוב ב-103fm והגיב לפרסום: "אנשים צעירים מאוד מושפעים מהיבטים חברתיים, כי הם בונים זהות נפרדת מהבית שהם מכירים ולכן החברה יותר משפיעה עליהם. עבורם, ההשפעה של הרשתות החברתיות היא יותר קריטית, שכן החוסן שלהם יותר נמוך, הם כמובן נמצאים הרבה יותר ברשתות החברתיות, ואין מה שמאזן את זה".
"קיימת הנחה כי מי שעושה שימוש מושכל בפייסבוק, באינסטגרם וברשתות חברתיות אחרות, מקטין את הסיכון שהגלישה תשפיע על תחושותיו לרעה", סיפר לאון אך הבהיר, "המחקרים שמתעסקים ברשתות החברתיות בכלל לא עוסקים במה אתה עושה ברשתות החברתיות – הם מגלים שהרשתות החברתיות גורמות לדיכאונות ולאובדנות בהתאם לכמות הזמן שאתה מבלה ברשת החברתית".
כיצד תוכלו להתמודד עם התופעה ולסייע לילדותיכן בנות הנוער? "השאלה הראשונה שאנחנו שואלים ילדים שגולשים הרבה ברשתות החברתיות, זה מה הם עושים כאשר הם לא ברשת", הסביר לאון. "האם יש להם חברה טובה שהם נפגשים איתה במציאות? הנושא הזה חשוב, שכן חברות טובה וקרובה יכולה לאזן את הרעל שנמצא ברשתות החברתיות, שעליו קשה להתגבר. חברות טובה היא חשובה בכלל לחיים, שכן אנו יודעים שמערכות יחסים בהן מקבלים אותך ונוצר בהן אמון, הן מודל שמשכפל את עצמו למערכות יחסים נוספות בעתיד, כמו זוגיות, הורות, עבודה וכו'".
"בנוסף, כדאי לדחות ככל הניתן את הגיל בו ילדיכם מתחילים להשתמש בסמארטפון וברשתות החברתיות", המליץ לאון. "כאשר הילד כבר נמצא בתוך הרשת החברתית הוא יושפע לרעה, ולכן אם אפשר לדחות זאת, זה רווח נקי. כבר שנים שקיימות יוזמות של מאות בתי ספר יסודיים שביחד מחליטים שלא קונים לילדים סמארטפונים, כל הכיתה או כל בית הספר. כאשר עושים את זה ביחד, זה יותר קל".
עריכה: ג'וני דוב