מיליוני משתמשים נחרדו לגלות אתמול (ב') כי הרשתות החברתיות המובילות לא היו זמינות עבורם במשך שש שעות; זאת כתוצאה מתקלת ענק, שככל הנראה נגרמה בשל שגיאת קונפיגורציה. בתום שעות ארוכות חזרו הרשתות לפעילות מלאה, ובפייסבוק מיהרו להתנצל. כמו כן, נרשמו ירידות במניות הטכנולוגיה בעקבות התקלה, כך פייסבוק מחקה 4.9 אחוז וטוויטר צנחה ב־5.8 אחוז. בנושא זה שוחחו גולן יוכפז וענת דוידוב עם ד"ר לירז מרגלית, מומחית בקבלת החלטות והתנהגות בעידן הדיגיטלי, שהביאה פרטים נוספים.
בשנים האחרונות ישנה מודעות לכך שרובנו מכורים למכשירים הסלולריים, אך למעשה מתברר כי אנו בעיקר מכורים לרשתות החברתיות. ד"ר לירז מרגלית הסבירה כי התקלה אתמול שהובילה לקריסה של הרשתות החברתיות למשך שעות ארוכות הציבה לנו מראה. "אחת התופעות שממחישות את גודל האירוע שבניתוק מהנייד, היא סינדרום הפנטום. אחוז גבוה של משתמשים דיווחו לי שהם מרגישים את הטלפון רוטט או משמיע נוטיפיקציות (התראות), גם אם לא הייתה שום הודעה שהייתה צריכה להגיע אליהם".
לדבריה, "כולנו הרגשנו את האובססיה והתלות הכול כך משמעותית שלנו בפלטפורמות האלה; וכשאנחנו תלויים בטכנולוגיה, היא נכנסת לאט־לאט לחיים שלנו ומשתלטת על כל חלקה אפשרית". כמו כן, ציינה כי מחקרים שנעשו בנושא מצאו כי "בכל פעם שאנחנו מקבלים נוטיפיקציה, רמות הדופמין עולות - זו בדיוק ההתמכרות. אם עבר זמן ולא שמענו נוטיפיקציה, אנחנו חווים ירידה ברמות הדופמין, ברמות העונג שלנו, כמו אנשים שלא מקבלים את מנת הסם היומית שלהם".
רבים סברו כי במהלך התקלה אנשים יתפנו לשוחח פנים אל פנים, או לקיים שיחות טלפון שנדמה כי כמעט וחלפו מן העולם; אך ד"ר מרגלית עדכנה כי רבים "לא יכלו להתרכז בשום פעולה אחרת". כמו כן, הסבירה כי בעידן היום, "הטלפון מסמל את הקשר שלנו לעולם ובלעדיו אנחנו מרגישים מנותקים. זה אירוני כיוון שמעולם בשום תקופה בהיסטוריה לא היינו כל כך מנותקים אחד מהשני. אבל כשאנחנו בלעדי החיבור הזה אנחנו מרגישים בנתק כללי".
במבט צופה עתיד, העריכה כי התקלה לא תוביל להבנה כי ניתן לחיות ללא הרשתות החברתיות אלא להפך. "הטכנולוגיה עומדת לתפוס מקום יותר ויותר גדול בחיים שלנו. המעגלים העצביים שלנו יעבור חיווט מחדש, מרכזי הכובד שלנו יהיו שונים לחלוטין, אנחנו נתמכר יותר ויותר לטכנולוגיות האלה. הדבר היחיד שיקרה מהמראה שהשתקפה לנו, זה שנצפה מהם לדאוג ולבטח את עצמם בעוד שרתים ואמצעים, כדי לוודא שזה לא יקרה".
עריכה: עופרי גליכמן