בסוף השבוע, נרצח יזם הנדל"ן אלדד פרי, שכידוע היה אחראי על הקמתן של מספר קבוצות רכישה שלא הצליחו להבשיל לכדי מתן דירות למשקיעים בפרויקטים בבעלותו. מה יש בקבוצות הרכישה בישראל, שהופך עסקאות מסוג זה למפתות כל כך?
אוהד דנוס, מומחה לנדל"ן ויו"ר לשכת השמאים לשעבר, התייחס לידיעה המצערת: "מדברים על משבר הדיור כבר מ־2011. המדינה כמו המדינה, ידעה לעשות את מה שהיא עושה הכי טוב - לגבות מיסים. היו פרצות שהפכו את קבוצות הרכישה ליותר אטרקטיביות ולא טיפלו ברגולציה עצמה. בכל מה שקשור לקבוצות רכישה, אין חקיקה במדינת ישראל".
"גם פה הציבור הישראלי מופקר", אמר, וביקר: "היעדר משילות בתחום הנדל"ן קיים הרבה מאוד שנים והציבור עושה את ההחלטות שלו. הציבור איבד את האמון לחלוטין במדיניות, בהצהרות וביכולת של הממשלה להביא לידי ביצוע את הדברים שהיא מתחייבת".
לשיחה הצטרף חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, והגיב אף הוא לדברים: "הרוכשים נכנסים לקבוצות הרכישות מתוך חוסר הבנה של לאיזה פרויקט הם הצטרפו בכלל. הם לא מבינים שהם הופכים להיות יזמים על כל הכרוך בכך. כל הדברים האלה לפעמים מגיעים למקומות גרועים, כפי שאנחנו רואים במקרה של אלדד פרי ז"ל".
"חשוב להבין שבקבוצת רכישה הרוכש איננו יודע מה יהיה המחיר הסופי ומה יהיה המועד שבו הוא יקבל את הדירה. הוא לא יודע כלום - הוא באפלה", אמר פייגלין, והדגיש: "בסה"כ קבוצות רכישה זה לא דבר מגונה או פסול אבל אין לו רגולציה בעוד שעל הקבלנים וענף הבנייה יש רגולציה עודפת".
בהמשך שוחחו השניים עם ענת דוידוב על עליית מחירי הדיור והפתרונות האפשריים. "עוד שנתיים נהיה 10 מיליון תושבים ולכן פתרונות קלים לא ילכו פה. צריך ליזון שני מטרופולינים נוספים בישראל, זה לא יכול להישען על חיפה ובאר שבע שיש להן אגירה שלילית לגוש דן בשנה", אמר פייגלין.
דנוס הדגיש: "כמו שיש רצח ברחובות יש מחירי דיור רצחניים שלא יורדים ואני לא יכול להאשים את הציבור במקרה הזה. הניסיון מלמד שבעשור האחרון, מאז המחאה החברתית, ניסו את כל הפטנטים האפשריים וכנראה שלא עשו את מה שצריך - אז מה אתה מצפה מאנשים שיעשו היום?"
עריכה: שני רומנו