שנה שלמה חלפה מהחתימה על הסכמי אברהם בין ישראל לאיחוד האמירויות, שפתחו, לאחר שנים של קיפאון, את המסחר בין המדינות. על פי נתונים של מכון הייצוא, עד כה סכום הייצוא מישראל לאמירויות הגיע ל־700 מיליון דולר, מה שנחשב כגידול מתון.
פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי של 'בנק הפועלים' שוחח עם יעל איילון, עורכת 'איפה הכסף' ב־103fm והביא את הדברים: "אין פה שום ריצה של זבנג וגמרנו, זה תהליך הדרגתי וכך צריך לראות את זה. נכון, היו כל מיני ציפיות בהתחלה של גורמים עסקיים ולספר למתחרים שהם חתמו על עסקה. במובן הזה, זה מאוד דומה לעסקים מול סין. קשה להצביע על גורם אחד, אבל יש גם עניינים של מנטליות. יש כאן גם עניין של בניית אמון הדדי, הלוואי ואפשר היה שהם יבואו אלינו להכיר את המשרדים של החברות הישראליות".
"מי שרוצה לעשות עסקים מוצלחים באמירויות, צריך גם אישורים רגולטוריים", הבהיר והוסיף: "צריך לנשום עמוק ולהסתכל קדימה עם הרבה חזון. ישראל מצטיינת במפה העולמית במובן שהמבצע של התחסנות מאוד מהירה ומקיפה של האוכלוסייה, אפשר למשק הישראלי להיות בין הראשונים שיצאו מהסגרים. ישראל פחות רגישה ומושפעת מהשיבושים בשרשרת האספקה הגלובלית. אין לנו תעשיית מכוניות ויש לנו הרבה שירותים בארץ".
בסיום דבריו, הדגיש ליידרמן: "הדבר המרכזי כאן הולך להיות שוק העבודה, בינתיים אנו משק עם הרבה משרות פנויות והרבה אבטלה. שוק העבודה יכתיב הרבה מהתנהלות המשק בהמשך. עם זאת, הבעיה מספר אחת היא מחסור בעובדים. אנחנו מאמינים שבעיית הדיור היא הבעיה הכלכלית חברתית מספר 1 בישראל. לא יכול להיות שזוג בני 30 שסיימו תואר באוניברסיטה לא יכולים לקנות דירה בלי עזרה מההורים, גם אחרי שלקחו משכנתא".
עריכה: מיכל קדוש