מנהל התרופות האמריקני, ה־FDA, צפוי לאשר היום מתן חיסון 'פייזר' לילדים בגילי 11-5 ובישראל מתחילים להיערך במרץ. במשרד הבריאות שוקלים מספר דרכים על מנת לעודד הורים לחסן את ילדיהם, ועל הפרק נשקלת האפשרות לבטל את התו ירוק על בסיס בדיקה סרולוגית. גולן יוכפז וענת דוידוב שוחחו עם ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס, שהגיבה לדברים.
בפתח הדברים העריכה ד"ר אלרעי פרייס כי ה־FDA אכן יאשר את השימוש בחיסון נגד קורונה של חברת פייזר בקרב ילדים בגילי 11-5, משום שעל סמך הנתונים שהוגשו "התועלות של החיסון גם לילדים גדולות הרבה יותר מאשר איזשהו סיכון". כמו כן, ציינה כי בישראל קבוצת ילדים בגילים אלו, שנמצאו בסיכון גבוה לתחלואה מקורונה קיבלו את החיסון, והנתונים הראו "יעילות בחיסון".
באשר לדיווחים על פתיחת מבצע החיסונים לילדים בעוד עשרה ימים, הבהירה ראש שירותי בריאות הציבור: "אני לא חושבת שזה יהיה תוך שבוע וחצי, ייערכו דיונים רציניים. אנחנו לא חותמת גומי, יהיה תהליך מקצועי ומסודר במשרד הבריאות", והוסיפה: "אנחנו רוצים שהתהליך יהיה שקוף לציבור, שמענו את האמירות לגבי הרצון לשקיפות".
ד"ר אלרעי פרייס הסבירה את חשיבות החיסון בקרב אוכלוסייה זו: "יש תופעות שנקראות 'לונג קוביד', ילדים יכולים לסבול מסימפטומים חודשים אחרי שהחלימו מהמחלה; יכול להשפיע על התפקוד היום־יומי על זיכרון, ילדים יכולים להיות עם תסמונת רב מערכתית PIMS. אנחנו לא יודעים מה ההשפעות ארוכות הטווח של הווירוס, ויש וירוסים שאחרי שנים גורמים לסיבוכים, בין אם מוחיים או אחרים".
למרות זאת, על פי סקר שנערך בקופ"ח מאוחדת בנושא, נמצא כי רק מחצית מן ההורים מתכננים לחסן את ילדיהם נגד קורונה. "צריך להבין שאנחנו לוקחים חיסון כדי למנוע תחלואה, המחלה עוד פה, גם אם הגל בישראל יורד, במקומות אחרים בעולם הגלים עולים. כובד המשקל צריך להיות על ההסברה של היעילות והבטיחות של החיסון", אמרה.
כמו כן, התייחסה לחשש של הורים רבים מפני פגיעה עתידית בפוריות בנותיהן, והבהירה בצורה חד משמעית: "היכולת שלו להשפיע על הדור הבא לא קיימת. מסתכלים על המציאות, על נשים בגיל הפוריות ואם היו הבדלים בכניסה להיריון – ואין. יש המלצה של איגוד רופאי הנשים ומומחי הפוריות לתת את החיסון גם לנשים שרוצות להיכנס להיריון, זה מבוסס על נתונים שמראים שהחיסון בטוח גם באספקטים האלה".
בסיום השיחה הגיבה ד"ר אלרעי פרייס לדיווחים בדבר קידום חקיקה אשר תאפשר לחייב ביצוע בדיקות קורונה: "זה אחד מהדברים שעלו בתזכיר החוק. זה חלק מהכלים שאנחנו צריכים לבדוק, האם אפשר לעשות את זה. אם זה יעבור, זה יהיה בתנאים הכי קיצוניים; שיש וריאנט מאוד אלים, שמסכן חיים של אנשים בצורה ממשית, שעלול להרוג בצורה מיידית".
עריכה: עופרי גליכמן