רוב מוחץ של 92 חברי כנסת הצביעו נגד הצעת החוק של חברת הכנסת תומא סולימאן להכרה רשמית בטבח שנערך ב-1956 בכפר קאסם. במהלך הדיון התפתחה מהומה בין ח"כים מהקואליציה לחברי הרשימה המשותפת. אריה אלדד ובן כספית שוחחו על כך עם השר לשיתוף פעולה אזורי עיסאווי פריג' (מרצ), אשר זעם במהלך נאומו וטען כי יש פוליטיקאים שמנצלים את הכאב האישי שלו.
"ברגע שמנסים לעשות מהאירוע בכפר קאסם פוליטיקה זה מקומם אותי. אני בן למשפחה שכולה. סבא שלי ניצול, אבא שלי פצוע, שישה מבני משפחתי הלכו - כואב לי", שיתף בכאב, והסביר: "פניתי לעאידה, אמרתי לה שאני בשיח עם חברי הממשלה כדי למצוא נוסחה שתיתן להשכות האירוע ביטוי במערכת החינוך. ביקשתי ממנה להוריד את הצעת החוק ולא להביך אותנו והיא לא הסכימה כי היא רוצה להביך אותי".
לפי השר עיסאווי פריג', מדינת ישראל לא מכירה בטבח. "אני רוצה שמערך האמון אצל האזרח הערבי במדינה יגבר בכל תחומי האחריות. אני מבקש שהדבר הזה יחלחל לצעיר היהודי במיוחד כדי שאני אבטיח את שותפות הגורל, שיבין את הטעות והעוול ההיסטורי שנעשה ולהבטיח עתיד בטוח לבן שלי. אתה פותח ספר אזרחות ואתה לא רואה את זה. כל מה שאני מבקש זה ללמד את זה באותו יום כדי להאיר את העיניים לצעירים ולנערים היהודים - זה דבר מינימלי", הבהיר.
על אישור 3,000 יחידות הדיור בשטחים, אמר: "אנחנו נגד זה, מרצ נלחמת על פתרון שתי המדינות. אם הפתרון הזה ירד מהשולחן אתם מנשלים אותנו מהנכסים ומהאמונה שיש לנו. אנחנו הולכים להילחם על כל אפשרות שתשים חסם על פתרון שתי המדינות בעתיד. אנחנו סיכמנו בממשלה שדברים שלא מסכימים עליהם לא באים לדיון - אבל לא סיכמנו ששמים חסמים לפני".
"צריך לחזק ולדחוף את פתרון שתי המדינות, לא צריך להיות בת יענה ולשים את הראש באדמה כאילו אין פלסטינים ואין שכנים. האג'נדה שאנחנו מעלים אותה - אנחנו חושבים שזה בראש ובראשונה טוב למדינת ישראל", הדגיש.
בסוף דבריו, התייחס השר פריג' לח"כ בצלאל סמוטריץ' שכינה אותו 'שחקן נשמה': "אני לא יכול להסכים אתו על כלום מבחינה אידיאולוגית, אבל הוא לפחות אומר את הדברים דוגרי בניגוד לאחרים. מבחינתי שימשיך להיות באופוזיציה, שיצעק ויגיד כל מה שהוא רוצה - אנחנו בקואליציה ואנחנו מקבלי ההחלטות".
עריכה: שני רומנו