אראל סג"ל

"אקלים כדור הארץ פחות רגיש ממה שמפחידים אותנו"

פרופ׳ ניר שביב, ממכון רקח לפיזיקה באונ' העברית, על המשבר הסביבתי: "יש לנו הרבה יותר מרווח פעולה ממה שחושבים ושצריך לעשות דברים בהיגיון"


סדרת מחקרים בנושא משבר האקלים שהפך רלוונטי מאי פעם הודות לוועידת האקלים בגזלגו שבסקוטלנד, שכנעה את פרופ' ניר שביב (מכון רקח לפיזיקה באוניברסיטה העברית) כי התחממות כדור הארץ במאה האחרונה, קשורה לשינויים מחזוריים בקרינת השמש, ושבמאה הקרובה הטמפרטורות יעלו ב-1-1.5 מעלות צלזיוס בלבד. הכצעקתה? 

פרופ' שביב שוחח עם אראל סג"ל והמגיש האורח יריב אופנהיימר ב־103fm, והגיב לדברים: "אקלים כדור הארץ הרבה פחות רגיש ממה שמפחידים אותנו, זה חלק מהעלייה בהתחממות ולא בני האדם, והעלייה בעתיד תהיה מתונה הרבה יותר. זה אומר שיש לנו הרבה יותר מרווח פעולה, וצריך לעשות את הדברים בהיגיון".

זה לחלוטין פוליטי

"ימי הביניים היו חמים כמו היום, הדגיש והוסיף: "לפני 5,000 שנה היה בבירור יותר חם, והיו תקופות שהיה בהן יותר קר או חם יותר. זה שצריך לדאוג לסביבה זה נכון, אבל אני חושב שהמשאבים ותשומת הלב שנותנים בעיקר לאקלים הוא שגוי כי יש בעיות אחרות שהן הרבה יותר חשובות. הוויכוח בחלקו עזב את הוויכוח המדעי, וזה לחלוטין פוליטי. לנהל ויכוח מדעי כשיש כל כך הרבה השלכות מסביב זה קשה".

בסיום דבריו, הדגיש פרופ' ניר שביב: "לפני 20 אלף שנה, כדור הארץ היה בתקופת קרח והיה משמעותית יותר קר. מה שכן, הטמפרטורה ב-30 שנה האחרונות עולה פחות ממה שהמודלים מנבאים. אומרים לנו שהטמפרטורה היא הכי חמה, אך אף אחד לא אומר שהיא חמה פחות ממה שניבאו. זה לא שחור ולבן וצריך להסתכל על התמונה הכוללת. במאה ה-21 הטמפרטורה תעלה במעלה או מעלה בקצת. האם זו סיבה להפוך סדרי עולם? אני חושב שלא". 

עריכה: מיכל קדוש 

01/11/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום ארכיון (למצולם אין קשר לנאמר)
צילום ארכיון (למצולם אין קשר לנאמר)  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris