"השקעות של ממשלת ישראל באנרגיה ירוקה ומניעת פליטת גזי חממה עשויה להביא להקטנה זניחה בקנה מידע העולמי": כך כתב פרופ' מנחם לוריא (המכון למחקרי כדור הארץ באוניברסיטה העברית), זאת לקראת ועידת האקלים שנפתחה היום (ב') בגלזגו בליווי מנהיגי העולם. האם מדינת ישראל התעוררה מאוחר מדי?
פרופ' לוריא שוחח עם בן כספית ואריה אלדד ב־103fm והגיב לדברים: "אם אנו רוצים לעמוד ביעדים של שנת 2050, אנו צריכים להפוך את תקציב הביטחון לתקציב ליצירת אנרגיה חלופית. מדובר במעבר לרכבים חשמליים, ובעלויות של הקמת תחנות כוח סולריות שהן מאוד יקרות. רק מחשמל, שזה שליש ממקורות הפחמן באטמוספירה, מגיעים לתקציב הביטחון".
"אנו קודם כל צריכים להיערך לכך שיהיו שיטפונות", הבהיר והוסיף: "הדברים יקרו גם אם נהיה הכי טובים בעולם. לכן אנו צריכים להשקיע את המשאבים במניעת שיטפונות שיהיו הרבה יותר גדולים. יכולים להתרחש דברים קיצוניים. אנו יודעים שיש סרגל - כמות הפחמן הדו חמצני באטמוספירה, והיא כל הזמן עולה. האירוע הזה יבוא בהפתעה, ולכן חייבים להיות מוכנים למצד אחד לבצורת ומן הצד השני לשיטפונות. יש להיערך הרבה יותר טוב למניעת שריפות, ולהשקיע יותר בתשתיות".
בסיום דבריו, הדגיש פרופ' מנחם לוריא: "גם האוכלוסייה גדלה וגם רמת החיים, ולכן היכולת שלנו להגיע ל־2050 עם אפס פליטה היא אוטופית לגמרי. אני לא חושב שנדידת עמים תהיה לכיוון שלנו. הפשרת קרחונים שתעלה את פני הים, יכולה להציף חלקים בערים קרובות לים כמו בתל אביב. אותם אזורים יכולים להיות גם אזורים חקלאיים, הגלים האלה ילכו ויתגברו".
עריכה: מיכל קדוש