בת 74 מירושלים רצה לחטא את הכספים שאספה בשביל ועד הבית, וחיממה יותר מ־70 שטרות בשווי 10,000 שקל בקערה מפלסטיק לאחר ששפכה לתוכה אקונומיקה. להפתעתה, חוטי הברזל שהשטרות מכילים הביאו לשריפתם. אך יחד עם זאת, בנק ישראל הסכים להחליף אותם שטרות פגומים בחדשים ובכך לא נגרם לה נזק כספי. נורית פלתר, מנהלת מח' תקשורת בבנק ישראל, הסבירה על מדיניות החזר הכספים במקרים חריגים.
"בנק ישראל מחליף שטרות פגומים לכל אחד. היו לנו מקרים שהכלב אכל את השטרות, שהם העלו עובש מתחת לבלטות וכו'. היה לנו גם מקרה שילדה, ממשפחה בעלת מעמד סוציואקונומי נמוך, שרצתה שלהורים שלה יהיה יותר כסף. אז היא גזרה שטרות של 200 ש"ח ל־4 חלקים והאמינה שכל אחד מהם עכשיו שווה 200 ש"ח. רק השנה החלפנו מעל 3 מיליון ש"ח של שטרות פגומים או שטרות שביקשו לפרוט", שיתפה פלתר בפתח דבריה.
אז האם בכל מקרה בנק ישראל יחליף לנו את השטרות הפגומים? "יש תנאים. אני לא מציעה לאף אחד לפגוע בשטר ולבוא לבנק ישראל להחליף. התנאים הם שזה נעשה בתום לב ולא ברשלנות חמורה, ובהנחה שהשטר שנותר הוא מעל 50 אחוזים לא פגום. זאת בכדי שלא יבואו אחרי חודש־חודשיים עם חציו השני של השטח. כי אז יצא מצב שננתי לאדם אחד תחליף על חצי בחודש אחד, ובחודש האחר על החצי השני לאדם אחר", הבהירה.
בבנק ישראל יש פיתרון גם לבעלי המטבעות שרוצים להמירם לשטרות וההיפך: "כאשר יש 1,000 מטבעות של שקל ורוצים להמיר את זה לשטרות, בנק ישראל מאפשר זאת", הסבירה פלתר, והדגישה: זאת במידה והסכום לא יעלה על 5,000 ש"ח ליום במזומן או 10,000 ש"ח במטבעות".
עריכה: שני רומנו