על רקע חידוש שיחות הגרעין פנה ראש הממשלה נפתלי בנט לקהילה הבין לאומית בדרישה לא להיכנע "לסחטנות הגרעינית של אירן". במקביל, שר החוץ וראש הממשלה החליפי יאיר לפיד חתם על הסכם מסחר והגנה עם מקבילתו הבריטית, שהכריזה כי בריטניה תפעל למנוע מאירן להפוך למעצמה גרעינית. שגריר ישראל לשעבר בארה"ב מייקל אורן שוחח עם בן כספית וינון מגל והגיב לדברים.
אורן טען בפתח דבריו כי איראן מתקדמת במהירות לפצצה גרעינית, "רצים גם תחת הסוואה של שיחות בינלאומיות בווינה, מה שמקשה עלינו. אם נצטרך לפעול, נצטרך לפעול בזמן שהמעצמות נועדות עם האירנים בשיא הדיפלומטיה הבין לאומית".
לדעתו, "אין לנו ברירה כל כך כי יש תמימות דעים בינינו לבין הקהילה העולמית שכולנו רוצים למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני, וכולנו מעדיפים להשיג את המטרה הזאת בדרכים דיפלומטיות. אבל מכאן ואילך יש הבדל עצום ותהומי בינינו לבין האמריקנים. בעוד שהאמריקנים יכולים לחיות עם אירן בעלת יכולת סף, כלומר יכולת להגיע ליצירת נשק גרעיני תוך פרק זמן קצר ביותר שבועות ואפילו ימים - אנחנו לא יכולים לחיות עם זה".
השגריר לשעבר הסביר כי "ברגע שיש לאירן יכולת סף ואנחנו נצטרך לפעול נגד חזבאללה, כל הזמן נצטרך לקחת בחשבון שאם נגיב לחזבאללה אז האירנים ירוצו קדימה וייצרו נשק גרעיני. זה מצמצם את מרחב התמרון שלנו, זה יהיה סיוט יום יומי. נהיה בכוננות גבוהה כמעט כל יום". כשנשאל האם להערכתו ישראל צריכה לתקוף צבאית את אירן, השיב: "ישראל חייבת למנוע מאירן מלהשיג יכולת סף, נקודה. אני לא בקיא כיצד נשיג את המטרה אבל נצטרך להשיג אותה".
בהמשך, טען כי היציאה של האמריקנים מן ההסכם לפני 3 שנים לא הובילה להאצה בפיתוח הגרעין האירני אלא הידיעה "שביידן הולך להיבחר. מה שגרם לאירנים להפר את ההסכמים זה בחירתו של ביידן, לא מה שאנחנו עשינו, וזה ברור".
באשר למדיניות הישראלית בסוגיית הגרעין, אמר אורן: "אני מזהה תזוזה ושינוי. בנט ולפיד פונים לקהילה הבין לאומית שהמעצמות תעשנה משהו נגד אירן. ומזכירים שישראל היא מדינה ריבונית מאוימת, גם בהשמדה, ואנחנו שומרים לעצמנו את הזכות להגן על עצמנו בכל דרך", והוסיף: "אני חושב שזו דרך נכונה".
עריכה: עופרי גליכמן