ינון מגל ובן כספית

24 שנים לרצח הדוגמנית והשחקנית ענת אלימלך

כמעט חצי יובל חלף ממותה של אלימלך ז"ל, שהסעיר את המדינה • השופט בדימוס מנחם הכהן: "באופן תמוה, הפרקליטות לא הגישה נגד אח הרוצח כתב אישום"


בדצמבר 1997 פרשת מותה של השחקנית והדוגמנית ענת אלימלך הצליחה לזעזע מדינה שלמה. גופתה וגופת בן זוגה דוד קפוטה נמצאו ירויות בביתו של בן זוגה בירושלים כשהאקדח מונח לצד ידה של אלימלך. מהחקירה הראשונית הסיקה המשטרה שהיא ירתה בו ולאחר מכן התאבדה, והיא נקברה בחלקת המתאבדים בהר המנוחות בירושלים. רק לאחר מאבק מצד בני משפחתה, החקירה נפתחה מחדש ובסופה נקבע כי אפוטה רצח את אלימלך ומיד אחר כך בחר לסיים את חייו ואחיו החליטו להיכנס לזירת הרצח ולשבש את הראיות. על פי ממצאי החקירה הסיבה לרצח הייתה בקשתה של אלימלך לסיים את הקשר.

24 שנים לאחר הרצח, שוחח השופט בדימוס מנחם כהן ששימש כשופט בתיק עם בן כספית וינון מגל, וסיפר לראשונה על התובנות שלו מהתיק המורכב: "המשפחה של ענת אלימלך הגישה ארבע תביעות אזרחיות, בין היתר כנגד האחים ששיבשו את הזירה. הם נכנסו ראשונים לזירה, ראו את האקדח ביד של אחיהם, ואחד מהם העביר אותו ליד של ענת. באופן תמוה, הפרקליטות לא הגישה נגד האח הזה כתב אישום". 

לדבריו, זה היה סיפור מאוד עצוב וללא הליך פלילי מסודר כי הרוצח התאבד לאחר המעשה. "מעט מתיקון העוול תוקן כאשר ההחלטה של יהודה וינשטיין לפני שהתחלף עם מנדלבליט הייתה להתנצל מול משפחת אלימלך". השופט כהן הסביר כי התביעה הנזיקית הייתה תביעת לשון הרע בגלל שכל תושבי המדינה חשבו במשך חודש ימים שאלימלך היא הרוצחת שהתאבדה, ואפילו קברו אותה בחלקת מתאבדים, מה שגרם לבני המשפחה שלה לשבת שבעה פעמיים. "הייתה לי בעיה משפטית קשה כי אי אפשר לקבוע תביעת לשון הרע על מנוח, אז קבעתי את זה על בני משפחתה שהיו צריכים להתמודד עם הסיפור הזה", אמר וסיפר שפסק על אחיו של הרוצח תשלום של 300 אלף שקלים. 

כיצד אפשר לעצור את הרצח הבא?

כשנשאל האם יש אפשרות להילחם ברצח נשים אמר שלפני שמתעכבים על נשים נרצחות יש להתייחס לעשרות אלפי נשים שמתמודדות עם אלימות מילולית, ריגישית, מינית, וכלכלית והופכות להיות אסירות בביתן שלן ויש לזכור גם אותן ולתת להן מענה. "עכשיו, אתם שואלים מה אפשר לעשות? אנשי בריאות הנפש אומרים שאפשר לטפל ב־95 אחוז מהמקרים. משמע, 5 אחוז מהגברים הם פסיכוטים עם זעם נרקסיסטי שצריכים אזיק אלקטרוני וצו הגנה תמידי ו־95 מהגברים האחרים הם כאלה שצריכים לעבור סדנאות של שליטה בכעסים. אגב, נציבות שב"ס אומרת שיש 90 אחוזי הצלחה לאנשים שמשתתפים בסדנאות אלו". 

לסיום ביקש לשים תמרורי אזהרה ואמר שהמשפט המפורסם 'צריך שניים לטנגו' לא תופס בכל מה שמדובר לאלימות במשפחה. "הרי אם תשמעו ידיעה על שוד בתחנת דלק לא תחשבו מה עשה המתדלק שגרם לשודד לשדוד אותו נכון? והדבר השני הוא שלמרות שאנחנו חיים בעולם של פשרות וקיזוזים נשים לא יכולות לוותר אם הגבר שלהן הוא נחמד, מפרנס, וטוב עם הילדים, אבל נותן להן סטירה פעם בחודש ושיש להתחיל לבצע חינוך והעצמה לנשים באשר הן". 

עריכה: עדן בן ארי 

05/12/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ענת אלימלך ז"ל בפרסומת טלוויזיה
ענת אלימלך ז"ל בפרסומת טלוויזיה  |  צילום מסך: ארכיון
Paris