האם סוריה ממשיכה בייצור נשק כימי? על פי פרסום בוושינגטון פוסט אתמול (ב'), ישראל תקפה במהלך חודש יוני האחרון מתקנים לייצור נשק כימי בדמשק ובחומס. על פי מקורות מודיעיניים וביטחוניים, מטרת התקיפה הייתה לבלום את חידוש הייצור של הגז. למרות זאת, ישראל טרם הגיבה לפרסומים ולא קיבלה על עצמה את האחריות לתקיפה. המזרחן פרופ' אייל זיסר מאוניברסיטת תל אביב שוחח עם בן כספית וינון מגל והביע את דעתו בנושא.
בפתח הדברים הודה זיסר כי לדעתו "כנראה תמיד הייתה לו (לנשיא סוריה בשאר אל־אסד) יכולת כימית, גם כשנראה היה שהוא התפרק מנשקו. הכימי תמיד היה שם, כשהוא התפרק מנשקו הוא התפרק מחלק מנשקו". הוא ציין כי בתקופת כהונתו של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, התבצעו תקיפות באזור "אחרי שהתברר שהוא ממשיך לשמור על נשק ולהשתמש בו כנגד בני עמו".
לדבריו, "בראייתו של בשאר, זה לא נשק יום הדין, זה הערובה הבטוחה ביותר לשרידותו. במקור זה היה מיועד להתריע אויבים מבחוץ, בעיקר את ישראל. אבל היום ישראל היא פחות 'אויבי המשטר' ובני עמו הפכו לאויב העיקרי, וזה לגיטימי להשתמש גם נגדם בנשק כזה".
הוא נזכר כי "בזמנו נמתחה ביקורת על זה שישראל בכלל חילקה מסכות (אב"כ) לתושבים, כי זה פגע בהרתעה שלנו. זה שידר לאויב שזה לגיטימי לעשות דבר כזה. ההרתעה היא זו שצריכה לעבוד, אבל ההנחה שלנו צריכה להיות שלבשאר ,אולי לחזבאללה, ודאי לאירן, יש יכולות כאלה". בהמשך, הוא התייחס למעמדו של נשיא סוריה בעולם, וטען: "ישראל תמיד ראתה באסד אופציה מועדפת. זה עניין של זמן עד שהוא יחזור להיות שליט לגיטימי, כי העולם הוא עם המנצחים".
עריכה: עופרי גליכמן