רבות דווח על הפגיעה ברווחה הנפשית של הנוער, שנאלץ להסתגר בביתו במשך שנה וחצי נוכח מגפת הקורונה; אך מעבר לירידה במוטיבציה ולעלייה באלימות ובפניות לקבלת טיפול נפשי – מתברר בימים אלו כי בני נוער רבים החלו לצרוך סמים. על רקע זה, הנהלת בית ספר בשרון הוציאה מכתב חריג להורי התלמידים ובו סיפרה כי התופעה הבזויה חדרה אל שטחה, ועוררה סערה גדולה.
הנהלת בית ספר יוקרתי ברמת השרון הודיעה להורי התלמידים באופן חד וברור כי "צריכה של סמים מסוג מריחואנה היא כמעט בבחינת שגרה עבור תלמידי כל השכבות", וכי "קיימת גם צריכה של כדורים משככי כאבים מסוג אופיואידים. הם נראים כמו כדורי מרשם וניתן לבלוע אותם או להסניף אותם".
חברת ארגון ההורים בבית הספר סיפרה על ההחלטה שהובילה בסופו של דבר להוצאת המכתב יוצא הדופן הזה: "יושבים בערב אצל חבר ומעבירים סיגריה, זה גם לחץ חברתי. בגלל הקורונה, שנה וחצי לא היה להם הרבה מפגשים. אז אם יציעו לך סיגריה ותגיד לא אתה לא תוזמן יותר, כי אתה לא מ'המקובלים'. ככה זה".
עוד סיפרה: "לפעמים, לא כל יום, מורים מתלוננים שהילדים נראים מסטולים, והתחלנו לתחקר יותר". היא ציינה כי ארה"ב מתמודדת עם מגפת אופיאטים (התמכרות למשככי כאבים). "מבחינתי הכדורים זה הכי נורא, כי בכל בתי ספר תיכון בארץ זה נמצא. ברמת השרון יש עוד תיכון שהוא תיכון אומנותי, אצלם ההיקפים הרבה יותר גדולים, והרבה יותר שנים. אצלנו זה באמת התחיל מהקורונה".
איתי קפלינסקי, סגן וממלא מקום יו"ר הנהגת ההורים הארצית, עלה לשידור והגיב לפרסום המכתב: "כהורים אנחנו לא צריכים להיות מופתעים, אנחנו צריכים להיות ערניים למה שקורה. התופעה היא תופעה רווחת לא בבי"ס מסוים ולא בעיר מסוימת אלא תופעה רווחת כלל ארצית, יש מקומות שיותר ומקומות שפחות".
כמו כן, טען כי "בעולם בו אנחנו חיים המבוגרים מבחינים בין סמים קלים לסמים קשים, ומה שמגדירים סמים קלים הם עדיין סמים. זו תופעה רווחת, אנחנו יודעים שאחוז גדול מהאוכלוסייה משתמש במה שנקרא סמים קלים. מצד שני הרבה ילדים ומבוגרים שמקבלים סמים שהם במרשם, כל האמפטמינים, ריטלין וכדומיהם - אלו סמים תחת פקודת הסמים ואפשר לעשות איתם שימושים שלא לשמם הם נועדו".
עוד הוסיף: "יש תופעה רווחת שהחוק הוא בגדר המלצה, זו תופעה שאני מגנה. כל אחד מחליט מה החוקים שהוא קיים ואנחנו נמצאים בתקופת פוסט־קורונה קשה מאוד, בה ככלל אמון הציבור במוסדות בשפל. התלמידים היו בבית שנה וחצי, וכשהם יצאו יש פריק עול". הפתרון לדבריו צריך להיות שילוב של ככל הגורמים: "אכיפת החוק זה ברור, גורמי החינוך זה ברור, מערכת בלתי פורמלית וכמובן גם לגייס את ההורים לעניין הזה".
על עצם פרסום המכתב, אמר: "אני מצדיע לכל מנהלת בי"ס באשר היא שעומדת נכוחה מול הקהילה שלה ואומרת קבל עם ועדה בידיעה שזה יצא תקשורתית ואומרת הורים יקרים יש לנו בעיה וכשמנהל בי"ס עומד בימים של היום ואומר הורים יקרים יש לי בעיה אני קורא לכם לקחת חלק בפתרון שלה, אני חושב שזה אמיץ, מעשה חינוכי ורבים צריכים ללמוד מאותה מנהלת".
תגובת עיריית רמת השרון: "המכתב נכתב מתוך דאגה עמוקה לילדים. צריכת סמים הופכת יותר ויותר נפוצה בקרב בני נוער בכל הארץ ואנחנו כמערכת חינוך חייבים להיאבק בה. ברור שאסור להכליל אבל גם אסור להתעלם ולטאטא את המציאות. זוהי חובתנו כלפי הילדים. אנו מנסים לעשות מהלך לצד ההורים וגורמי מקצוע על מנת להתמודד עם אתגרי התקופה ושלל מצבי הסיכון בבתי הספר בשיתוף ההורים, השירות הפסיכולוגי הייעוצי, הפיקוח ואגף החינוך".
עריכה: עופרי גליכמן