זן האומיקרון מתפשט במהירות ברחבי הארץ, ונוכח העלייה התלולה במספר המאומתים החליטה הממשלה על הרחבת תקנות הקורונה. החל מהיום (א'), יפעלו הקניונים במתכונת של תו סגולף ובמערכת החינוך עשרות אלפי תלמידי יעברו ללמידה מרחוק בערים כתומות ואדומות. האם הגל החמישי יוביל להטלת הגבלות נוספות? פרופ' רן בליצר, ראש קבינט המומחים, מייעץ ל'מגן ישראל', ראש מערך החדשנות בכללית ומנהל מכון כללית למחקר שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב והגיב לדברים.
פרופ' בליצר הודה כי למרות שזן האומיקרון התגלה כבר לפני מספר שבועות, "אנו עדיין עם לא מעט סימני שאלה". עם זאת, ציין כי על פי הנתונים מהעולם, "מדובר בזן מאוד מדבק, גם בקרב אנשים שהחלימו בעבר וחשבו שהם מוגנים. מול הזן הזה, מסתבר שהרבה פחות".
הנתונים מבריטניה, כך עדכן, "מרמזים שהוא פחות גורם למחלה קשה ולאשפוזים ביחס של פי 3-2 פחות מאשר הדלתא. אבל הבריטים מסייגים את המסקנות ואומרים שהן מתבססות על אוכלוסייה יחסית צעירה, והנתונים יכולים להשתנות כאשר נקבל נתונים של אנשים מבוגרים ולא מחוסנים".
בהמשך, הוסיף: "הנתונים מדרום אפריקה יחסית אופטימיים, אין הרבה תחלואה קשה אך יש דברים שאנו לא יכולים להסביר, כמו למה ההדבקה פסקה שם בתוך פרק זמן לא ארוך. מה הביא לעצירה? זה לא ברור". כמו כן, התריע פרופ' בליצר: "אם הגל יהיה גבוה וממושך מגל הדלתא, מספר החולים הקשים עשוי להיות גבוה יותר. הדילמה לגבי מערכת החינוך גדולה. לכן צריך לנקוט בכל אמצעי הזהירות שננקטים כרגע".
לדבריו, על מערכת הבריאות להתמקד בהשלמת "החיסונים גם למאות האלפים שלא התחסנו, וחשוב מכך לאלו שלא קיבלו מנת בוסטר". באשר לאפשרות שתינתן מנת חיסון נוספת, רביעית במספר, אמר: "טוב עושה מנכ"ל משרד הבריאות שקיבל את ההמלצה ומתלבט יחד עם אנשי המקצוע כדי לקבל החלטה מושכלת. זו הכרעה קשה כי היא הכרעה בהיעדר מידע ומסתמכת על הנחות", והעריך: "השבוע הקרוב יהיה שבוע של החלטות".
עריכה: עופרי גליכמן