לאורך מבצע שומר חומות נוהלו שתי מערכות לחימה, האחת מול רצועת עזה, חמאס והטילים שפקדו את שמי הארץ. ואילו השנייה הייתה בתוך המדינה, בין הערבים הישראלים ליהודים הישראלים. באותה תקופה, השסע הרגיש עמוק יותר והאלימות חצתה קווים שלא הכרנו לפני. איריס קול שוחחה ב־103fm עם הזמר והיוצר האהוב יוני רועה, אשר שיתף בכאב על התקופה החשוכה שעברה עליו מאז פרוץ מגפת הקורונה ועד לעדויות הקשות מרגעי האלימות שפקדו אותנו כחברה.
"סיפור הקורונה הוא מה שמפריע לשגרה שאנחנו כל כך רגילים לה", ציין רועה בפתח דבריו, "יש ביטולים של הופעות, אני רואה את מדריכי הטיולים והסקטורים האחרים שנפגעים וזה צובט הלב. פתאום אחנו מתגעגעים לשגרה. תנו לי שגרה, אני רוצה אותה".
"אני רואה אנשים מתרסקים, משפחות שלמות, וזה פשוט כואב לראות. גם אצלי אני מודה, זה שנתיים קשות גם כלכלית. המדינה לא עזרה לנו ממש, לי המדינה לא עזרה בכלל. נפלתי בין הכיסאות. הפכתי להיות עוסק מורשה בינואר 2020 ואמרו לי 'הפכת להיות עוסק מורשה אז אין לנו שום אפשרות להתטייחס להכנסות של מ־2019־2018. הסברתי להם שזה אותן הכנסות, אני באותו תחום ושרק החלפתי שם אבל זה לא עזר. יש עוד המון מקרים כמו שלי שאני מכיר. מעטים עשו פה הרבה כסף, כמה שלמה ארצי כבר יש?", שיתף הזמר בכאב.
גם יוני רועה, כמו רבים אחרים, פתח את חסכונותיו בעקבות מצוקה כלכלית. "פתחתי את החסכונות ואחרי שהם נגמרו התחלתי לקחת הלוואות. צריך לקיים משפחה עם ארבעה ילדים ופתאום מבטלים לך תאריכים. אני מנהל בית ספר למוזיקה בעיריית נתניה וזה מחזיק אותי כמשכורת, אבל היא לא גדולה. אי אפשר לחיות ממה שאני מרוויח. משפחה ממוצעת צריכה 20 אלף ש"ח כדי לעבור את החודש. אנחנו מדינה מאוד יקרה".
"המיסוי פה מטורף, המדינה לוקחת מסים בצורה חזירתית וזה מקור הבעיה", ביקר רועה, "אנשים התרגלו והם לא יוצאים לרחוב. לדעתי אם היו עושים את זה זה היה מזעזע את מי שזה צריך לזעזע, אבל לא יוצאים. הרגל הופך לטבע וטבע קשה לשנות".
במהלך השיחה, התייחס רועה לנקודה כואבת לא פחות באירעה במדינה מאז פרוץ מגפת הקורונה - מאורעות שומר חומות: "זה שבר גדול. בפעם הראשונה, במשך כל חיי במדינה הזו, הרגשתי פחד. אמרתי שזה הולך למקום לא טוב, בתוך הבית שלי, וזה קורה. פתאום אני רואה את כל הלינצ'ים האלו, זה היה הלם. שני הצדדים חסרי אונים מול האלימות, השסע והקנאה. אני לא חושב שזה נגמר, קיבלנו איזה שהוא אקמול וקצב הזה אני חושב שזה יבוא בגל יותר גדול בפעם הבאה".
"יש פה משהו שהוא מעבר, הוא מבעבע מלמטה. אני מרגיש את זה, זה קונפליקט לא קל בכלל", הדגיש.
בתקופות מהסוג הזה, אומנים רבים מפחדים להביע את דעתם מחשש לביקורות צולבות. עבור רועה, זה לא רלוונטי. "אני אף פעם לא חושב על התגובות. כל חיי וכל הקריירה שלי מעולם לא חשבתי על מה יגידו ואיך יקבלו את זה. אני פועל מתוך צורך אמיתי שלי. מוזיקאים באים ודרך התווים, הצלילים והנשמה מראים שאפשר להתחבר ולאפשר דו קיום, שאפשר להתאחד. כל הסכסוך הזה המקור שלו הוא בפוליטיקה המכוערת. הם צריכים להרגיע".
שירו החדש 'ירח לבן', נכתב בעקבות פרעות מאי בעיר לוד. לביצוע המרגש נרתמו גם האמנים המוערכים אביבה אבידן, אלי לוזון, סגיב כהן, ווידאד נחלה וסלין קביס - זמרת ערבייה מלוד. "אין דבר כזה במוזיקה מוסלמים, נוצרים ויהודים. הצלילים מחברים אותנו ואם הצלילים מחברים אותנו איך בני אדם לא מתחברים?"
עריכה: שני רומנו