רון קופמן ואריה אלדד

"יכול להיות שיהיה סגר, לא הייתי הולך למסיבות סילבסטר"

פרופ' דרור מבורך (ביה"ח הדסה) על תחזיות האימה באשר לשיעור המאומתים לאומיקרון • העריך: "אין ספק שיהיה זרם של חולים, צריך להטיל יותר הגבלות"


קבינט הקורונה אישר אתמול (ה') במשאל טלפוני את חובת התו הירוק באירועי תרבות ותפילות המתקיימים בשטח פתוח עם מעל למאה משתתפים, זאת במקום אלף איש כפי שהיה נהוג עד כה. בהמשך, הודיע משרד הבריאות כי בהתקהלויות של מעל 50 איש בשטח פתוח תחול חובה על עטיית מסיכות. האם הנחיות משרד הבריאות יצליחו להוריד את קצב ההתפשטות המהיר של זן האומיקרון בישראל? פרופ' דרור מבורך, מנהל מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה בירושלים הגיב לדברים.

בפתח השיחה, התייחס פרופ' מבורך לנתוני התחלואה המדאיגים: "זה בהחלט מטריד או גורם להיערכות. הדסה כרגע מובילה, שלא בטובתה, את מספר המאושפזים עם אומיקרון בארץ. יש לנו כרגע 20 חולים מאושפזים ש־16 מהם עם אומיקרון. אנחנו רואים שהזרם הולך וגובר, התחזיות ברורות וראינו מה קורה באירופה ומה קרה בדרום אפריקה - אין ספק שיהיה זרם חולים שיגיע. היינו כבר בקריסה של מערכת הבריאות, אף אחד לא אוהב לקרוא לזה כך, אבל בזמן הגל השלישי היו 1,200 חולים קשים מאושפזים בבתי חולים וללא ספק הדבר הזה פגע בטיפול בחולים. קריסה זה לא מה שקרה באיטליה שאנשים מתו ברחובות".

עם הגעתו של האומיקרון ארצה, הממשלה חידשה את ההגבלות שהכרנו מהגל הראשון. פרופ' מבורך הסביר כי "מבחינת מערכת הבריאות יכול להיות שיהיה סגר. אם הדברים יהיו כאלו גדולים וקטסטרופלים לא תהיה ברירה וגם השר הליברלי ביותר שלא רוצה סגר יכריז על סגר. אני לא בטוח שנגיע לסגר, אני חושב שצריך לעשות קצת יותר הגבלות".

"הדבר הכי חשוב זו אחריות ציבורית והבנה של המצב שאנחנו נמצאים. מספיק לתלות כל הזמן את האשם בממשלה. כל אחד מאיתנו יכול להבין - אנחנו כבר שנתיים במגפה. אנחנו בצוות הרפואי עוד יותר ממותשים, עברנו גלים של עבודה מאוד אינטנסיבית. אולי יהיה מפנה מסוים אחרי הגל הנוכחי ואנחנו צריכים להתמודד אתו, לעבור אותו. יש רמזים שהוא לא יהיה ארוך מדי, צריך להיזהר בכל התקופה הזו", הדגיש.

"אנחנו לא יודעים על אפקט הפוסט קורונה כתוצאה מהאומיקרון בהשוואה לדלתא"

על הטענה כי ייתכן ומשרד הבריאות מוביל מודל הדבקה המונית, הגיב: "אני לא חושב. לפי ההוראות שהוא שולח לבתי החולים ממש לא רוצה הדבקה המונית. הוא מבין שהדבר הזה יכול להכביר את קריסת בתי החולים ולכן הוא לא מוביל לשם. האם הוא מקווה שהמחלה קשה יותר? יכול להיות. המדיניות היא לא מדיניות של הדבקה המונית".

"ילדים הם אוכלוסייה פגיעה כי הם הרבה פחות מחוסנים, בוודאי 0-5. גם גילאי 5-12, 20 אחוזים מחוסנים ולכן הם אוכלוסייה יותר פגיעה. מהבחינה הזו אנחנו נראה התפשטות של המחלה בגילאים האלו. כמובן שמעט ילדים מתאשפזים אבל כשיש הרבה מאוד הדבקות לצערנו יגיעו גם ילדים. אנחנו גם לא יודעים על אפקט הפוסט קורונה כתוצאה מהאומיקרון בהשוואה לדלתא", ציין מנהלת מחלקת הקורונה בבית החולים הדסה.

"אנחנו נמצאים בווריאנט הכי מדבק, כל אחד צריך לקחת אחריות אישית. כל אחד צריך לבדוק שהוא התחסן 3 פעמים ובשני ביתו התחסנו פעמיים, זה הדבר הכי חשוב. אחר כך זהירות אישית ואנחנו נעבור את זה - לא לדאוג", סיכם.

עריכה: שני רומנו

31/12/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נגיף קורונה
נגיף קורונה  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris