ג'סיקה איבגי, זמרת ויוצרת ובת לחסידי חב"ד, חוותה פגיעה מינית בגיל 5 על ידי בכיר בחסידות חב"ד - התכשיטן של החסידות ויוצר החנוכיה המפורסמת המוצבת בבית חב"ד העולמי. 30 שנה אחרי האירוע ששינה את חייה, היא דורשת צדק. איבגי שוחחה עם ג'ודי שלום ניר מוזס והביאה את סיפורה.
"לפני 30 שנה נפגעתי מינית על ידי בכיר בחסידות חב"ד. הכרתי אותו אצלו בבית, בעבודה שלו, אבא שלי עבד איתו והוא לקח אותי איתו לעבודה. שם הוא ניצל את ההזדמנות שלו, הוא נגע בי אופן שיטתי. נהיה לנו סיסטם סודי, הייתי חלק מזה - הוא גרם לי להבין שזה דבר טוב", שיתפה איבגי, נורא קל להשפיע על ילדה בת 5, במיוחד אם לא תיווכו לה קודם מה נכון ומה לא".
"אני לא יודעת לומר כמה זמן זה נמשך, אני יודעת שבמינימום זה היה כמה שבועות ברצף. הבנתי שמשהו לא תקין כשהוא אמר לי שאם אני אספר למישהו הוא יגיד שזה רעיון שלי ויכעסו עליי. הייתי מספיק חדה כדי להבין שאם מישהו מתנהל איתי בצורה כזו יש פה משהו, ואז סיפרתי. אבא שלי עצר את זה במיידית, הוא לקח אותו לבית דין בחו"ל - אבא שלי לא שתק", סיפרה.
איבגי, באומץ רב ופתיחות מלאה, המשיכה לשחזר את הרגעים הקשים: "אבא שלי היה צריך להתמודד מול קהילה, מול אנשים חזקים שהשתיקו אותו ובכל זאת הוא הלך לבית דין. למרות שהבן אדם הודה ויש לי פסק דין שהוא מודה, יש התייחסות להודעה שלו, עדיין לא היה פסק דין כנגדו ולא היה שום פיצוי כלפיי. הסיפור הושתק".
בזכות תנועת MeToo, איבגי פעלה שוב נגד מי שפגע בה בילדותה. "באוגוסט האחרון הצלחתי להגיע למצב שאני תובעת אותו אזרחית. אין לנו ספק שהוא עשה את זה לעוד ילדות, אנחנו יודעים שיש עוד פגועים ואין לי איך להגיע אליהם. אחד הרצונות הגדולים שהיו לי כשפרסמתי את זה בחו"ל זה היה כדי להציף ולאפשר לעוד אנשים לבוא קדימה. זה בינתיים לא קרה, הם עדיין בתוך החסידות".
"תבעתי אותו בבית דין אזרחי כי בעצם תנועת MeToo אפשרה חלון זמן לכל מי שחל עליו חוק התיישנות לבוא ולתבוע את הצדק שלהם. יום אחרי שחתמתי על הייצוג הוא נפטר. לא זכיתי והוא לא זכה להזדמנות לעמוד לדין ולומר סליחה. למרות שאפשרתי לו הוא מעולם לא ביקש סליחה. יש חשיבות בעיניי לאפשר לבן אדם לדבר, לא כדי לסלוח לו", הוסיפה.
בימים אלו, 3 עשורים לאחר החוויה הטראומתית, הזמרת והיוצרת הקימה את הפרויקט 'ירח מלא'. מדובר במיזם דוקומנטרי רגשי על החיים של איבגי ובמשך שנה שלמה בכל חודש, כשיש ירח מלא, היא מפרסת שיר. "בכסלו הוצאתי שיר שמדבר על פגיעות מיניות דווקא ממקום שרוצה ליצור הזדהות של עוצמה בתוך הסיטואציות ההזויות האלו. כל הנושא הזה מציף אותי באופן אישי, אני נדרשת כיום להתנהל בצורה קצת פחות רגשית כי אני עוזרת לאחרים לבוא לידי ביטוי. אני מחויבת להתנתק טיפה רגשית כדי לאפשר עזרה שהיא מטיבה ובאמת אפקטיבית".
בסיום השיחה, ביקשה איבגי ליצור מציאות שונה בעתיד, מציאות בה יהיה את המקום לשתף גם את הדברים הכואבים: "אחד הדברים המאוד חשובים, במיוחד בציבור החרדי, זה להבין שהיררכיה היא דבר משתק. אנחנו רואים את זה אצל זמרים, מטפלים וזה לא מיוחד לחרדים. עזבו אתכם משיעורים לא רלוונטיים במשרד החינוך, בואו נדבר ונחנך אנשים לפתח דעה עצמאית, לדעת מתי יש כאן משהו מוזר ולדבר על זה. אנחנו מדברים על יכולת של הטלת הספק. עצם זה שיש מעליי בן אדם חזק יותר לא הופך אותו לצודק יותר".
עריכה: שני רומנו