מעל ל־100 אלף תלמידים וצוותי הוראה מצויים בבידוד, תורי ענק נרשמים מדי יום במתחמי הבדיקות בארץ ואזרחים רבים מתקשים להשיג בדיקות אנטיגן ביתיות ברשתות הפארם השונות. אריה אלדד ובן כספית דנו על הנתונים המדאיגים ועל הכאוס במערכת הבריאות ב־103fm עם פרופ' ארנון אפק, לשעבר מנכ"ל הבריאות וכיום המשנה למנכ"ל בית החולים שיב"א, אשר הביע את דעתו בנושא.
בפתח השיחה, מיהר פרופ' אפק להבהיר את השינויים החלים מאז פרוץ האומיקרון. "מה שקורה כאן זה בעצם שינוי מלחמה. אנחנו נמצאים במלחמת עולם כבר שנתיים נגד הווירוס והאויב שינה את פיו לפני חודשיים. הרבה דברים שהיו נכונים ושהשתמשנו בהם בעבר הפכו להיות לא רלוונטים. השאלה הכללית היא איך ניתן להתגבר על הוירוס".
"אנחנו הולכים לשטף מאוד גדול ומה שאנחנו צריכים זה קודם כל להתחסן", אמר, והוסיף: "הממשלה בלי לדבר שינתה מגמה, היא העבירה אלינו את האחריות. אם בעבר היא אמרה לנו מה לעשות עכשיו היא נותנת לנו את האחריות. בדיקות האנטיגן עברו אלינו האזרחים, את ה־PCR שומרים רק למי שזה יכול לשנות את הטיפול התרופתי לגביו ועכשיו האחריות בידנו".
אומנם נתוני התחלואה במגמת עלייה מתמדת אך לא רבים מהאזרחים שומרים על ההנחיות הבסיסיות, כגון שמירת מרחק. "צריך להיות זהירים לא רק בפנים אלא גם בחוץ. הייתי בשוק הכרמל ביום שישי וראיתי נהרות בני האדם אז שמתי על עצמי מסכה וניסיתי להתרחק מהמקומות", סיפר פרופ' אפק, והדגיש: "בסופו של דבר האזרח צריך להפעיל שיקול דעת. אנחנו אחראים וזה בסדר גמור. אין לנו ברירות אחרות".
על מצבה של מערכת הבריאות במאבק מול הקורונה, זעם: "גל הקודם הבטיחו לנו משהו כמו 300 רופאים ו־600 אחיות. נתנו שליש. זה לא שזה היה מתבזבז, היו רחמנא ליצלן משתמשים בזה גם אחרי הקורונה כדי לוודא שהחולים לא ננטשים במסדרונות. אני לא רוצה לקרוא אשפוז למה שמתבצע במסדרון, זה בושה ברמה הלאומית. ממשיכים להרעיב את מערכת הבריאות. בסוף לא מבינים שמערכת בריאות חזקה הייתה נותנת גב וכולם היו יותר רגועים ולא מתחילים לדבר על סגר והגבלות בכלכלה".
"צריך גם לקצר את משך הבידוד כי זה בעצמו פוגע", אמר, והתייחס לעבודת רופאים מאומתים במהלך מחלתם: "נכון להכין תוכניות מגירה ואין ספק שצריך. קצב ההדבקות של צוותים רפואיים מאוד גדול בלי קשר לבתי החולים, כי כולם נדבקים. רבים מהצוותים צעירים אז יש להם ילדים ואז מקפיצים אותם הבייתה כי הילד נכנס לבידוד. אתה יכול להגיע למצב שלא יהיה לך מספיק צוותים רפואיים וזו בעיה מאוד מרכזית. צריך לקצר את משך הבידוד לכולם וגם למחלימים. זה ניהול סיכונים ואף אחד לא יכול להבטיח שזה 100 אחוזים בטוח, אין דבר כזה במגיפה. בתוך מחלקות קורונה יש בזה הרבה היגיון. אני מקווה שלא נצטרך להפעיל את תוכנית המגירה הזו".
עריכה: שני רומנו