איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"יש לנו חוק שמגן על עובדים לא להפוך להיות עבדים"

שרת הכלכלה אורנה ברביבאי החליטה כי שעות העבודה יוחרגו מ-14 שעות ביממה בשל מחסור בעובדים • עו"ד נעמי לנדאו מומחית לענייני עבודה הגיבה


כיצד הבידודים הרבים והזינוק בתחלואה משפיע על המשק? משרד הכלכלה הוציא צו חירום לפיו תתאפשר עבודה מעבר ל־14 שעות ביממה. את התוכנית יזמה שרת הכלכלה אורנה ברביבאי וכל זאת בשל מחסור בכח אדם נוכח הבידודים וקצב ההדבקה המהיר. עו"ד נעמי נעמי לנדאו, מומחית לענייני עבודה, הגיבה לידיעה.

"שרת הכלכלה והתעשייה, הגברת ברביבאי, החליטה על דעתה, ועל דעת כנראה התעשיינים, שראוי להגדיל את שעות העבודה מעבר למותר בחוק. יש לנו חוק מגן שמגן על עובדים לא להפוך להיות עבדים", תקפה עו"ד לנדאו בפתח השיחה, "כפועל יוצא ממנו, וזו עבירה פלילית, אסור להעסיק עובדים מעבר ל־14 שעות עבודה ביום. אלא מה, הרבה מאוד עובדים נעדרים, ועל כן מצאה לנכון השרה, יחד עם מי שהיא מצד המעסיקים, להביא לידיעת המשק שהיא הולכת להוציא צו או היתר על פי כמו צווי חירום בגלל מצב הקורונה". 

בעקבות היותה מייצגת הסתדרות האחיות, עו"ד לנדאו מודעת כי לממשלה אכן יש את האפשרות להגיע להסכם בהתאם למקומות העבודה. "אני יודעת שאיתן הם הגיעו להסכמים ספציפיים שנוגעים למשמרות שלהם ולהארכת שעות העבודה מתחילת הקורונה ועד היום. כך שאפשר לעשות את זה, זה רק עולה כסף. אני מבינה את הצורך, אבל למה רק מפעלים או עסקים מעל ל-20 עובדים? הרי מי שמסכנים הם דווקא העסקים הקטנים", אמרה.

"זו זכותו של המעסיק ולא חובתו"

בהמשך השיחה, הסבירה עו"ד לנדאו את מהות הצו: "מעסיק אשר מעסיק מעל 20 עובדים יהיה רשאי להעסיק עובדים בהתאם לתנאים האלו. קודם כל זו זכותו ולא חובתו. אבל מתי קובעים מתי יהיו ה־20 אחוזים עובדים פחות? 'כל מי שיש לו מעל 20 עובדים וקטנה מכסת העובדים ב־20 אחוזים יותר. המועד הקובע ביום בו החל להעסיק אותם'. זאת אומרת, אם למחרת או אחרי יומיים עובדים חוזרים לעבודה הוא עדיין רשאי על פי הצו לחייב אותם לעבוד יותר שעות. בוודאי שהוא יכול לחייב".

"אני מדברת על העסקים הקטנים שהם פחות מ־20 עובדים. כל עובד שנעדר מחירו בזהב, וזה לא חל עליהם", הדגישה, והוסיפה: "צריך לתקן את זה שזה כל מקום עבודה שמעסיק יותר משני אנשים, כי אם אחד הולך הלכה העבודה. אנחנו נמצאים בזמן מצוקה. התאחדות התעשיינים דואגת לעסקים הגדולים והעסקים הגדולים, אפילו הבינוניים, זה 20 אחוזים ומעלה, גם מפעלי תעשייה זה 20 עובדים ומעלה".

"אנחנו מדברים על מרבית העסקים שמתלוננים שהם עומדים במצב של סגירה בגלל היעדרות העובדים. לכן ההערה הראשונה והעיקרית שלי היא - למה 20? השנייה היא, למה 20 כפי שדווח בשנה שעברה או לקראת סוף השנה לביטוח הלאומי. אם העסיקו לא על פי הביטוח לאומי? יש פה הרבה חורים. אני בעד תרומתם של עובדים בתקופה הזו", סיכמה.

עריכה: שני רומנו

13/01/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90
Paris