מעיין אדם

נופש ללא גלוטן: "רוצים לשנות את העולם לצליאקים"

כשגילה דן סולומון שבתו מתמודדת עם צליאק, הוא דרש לברוא עבורה מציאות טובה יותר: "ההעצמה היא פסיכולוגית, צריך לתמוך בילד" • השף שלומי דגן הגיב


על פי מחקרים רבים אשר נערכו בתחום, נראה כי בשנים האחרונות נרשמה בישראל עלייה משמעותית באבחון חולי הצליאק הצעירים. תופעה אשר בעבר נחשבה לנדירה מאוד, התגלתה למעשה כשכיחה ביותר. ובכן, בפתח חודש פברואר הקרוב, שישה בתי מלון בישראל ייסגרו לנופש עבור אנשים המתמודדים עם צליאק ובני משפחותיהם, ויפתחו עמם 'נופש ללא גלוטן'. יוזמה שהחלה מדן סולומון, מנכ"ל איגוד הצליאק, שהחליט לשנות את עולמו למען בתו שאובחנה כצליאקית.

ההתמודדות עם הצליאק לא קלה מטבעה, לפני יותר מעשור היא הייתה אפילו מורכבת יותר. לפני 11 שנים אובחנה בתו של סולומון כבעלת צליאק, דבר אשר גרם לו להבין טוב יותר במה זה כרוך להיות מאובחן כצליאקי ואת הקושי הטמון בניהול שגרת חיים נורמטיבית. בשיחה עם מעיין אדם ב-103fm, סיפר סולומון על הרגע שבו עמד מול המדפים בסופרמרקטים והתקשה למצוא אוכל שיתאים לה, וטען כי כך החליט להקים את ארגון הצליאק - וחלם על נופש מסוג זה. בהמשך, הצטרף לשיחה השף שלומי דגן, שהיה הראשון לארח נופש ללא גלוטן. 

"לפני 7 שנים עף לי הפיוז, עליתי להפגנה עם שני שלטים, עוד לפני שהיה פופולרי להפגין, ושר האוצר עצר לידנו. תמונה אחת בפייסבוק שינתה את חיי. החלטתי מאותו הרגע פשוט לשנות את העולם לצליאקים כדי שכשהיא תגדל יהיה פה עולם אחר, המודעות תהיה אחרת, המוצרים יהיו מגוונים והסימונים יהיו יותר ברורים", סיפר סולומון.

עם השנים למדה בתו, וגם הוא, להתמודד עם הצליאק. זאת בזכות עליית המודעות בחברה ובסופרים בפרט. לדבריו, "היום פחות יש משברים כי יש תחליפים לכל דבר והם זמינים בכל מקום. היום נכנסים לסופר וגם במדפים הרגילים אפשר למצוא את המוצרים ללא גלוטן. המחקרים היום עומדים על כך ש־1.5 אחוזים מהאוכלוסייה עם צליאק. המחקרים החדשים אומרים שאחד מתוך 50 בשנים הקרובות יהיה ציליאקי, ככה שזה בערך 2 אחוזים מהאכולוסייה".

"למרות שהצליאק לא מסכן חיים הוא תמיד בא עם עוד רגישות"

כחלק מרצונו לשנות את העולם, לפני חמש שנים חשב סולומון על רעיון שלא היה לפני כן - נופש ללא גלוטן. "אמרתי לצוות שיש לי חלום לנופש ללא גלוטן, שהכול מותר. התקשרתי לכל המלונות באילת וכולם סגרו לי את הטלפון. כולם אמרו לי שזה לא מעניין חוץ מאחת - אלכס אליהו מרשת פתאל. היא שאלה אותי כמה יבואו ואמרתי לה שאם יגיעו 30 חדרים שיחקנו אותה", שיתף, "בפועל הגיעו 100 חדרים וחמש שנים אחרי בפברואר הזה נהיה 1,700 חדרים ב־6 חדרי מלון עם כמעט 7,000 אנשים - זה פשוט מטורף. זה מרגש לראות את ההורים והילדים נכנסים והכול מותר".

"למרות שהצליאק לא מסכן חיים הוא תמיד בא עם עוד מתנה נוספת, עם עוד רגישות. אנחנו לא אומרים לאף אחד לא, כולם באים אצלנו ולכולם יש מקום. הילדים באים ושואלים 'אבא מותר לי?' אז ההורים אומרים שילכו לבד, שהם יכולים לגשת לכל הדברים במלון. זה לא מובן מאליו, אצל צליאקים אין דבר כזה. ההעצמה היא גם פסיכולוגית, כשכולם סביב הילד ותומכים בו. כולם אותו דבר, כולם כמוהו", הדגיש.

"היום יש מענה להכול - זה גם תפריט יותר בריא, האוכל פחות מתועש"

לשיחה הצטרף השף שלומי דגן, מי שהיה השף הראשון לארח נופש ללא גלוטן והיום משמש כשף המלווה של הנופש ברשת מלונות פתאל. על הפעם הראשונה, סיפר: "לא חששתי, הרגשתי אפילו איזושהי שליחות מסוימת. כשנפגשנו עם דן בפעם הראשונה זה היה אומנם מפחיד ומאתגר, אבל ברגע שדן הסביר לי את האקוטיות של זה, של החופש לילדים שנכנסים למלון והכול מותר להם - באותו רגע אמרתי לו שאני איתו ומה שהוא ירצה יהיה".

אז מה בתפריט? "היום יש מענה כבר להכול, יש לחמים ופסטות מצויינים. זה גם תפריט יותר בריא. האוכל יותר נקי, הוא פחות מתועש, את הכול היינו צריכים לעשות בידיים. יש הרבה מנות. יש קאפילצ'ו סלק שאנחנו עושים, זה כמו טורטליני שמוקפץ עם עשבי תיבול, שמן זית, קונפי שום, זיתים ושקדים. זו מנה מהממת ולזה אנחנו מוסיפים גבינת פרמז'ן או ריקוטה".

עריכה: שני רומנו

להרשמה לנופש ללא גלוטן: https://celiacrights.org.il/celiac-rights-club/glutenfreevacation2022

14/01/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


מעיין אדם
מעיין אדם  |  צילום: יקיר שוקרון
Paris