גל עליות המחירים במשק לא עוצר, ועוד ועוד חברות מצטרפות אליו. זאת בנוסף למסי הממשלה שנכנסו לתוקף והביאו עליית מחירים גם על המשקאות הממותקים והכלים החד פעמיים. בן כספית וינון מגל שוחחו ה־103fm עם פרופ' יצחק ספורטא, מהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב, אשר הגיב לנוכח הבשורה על עליית המחירים הנוספת והסביר כיצד היא עלולה להשפיע על הצרכן הישראלי.
"בתרבות שפיתחנו לעצמנו אנחנו אומרים ש'חברות צריכות למקסם רווחים', אבל אם אנחנו פתאום באים בטענות זאת אומרת שאנחנו מכניסים מונחים שכביכול לא קשורים לכלכלה", אמר פרופ' ספורטא בפתח דבריו, "יש פה דבר מאוד עמוק - האם חברות עסקיות, יש להן אחריות חברתית כלשהי מעבר לרווחים לבעלי המניות? התפיסה אומרת שלא, רווחים זה העיקר. אז הן יעשו הכול, גם דברים שיכולים להיות לרעת הציבור. לעומת זאת, יש תפיסה שאומרת שהן צריכות ליצור ערך גם לבעלי המניות אבל לא רק, גם לעובדים, לספקים, ללקוחות וכו'".
לדבריו, "יש את הנושא של מבנה הכלכלה, והכלכלה הישראלית מאוד ריכוזית. יש מספר מאוד קטן של יצרני מזון, של סופרמרקטים ושל יבואנים. אם אנחנו יודעים את הדבר הזה, השאלה היא מה אנחנו עושים כדי שהן לא ינצלו את הכוח שלהן? ופה אנחנו נכנסים למצב של 'רגע, אנחנו רוצים שיהיה פיקוח מחירים של הממשלה?' אז כולם יגידו, 'זה לא יעיל, זה לא טוב', או שבעצם אנחנו כצרכנים צריכים להגיד להם 'עד כאן' ואנחנו לא עושים את זה".
אתמול (ד') 'כלכליסט' תקפו את חברת דיפלומט, אחת מספקיות מוצרי המזון והצריכה הגדולות בישראל, אשר צפויה גם היא להעלות את המחירים. פרופ' ספורטא התייחס לדברים, וביקר: "אני כבר טענתי מזמן - אם אתה באמת הולך להפסיד אז בוא תראה לי את המספרים. מה לא עלה, מה כן עלה ובוא נראה אם זה הגיוני, אבל הם חיים בעולם משלהם".
אז מה גורם להעלאות המחירים? "קודם כל, בעולם אנחנו שומעים שיש עליות. דבר שני, אני רוצה אחריות של החברות האלה, בעיקר החברות הגדולות, הן הרוויחו בקורונה יותר מהרגיל. אז הרווחתם? אז עכשיו תרוויחו קצת פחות. אנחנו נתנו להן רשות לעשות את זה ועכשיו אנחנו צריכים לעצור אותן. ברגע שאמרנו להן שרווחים זה הכול, הן הבינו שהרווחים זה הכול", הסביר.
"זה קפיטליזם מכוער ומגעיל. אנחנו, מהעלאות המחירים האלה לא ניפגע, אתם יודעים למה? כי ההוצאות הממוצעות של משק בית על מזון, בשר, וירקות, זה 17%. עלה ב-10%? זאת אומרת שעלה לנו ב־1.7%", תקף, והוסיף: "מה מטריד? אנשים שההוצאות שלהם על מזון הן 25% או 30%. בשבילם זו מכה קשה ואנחנו גם צריכים להסתכל בתור חברה על האנשים האלה. כשעולה להם שכר הדירה ועולה להם המזון הם מתחילים ליפול, ואנחנו צריכים לדאוג שהאנשים האלה יחיו כמו בני אדם".
בסיום השיחה, הדגיש כי "מחירים זה דבר אחד. יש לנו גם שכר עבודה מצד שני ושירותים ממשלתיים מצד שלישי - אלה שלושת הרגליים של חברה טובה ובריאה והן צריכות להסתנכרן אחת עם השנייה. אנחנו צריכים להסתכל על כל התמונה. אני יכול לשלם יותר או פחות, מדאיג אותי האנשים שחיים על הסף והם צריכים לבחור בין מזון לבין תרופות, לבין שכירות, לבין מה שזה לא יהיה, ועליהם אנחנו גם צריכים להסתכל כשאנחנו מדברים על עליית מחירים".
עריכה: שני רומנו