על רקע גל העלאות המחירים לו אנו עדים לאחרונה, מתפתחת בימים אלו מחאה חברתית ברשתות החברתיות. חברה אסם הצהירה כי תעלה מחירים של מאות מוצרים ובהם פסטות, פתיתים, דגנים וחטיפים שמצויים כמעט בכל בית. אליה הצטרפה לאחר מכן חברת דיפלומט שהודיעה לרשתות השיווק השונות על עלייה במחירים של מאות מוצרים ב-14-4 אחוזים. שסטוביץ הצטרפה למגמה והודיעה שגם היא תעלה את מחירי הפסטות ב-15-9 אחוזים.
בפתח התוכנית, גולן יוכפז וענת דוידוב נזכרו בימים שקדמו למחאה החברתית הגדולה ביותר שידעה המדינה. "בקיץ 2011 נפתחה קבוצה-יוצאת-דופן בפייסבוק. לפוסט שלה צורפה תמונה שבמרכזה גבינת קוטג' עם הכותרת: "למה זה עולה שמונה שקלים?". בתוך ימים הקבוצה מנתה קרוב למאה אלף ישראלים – שלא הצליחו להבין איך זה שדווקא כאן, בישראל, המדינה שבה תנובת החלב נחשבת מהגבוהות בעולם, מחירי מוצרי-החלב הם מהגבוהים במערב? למה לעזאזל גביע קוטג', עולה קרוב לשמונה שקלים?", אמר גולן.
הוא נזכר: "קבוצת הפייסבוק פתחה במחאה צרכנית, וקראה לציבור להימנע לחלוטין מרכישת קוטג' ברשתות השיווק. בימים הראשונים של המחאה דווח על ירידה של 40-25 אחוז בהיקפי מכירות הקוטג' ברשתות. המקררים אז נותרו מלאים. במשך כל אותו זמן ב'תנובה' שתקו. נמנעו מלהגיב לסערה המתהווה".
באותם הימים, יוכפז ערך את התוכנית 'אולפן שישי' בהגשת יאיר לפיד, ראש הממשלה החליפי ושר החוץ כיום; "שחלק מהביקורת של הצרכנים על יוקר המחייה בישראל והפקרת העסקים הקטנים כיום לקורונה – מופנית גם אליו. בימים האחרונים הוא רואה בפתח ביתו מפגינים שמבקשים תשובות.
מערכת 'אולפן שישי' הציעה אז לזהבית כהן, מי שהייתה אז יושבת ראש קרן ההשקעות 'אייפקס' שהחזיקה ב'תנובה', להגיע לאולפן ולהגיב על סערת הקוטג'. כהן ואנשיה התלבטו, ובסוף החליטו להגיע להתראיין. בימים שקדמו לראיון, באופן קצת יוצא דופן, שאלו אותנו כהן ואנשיה מה יהיה המסר שנכון יהיה להעביר במשדר. במערכת התוכנית הבנו כבר אז, שלא מדובר במחאה שברירית שעלולה להתפוגג, אלא בגל יוצא דופן שעלול לשטוף את המשק כולו, עם השלכות חברתיות, פוליטיות וכלכליות נרחבות".
עוד הוסיף גולן וסיפר כי: "הצענו אז לכהן לעמוד מול המצלמה בערב שבת ולהודיע לצרכנים שהיא החליטה לקבל החלטה אמיצה ולהוריד את מחיר הקוטג'. שכך ראוי מתוך התחשבות בקהל הצרכנים, שמתמודד עם יוקר מחיה אמיתי בלתי נסבל. אין סיבה שקוטג' יעלה שמונה שקלים. כהן התלבטה באמת, ביקשה לישון על זה, אבל בבוקר-השידור עדכנה: אין לי כוונה להוריד את המחיר. אפילו לא באגורה. לימים הודו בפנינו ב'תנובה' שייתכן שאם זהבית כהן הייתה מקבלת את העצה ההיא לפני הריאיון – מחאת הקוטג' הייתה דועכת, אולי אפילו גוועת".
לדעתו, "האירועים של הימים האחרונים הולכים ומזכירים יותר ויותר את חודשי יוני-יולי ההם של 2011. יצרנית המזון אסם והיבואנית דיפלומט כבר הכריזו שיעלו מחירים בין 16-4 אחוז. גם שסטוביץ' וגלידה גולדה הודיעו שהן מעלות. היצרנים והיבואנים טוענים ממש כמו שטענה בשעתה זהבית כהן שמחירי חומרי הגלם והשינוע עלו הם פחות מתייחסים, למשל, לשער הדולר שיורד".
בהמשך, התייחס למכתב ששלחו שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה אורנה ברביאי ליצרני וליבואני המזון, ובו קראו לעצור את גל עליית המחירים. "הממשלה נמנעת מלנקוט צעדים נגד החברות המייקרות. אז בשעות האחרונות החלה יוזמה של קהילות של צרכנים ברשתות החברתיות להחרים מוצרים באופן רציף. גם אתר וואלה וגיא לרר ומערכת הצינור הצטרפו לפעילים הללו. הם מתחילים במוצר אחד סופר ישראלי, קלאסי, פסטה אסם, קוראים להחרים אותו".
ענת דוידוב התייחס לעליית מחיר הדלק: "לכאורה המחירים עלו בכל העולם ולכן הממשלה לא קשורה לזה אבל זה לא בדיוק ככה כי בישראל מוטל מס ה'בלו', מס עקיף גבוה במיוחד שמכניס מיליארדים לקופתה המדינה, 12 אחוז מכל הכנסות המדינה ממיסים בא מהמקור הזה. למה שיוותרו? אבל אפשר להפחית את גובה המס על הבנזין, עשו את זה ב-2011 על רקע מחאת האוהלים. מהר מאוד הדבר הזה זינק בחזרה".
עריכה: עופרי גליכמן