איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"הממשלה הזו צריכה לבוא בטענות גם לעצמה"

הפרשן הכלכלי יהודה שרוני ('מעריב') מגלה דאגה סביב גל עליות המחירים שנמשך: "היצרנים והקמעונאים מרגישים מאוד בנוח עם החלטות הממשלה"


גל עליות המחירים ממשיך להכות בנו שוב ושוב, והידיעות על עליית מחירים דרקונית בכל הענפים לא מפסיקות להגיע. באותה הנשימה שר האוצר ושרת הכלכלה דרשו מיצרני ויבואני המזון לעצור את עליית המחירים, אבל לשווא. האם יש משמעות מעשית לפניתם של ליברמן וברביבאי ליבואני המזון והיצרנים, או שמה מדובר בתעלול יח"צ? סביב שאלה זו ביקשה ענת דוידוב לשוחח עם הפרשן הכלכלי יהודה שרוני ('מעריב') שהתייחס לנושא באריכות. 

בפתח השיחה, טען שרוני כי הוא חושב שליברמן מרוצה בגדול ממצב המשק אך לא ניתנה התייחסות למחירי הדיור ויוקר המחייה. "הם נתנו בעצימת עין את האפשרות לכל מיני יצרני מזון וגם לרשתות הקמעונאיות לעלות שורה של התעריפים וזה לא היה צריך לקרות. אם היו מתעוררים לפני כחודש וחצי יכול להיות שהם היו מצליחים לבלום או למתן את העלייה. בשלב הזה המחירים עולים ואני חושב שגם שר האוצר וגם שרת הכלכלה לא יכולים לבוא בטענות רק ליצרנים או לקמעונאים, הם חייבים לבוא בטענות אל עצמם".

אתמול (א') שלח שר האוצר אביגדור ליברמן מכתב לראשי החברות הגדולות בעקבות גל עליית המחירים. "המכתב הזה לא מספיק כי היצרנים אומנם עדיין לא נתנו תשובה אבל להערכתי הם גם לא יבואו ויאמרו 'נבהלנו מהמכתב החלטנו לעצור את עליית המחירים כי טעינו'. זה לא יקרה במיוחד שבאותו יום שהם מוציאים את המכתב מחירי הבנזין למכוניות מתייקרים ב־34 אגורות לליטר, שזה שיא של שבע שנים, ומחירי החשמל מתייקרים בניגוד להבטחות המוקדמות ב־5.7 אחוזים. אלו מוצרים שבאחריות הממשלה", הסביר.

"כל המכתב והתעוררות הממשלה נוצרו מלחץ של לפיד על שרת הכלכלה"

לדבריו, "לו שר האוצר היה באמת מעוניין למתן את התייקרות המחירים הוא היה צריך לקחת בחשבון את מרכיב המיסים שבתוך המחיר שזה מס הבלו והמע"מ. ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו עשה את זה ואמר שזה המחירים בעולם עולים זה לא אומר שבאותה הזדמנות אנחנו צריכים להגדיל את ההכנסות ממיסים. אם הם היו מוותרים על מרכיב המס בהתייקרות הבנזין המחיר היה מתייקר ב־14 אגורות לליטר. לממשלה יש אחריות".

"גם לגבי מחירי החשמל הממשלה יכולה להתערב, ובעבר היא עשתה את זה. אלא מה עד עכשיו הם לא היו מוטרדים שר האוצר ושרת הכלכלה, להפך. שרת הכלכלה בזמנו העניקה גיבוי לאוסם על התייקרות המחירים והסבירה שהיא מעודדת תעסוקה בפריפריה. אבל היא העניקה גיבוי ושר האוצר בכלל מתנחם בזה שאנחנו אולי מתייקרים פחות מאשר בחו"ל אבל עדיין פערי המחירים בישראל לעומת חו"ל הם גבוהים בעשרות אחוזים בכל מוצרי הצריכה", הוסיף הפרשן הכלכלי.

בהמשך, התייחס שרוני למדיניות הלא עקבית של הממשלה, וטען: "תחילה יוקר המחיה לא עניין אותם כל כך. הם נגררים אחרי הפרסומים בתקשורת. התברר שכאן יאיר לפיד משחק תפקיד מאוד חשוב, כל המכתב הזה וההתעוררות של הממשלה ביומיים האחרונים נוצרו מלחץ של לפיד על שרת הכלכלה".

"אין ספק שברגע שהממשלה מתויגת כממשלה שיוקר המחיה לא מעניין אותה אז שרים כמו דרעי ואחרים באים ואומרים שהממשלה בלי רחמים, לא מרחמת על האזרח, מייקרת מוצרים ואז היא חוטפת על הראש", אמר, "יאיר לפיד כנראה מאוד חכם מבחינה פוליטית וכנראה הוא קרא לסדר את שרת הכלכלה ודלעתי הוא שוחח גם עם שר האוצר ואמר להם 'חברה תשנו את הדיסקט, אתם גורמים נזק פוליטי לממשלה הזו'".

בסיום השיחה, תקף: "הממשלה לא עקבית במהלכים שלה. אם היא מאיימת להכניס מוצרים לפיקוח אז איך לפני שבועיים שלושה היא הורידה את הפיקוח ממחירי החמאה או שוקלת להפר את הפיקוח ממחירי הלחם? כדי שהממשלה תהיה באמת עם אצבע על הדופק היא צריכה ליישם החלטות שהיא כבר החליטה. היצרנים והקמעונאים מרגישים מאוד נוח עם הממשלה הזו, בואי נראה מה הם יענו מחר למכתב של ליברמן".

עריכה: שני רומנו

31/01/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איפה הכסף עם ענת דוידוב
איפה הכסף עם ענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris