בתום 6 שנים סוערות סיים אביחי מנדלבליט את תפקידו כיועץ המשפטי לממשלה. ועדת האיתור העבירה את שלושת המועמדים שבחרה לממשלה, וככל הנראה גלי בהרב-מיארה תמונה לתפקיד ותכהן כאישה הראשונה בתפקיד. שר המשפטים לשעבר אבי ניסנקורן סיכם את כהונתו של מנדלבליט.
השר לשעבר ניסנקורן סיפר על דמותו של היועמ"ש הפורש מנדלבליט: "איש עם עמוד שדרה מאוד חזק, יודע לעמוד על העקרונות שהוא מאמין בהם, יודע לעמוד על שלטון החוק. כשהוא חושב שמשהו הוא דבר נכון, הוא מתעקש עליו. מקשיב ,חכם, עם חוש הומור מצוין".
עוד הוסיף: "כשהיה צריך לעמוד בכל דבר שקשור בשלטון החוק ובדמוקרטיה הישראלית, למשל האירוע בפגיעה בזכות להפגין, הוא עמד יחד איתי והגן על הזכות הדמוקרטית הזו. כשדובר על פגיעה בסמכות הכנסת דרך מערך של צווים הוא עמד והגן על זה. כשהיו החלטות בקבינט הקורונה שלדעתו חרגו ופגעו בזכויות הפרט מעבר לנדרש הוא עמד איתן".
ניסנקורן התייחס לביקורת על מנדלבליט, על כך שנקט ביד רפה עם משפחת נתניהו והעניק לבני המשפחה לא מעט הנחות לאורך השנים, ואמר: "אני חושב שההחלטות שלו נבעו מאמונה משפטית עמוקה על כל החלטה שהוא מקבל. מנדלבליט בקיא ברזי המשפט. ברור שמשפט זה לא מתמטיקה, זה מסתמך על עדויות ועל חו"ד משפטיות שאנו לא תמיד חשופים לכולן".
בהמשך, טען שר המשפטים לשעבר: "מנדלבליט היה היועמ"ש הנכון בתקופה קריטית לדמוקרטיה הישראלית. אנחנו היינו בהתדרדרות במדרון של הדמוקרטיה הישראלית. היינו כפסע מפני פגיעה אנושה בדמוקרטיה הישראלית. התקופה הזאת הסוערת, שמנענו את הפגיעה, חשובה".
הוא סיפר שלאורך השנים מנדלבליט נאבק לשמור על שלטון החוק: "היו יוזמות להפוך את תפקיד היועמ"ש לתפקיד מטעם, זה תפקיד עצמאי שצריך לשמור על שלטון החוק. היו יוזמות להפוך את תפקיד פרקליט המדינה לתפקיד מטעם, את המינויים בביהמ"ש למינוי מטעם, לעשות ועדות חקירה לשופטים בכנסת ישראל, היו יוזמות לפגוע בזכויות הפרט בצורה קשה. כל אלה נמנעו בסופו של דבר. אני חושב, שחס וחלילה אחת מהיוזמות האלה הייתה עוברת, אנחנו היינו היום במציאות אחרת".
כשנשאל האם להערכתו לולא היו מוגשים כתבי אישום נגד נתניהו, הוא היה ממשיך לכהן כראש הממשלה, השיב: "אני חושב שלא, אני חושב שהציבור הישראלי בשלוש מערכות בחירות הכריע שהוא לא רוצה ממשלה בר' נתניהו. אני חושב שנקעה נפשו של הציבור, זה קורה. בסופו של דבר מה שיפה בדמוקרטיה שאין מלך בישראל יש שווה בין שווים".
עריכה: עופרי גליכמן