הלילה (ג') עלו מחירי הדלק והחשמל, ובכך הצטרפו לגל עליות המחירים ששוטף את המדינה לאחרונה. זה החל במיסוי החד פעמי והשתיה המתוקה, המשיך בחברות וברשתות השיווק השונות שהצהירו על התייקרות מאות מוצרים, ונדמה שהסוף עוד רחוק. רבים מוצאים עצמם נאבקים להחזיק את הראש מעל המים, ואף מתעוררת מחאה חברתית על יוקר המחיה הכבד. האם ביכולתה של הממשלה למגר את המגמה? שר האוצר לשעבר בייגה שוחט הביע את דעתו בנושא.
שוחט הסביר את הגורמים השונים לעליית המחירים: "מחירי התובלה הימית עלו בשנתיים האחרונות ב-700 אחוז, פי 7. בחודש אפריל 2020 חבית דלק עלתה 30 ד', היום זה עולה 88 ד'. מחירי הדלק משפיעים על מחירי המים, על התשומות לתעשייה ולחקלאות, ועל ההוצאה האישית". עוד הוסיף: "התפתחה אינפלציה בעולם, אנחנו יחסית בסדר".
הוא התייחס למיסוי שהטילה הממשלה על מגוון מוצרים, ואמר: "בלי צל של ספק היו העלאות מחירים מסוימות בתקציב, בעיניי מוצדקות. כולן התייחסו לאיכות הסביבה. בסך הכול המיסים הנגבים בישראל הם קרוב ל-400 מיליארד ש' בשנה, התוספת הייתה פחות ממיליארד". כמו כן, טען שהיעדר חוק הסדרים במשך 4 שנים השפיע רבות על התופעה.
בהמשך, הביע את דעתו על החלטת הממשלה לדרוש את החזרת המענקים מבעלי עסקים שלא עומדים בתנאים הנדרשים: "המענקים התבססו על דיווח אישי של אנשים שירדו מתחת לסף מסוים של מחזור. אלה שלא עשו את הדיווח האמיתי, או בשגגה או בכוונה, בלי צל של ספק צריכים להחזיר כל שקל שניתן להם. אבל אני במקום הממשלה כרגע, עד אשר הדברים יתייצבו, הייתי עוצר את הדרישה -מ לא מבטל אותה".
שוחט הסביר: "אותו בן אדם שדיווח דיווח שקר ושכנו שהיה איש הגון ולא דיווח ולא קיבל מענק, הוא משלם לאותו איש על דיווח שקר". לדבריו, יש להזרים מענקים נוספים "באופן מאוד נקודתי וספציפי מאוד מצומצם. כולנו יודעים שהמשק פועל בהילוך יותר איטי. אני בעד שיתנו לאלה שנפגעו באופן אמיתי".
עריכה: עופרי גליכמן