איפה הכסף
עם ענת דוידוב

מי שומר על הילדים שלנו?

כרמל קרני, סגנית מנהל אגף בחטיבה לביקורת תחומי חברה ורווחה במשרד מבקר המדינה, על ממצאי הדו"ח בנושא ההגנה על קטינים ברשתות


היום (ב') פרסם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן דו"ח מיוחד בנושא ההגנה על קטינים במרחב המקוון, סוגיה שהפכה בוערת למדי במציאות היומיומית של הרשתות החברתיות והלמידה מרחוק. האם הנושא מקבל את תשומת הלב הראויה? כרמל קרני, סגנית מנהל אגף בחטיבה לביקורת תחומי חברה ורווחה במשרד מבקר המדינה הביאה פרטים נוספים על הידיעה.

"יש כמה קטגוריות לעבירות ברשת", הסבירה קרני בפתח דבריה, ופירטה: "בריונות ברשת, התנהגות פוגענית באמצעים טכנולוגיים, תפיסת הפרטיות ברשת, ניסיונות אובדות ברשת, כל מיני התמכרויות למיניהן כמו סמים, הימורים ויש גם את הדברים היותר ידועים בהקשר הזה שפחות על הפן הפלילי כמו חרמות, הצקות. בגדול זה הצד השלילי של מה שמעסיק היום".

"אם אני לוקחת את זה לצד היותר פלילי אז זה התחזות לקטין, עבירות מין, שידול, הטרדה והימורים ברשת - זה בצד היותר קיצוני. מהצד השני יש אירועי חירום, סכנת חיים מיידית, פגיעה בגוף, פגיעות מניות, איומים בהתכתבויות ויש אירועים שבהיבט שלהם הם יותר אזרחיים כמו בריונות, הצקות וביוש. מרבית הילדים ששמענו מהם, הנציגים של המועצה הארצית, אמרו שכמעט כל ילד או נער מוטרד מינית בצורה זו או אחרת ברשת", הוסיפה.

"70 אחוזים מהתיקים נסגרים ללא כתב אישום ואין סיווג נכון של סוג העבירה"

על מוקד 105 שהוקם לטיפול בעבירות מסוג זה, אמרה: "הייתה כאן החלטה מאוד חיובית של משטרת ישראל להקים את המוקד בשנת 2016, כדי לעשות חשיבה ולגבש מדיניות לאומית שנוגעת לכל הגורמים, גם למשרדי הממשלה וגם אולי למגזר העסקי וגם באמת לתת מוקד לפניות של הציבור בכל מה שנוגע לפגיעות בילדים ובבני נוער".

המוקד אומנם הוקם לפני מספר שנים, אך הנתונים מראים כי מעטים הילדים או ההורים הפונים אליו. "הביקורת בתחום הזה חושפת שורה מאוד משמעותית של ליקויים גם מבחינת חוסר ההיכרות גם של ההורים וגם של הילדים עם המוקד. הממצא הוא ש־40 אחוזים מבני הנוער לא מכירים את המוקד ו־50 אחוזים מההורים לא מכירים את המוקד", הדגישה.

עוד טענה כי "אומנם המוקד בעצם מופעל על ידי המשטרה, והוא היה צריך להביא כאן למיצוי חקירות של כל אותן עבירות שפן היותר פלילי, אנחנו רואים פה ש־70 אחוזים מהתיקים שעוסקים שפשיעה נגד קטינים נסגרים ללא כתב אישום ושאין סיווג נכון של סוג העבירה. מה שמלכתחילה לא מנתב את התיק נכון גם במשטרה וגם בפרקליטות".

לדבריה, "ב־2019 המשטרה גיבשה רשימה כוללת כ־190 חשודים פוטנציאליים בתחום הפדופיליה ברשת והיא לא טיפלה בעשרות מהם במישור הגלוי או הסמוי למרות שהסיווג של אותם תיקים היה במסוכנות מאוד גבוהה".

בסיום השיחה, הדגישה קרני: "פרק מאוד משמעותי בדו"ח עוסק בחינוך ומניעה, מתוך תפיסה של איך להתמודד עם הגנה על קטינים במרחב המכוון זה חינוך, מניעה, תפיסה ותיקון".

עריכה: שני רומנו 

07/02/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


איפה הכסף עם ענת דוידוב
איפה הכסף עם ענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris