חשיפת 'כלכליסט' אתמול (ב') לפיה המשטרה השתמשה בתוכנת פגסוס כדי לחדור לטלפונים של עשרות אנשי מפתח, ביניהם ראשי ערים, מנכ"לי משרדי ממשלה, ובכירים נוספים, ממשיכה לעורר הדים. בתוך כך, מנכ"ל משרד החקלאות לשעבר רמי כהן שהורשע בפרשת פאינה קירשנבאום דורש בדיקה חוזרת בעניינו, מאחר והוא סבור שבמשטרה השתמשו בתוכנה הזו גם נגדו. פרקליטו, עו"ד אבי חימי, שוחח על כך עם גולן יוכפז וענת דוידוב.
תחילה, התייחס חימי לפרשה באופן כללי, ואמר: "אני מוטרד, מודאג. מדובר במגה פרשה באופן כללי. זו באמת רעידת אדמה. זה מאוד מטריד", והוסיף לגבי התיק הספציפי של רמי כהן כי "אנחנו יודעים בוודאות שצו האזנה ניתן על ידי בית משפט, שלושה חודשים לפני פרוץ הפרשה, דהיינו לפני המעצרים. וכאשר החוקר אומר לו, 'אנחנו כבר שנה וחצי מאזינים לך בחדר המיטות שלך, בכל מקום שאתה נמצא'...
כלומר הם פעלו לפחות שנה ושלושה חודשים בלי צו?
"אכן כן. זה מהבנת הדברים כפשוטה. במידה והאזינו לרמי כהן, צריך לצאת מנקודת הנחה שרמי כהן הוא לא מחולל הפרשה ולכן ניתן להסיק שהאזינו לאנשים אחרים - לסגנית שר ללא צו, לשר בממשלה ללא צו, לגורמים נוספים".
לדברי חימי, "צריך לקבל את המידע המדויק, האם אכן נעשתה האזנה כזו, למי עוד נעשו האזנות כאלה ואיך זה השפיע על החקירה. אם ראיות פסולות הובילו לכך שחקרו עדים נוספים על בסיס ראיות פסולות, יש לזה משמעות כבדת משקל. עכשיו, בתיק הספציפי הזה תלוי ועומד ערעור בבית המשפט העליון. ככל שהטענות האלה יהיו מוצדקות, מלאכת בית המשפט תהיה קשה שבעתיים, הוא יצטרך לשקול שיקולים נוספים, לבדוק את כל התוצרים, את כל המשמעויות של שימוש בראיות פסולות, וייתכן שבסוף ייקבע שבשל המסה הקריטית של העבירות לכאורה על חוק האזנת הסתר, יצטרך לפסול ראיות".
חימי גם ציין כי כבר לפני כשלושה שבועות הוא פנה למשטרה ולפרקליטות כדי לקבל את הפרטים לגבי החקירה, ולראות האם נעשתה האזנה או לא. עוד אמר: "יומיים אחרי הפרסום (הראשון) בעיתון 'כלכליסט' קראתי להקמת ועדת חקירה ממלכתית. אם אנשים מרצים עונשי מאסר על לא עוול בכפם, אז כמובן שצריך לבדוק את כל הדברים".
כראש לשכת עורכי הדין, אתה מקבל אינדיקציות מפרקליטים שכבר מקבלים בקשות מהלקוחות שלהם, 'תבדוק מה קרה בתיק שלי, כי גם בחקירה שלי הרגשתי שמשהו בתוך הסלולרי לא עובד כמו שצריך'?
"אכן כן. יש פניות רבות לקטגורים".
כמה?
"עשרות פניות".
בהמשך התייחס חימי גם לאפשרות שהאזינו לעורכי דין, וסיפר: "אתמול (ב') פניתי לפרקליט המדינה וביקשתי שיעשה בדיקה מהירה, האם השתילו תוכנות רוגלה אצל עורכי דין פרטיים אצל סנגורים", והוסיף: "בנתונים שקיימים שהאזינו למנכ"לים של משרדים ממשלתיים, הכול יכול להיות. לכן פניתי בפנייה ממוקדת - 'האם השתילו תוכנות רוגלה לעורכי דין?' היה והשתילו, אנחנו נמצאים במפולת, משום שחיסיון עורך דין-לקוח זה ערך חוקתי".
כבר ברור שהאזינו לעיתונאים, שגם שם יש חיסיון מקורות. לא פחות חמור.
"זה הרס הדמוקרטיה. הרי כאשר המדינה אמרה, 'אנחנו מוכרים את תוכנת הפגסוס הזה למדינות עולם שלישי, ואנחנו מקפידים שאלה מדינות שלא עושות שימוש כלפי עיתונאים, כלפי פעילי ציבור', ואצלנו במדינה לא התנהלו כך? יעלה על הדעת?"
לגבי ההשפעה של החשיפה על תיקי נתניהו, והאינטרס מאחורי הפרסום, אמר: "אני אומר לכם עם יד על הלב, לא שמעתי שום רחש ובחש לפני הפרסום ב'כלכליסט'. אף אחד לא העלה בדעתו שזה המצב", והוסיף: "אני אומר גם לגבי תיק נתניהו, במידה והיה שימוש שאיננו חוקי לכאורה כלפי עדים רבים, זה יכול להשפיע. ואני לא מדבר מתוך עמדה פוליטית, כי אני לא איש פוליטי וזה לא מעניין אותי. אבל כל נאשם יש לו זכויות וחובות".
אתה יכול להבין מי רצה לפרסם את זה?
"אני יכול להבין שיש עיתונאים מסורים לאזרחי ישראל, וכאשר עולה האפשרות לבדוק משהו באופן יסודי, משהו מן הסוג הזה שיכול לקעקע את אמות הסיפים, אז עושים בדיקה רצינית. לא כל דבר זה קונספירציה".
אתה חושב שצריך לעצור את משפט נתניהו כרגע?
"הואיל ויש שלושה שופטים מקצועיים לעילא ולעילא ויש נכון להיום את דוקטרינת הפסילה הפסיקתית, בית המשפט ידון בזה כמיטב שיפוטו".
בסיום דבריו, הדגיש: "אין לנו מערכת אכיפת חוק חליפית. צריך ניתוח כירורגי מעמיק, רציני, אבל בסוף, אזרחי ישראל צריכים את השוטר, את הבלש, את שוטרי היס"מ, את הפרקליטים, את הפרקליטות, אנחנו צריכים מערכת שלטון חוק רצינית, משמעותית. צריך לבדוק במלוא הכוח אבל לשמור על 'התינוק' שימשיך לעשות סדר במדינה".
עריכה: אמיתי דואק