אודי סגל וענת דוידוב

"קרוב לוודאי שהנגיף לא ייעלם, לעומס יש מחיר"

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש על שיעורי התחלואה המדאיגים • על זן ה־BA2: "עדיין באחוזים בודדים אצלנו" • הבהיר - עשרות אלפי חיסונים ייזרקו


בתי החולים מתמודדים עם עומס גדול, ונכון לעכשיו סיום גל הקורונה החמישי לא נראה באופק. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש שוחח על כך עם גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm והתייחס למצב בישראל.

תחילה, הודה פרופ' אש כי הקורונה לא נעלמת, ולדבריו, גם קרוב לוודאי לא תיעלם. "אני מקווה שזה באמת יירד לממדים שנוכל לחיות איתם. אבל אנחנו נצטרך להסתכל על הנגיף הזה לאורך זמן", אמר, וציין לגבי זן ה-BA2 שנמצא בישראל כי "הוא עדיין באחוזים בודדים אצלנו. בינתיים אין סימנים שהוא מתפשט. כל הזמן יצוצו וריאנטים חדשים. אחד הדברים החשובים שאנחנו עושים זה להיערך, לעקוב אחרי ההתפתחות שלהם ולהעריך את המסוכנות שלהם. אני מקווה שלא יצוצו וריאנטים שיטרידו אותנו".

היה נדמה שברגע שמקדם ההדבקה יורד, אחרי כמה ימים, נתחיל לראות גם ירידה במספר החולים קשה. אנחנו לא ממש רואים את זה.
"אנחנו מתחילים לראות את זה. צריך להסתכל על מספר החולים הקשים החדשים, ובימים האחרונים הוא סביב 150, היינו כבר ב-200, אז זו כן ירידה. במספר החולים הקשה הכללי בבתי החולים זה לוקח יותר זמן כי משך האשפוז של החולים הקשים הוא ארוך יותר, ואני מקווה שבימים הקרובים באמת נראה הקלה".

פרופ' אש גם התייחס לנתונים מהעולם, שממקמים את ישראל במקום לא טוב מבחינת מספר המתים מקורונה ביחס למיליון נפש. "בטבלאות האלה, לגבי הנתון היומי, אנחנו נמצאים יחסית גבוה. בכללי - אנחנו יותר נמוך", הדגיש, והסביר: "ביומי, אנחנו גבוה כי הגל הזה היה במספרים עצומים. היינו במקום השני בעולם במספר המאומתים ויש לזה נגזרת בוודאי לחולים קשה ולתמותה".

לדבריו, אחת מהסיבות לכך היא כי לא היו מספיק מחוסנים. "גם היום אנחנו רואים שעיקר החולים הקשים בבתי החולים אלה החולים הלא מחוסנים או שלא התחסנו באופן מלא. אנחנו צריכים לראות איך אנחנו מעודדים ודוחפים להתחסנות. אנחנו יושבים וחושבים על זה. כשאני מסתכל קדימה והחיסונים ידעכו ביעילות שלהם בהמשך לקראת החורף הבא, נצטרך לראות איך כל האוכלוסייה מתחסנת".

"אין ספק שהעומס הזה, יש לו מחירים"

פרופ' אש גם הסביר את ההחלטה לצמצם את מתווה התו הירוק, שיופעל רק במקומות מסוכנים הומי אדם. "הפסקנו להשתמש בו כי הוא פחות יעיל בעת הזאת, ואנחנו תמיד אמרנו ואני גם אומר עכשיו - לא הסתכלנו עליו ככלי לעידוד התחסנות, אלא ככלי למניעת תחלואה", טען.

האם זה נכון שנזרקו חיסונים של פייזר לפח כי הציבור לא בא להתחסן?
"עדיין לא, אבל כן זה יקרה".

מתי זה עלול לקרות ומה הכמויות?
"אם אני לא טועה מדובר על בערך עוד שבועיים והכמויות זה עשרות אלפים, וזאת ההזדמנות לקרוא לאנשים לבוא ולהתחסן. החיסון יעיל גם במניעת תחלואה ובוודאי במניעת תחלואה קשה".

בסיום דבריו, התייחס פרופ' אש להחלטה להשאיר את המשק פתוח, למרות המחיר, ואמר: "המספרים הם כואבים. כל אחד שנפטר זה כואב, אבל צריך לזכור את הצד השני במשוואה וזה פגיעה בהרבה מאוד אנשים כאשר אתה סוגר את המשק ומייצר מגבלות", וציין כי מצב התחלואה כרגע לא גבוה יותר מההערכות שהיו לאנשי מערכת הבריאות קודם לכן.

עם זאת, הבהיר: "אין ספק שהעומס הזה, יש לו מחירים. יש לו מחירים גם בחיי אדם וגם בנטל שיש על כוח האדם הרפואי. אני מקווה שעכשיו נראה הקלה קצת. יש לנו עוד שבועיים-שלושה כאלה עמוסים".

ואז בעוד שלושה שבועות הגל אחרינו?
"השאלה לכמה נמוך נרד מבחינת האמירה - 'הגל אחרינו'. אנחנו נמצאים היום ברמה של 50-40 אלף, אנחנו רוצים לרדת לכמה אלפים בודדים, עם זה נוכל לחיות. אבל צריך לראות שזה באמת יורד. יש מדינות שיורדות יותר לאט".

עריכה: אמיתי דואק

08/02/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נחמן אש
נחמן אש  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
Paris