איפה הכסף
עם ענת דוידוב

"הורדת מס לא משרתת את השכבות הנמוכות"

בועז סופר, בעבר סמנכ"ל ברשות המסים, על הטיפול ביוקר המחייה: "לא ברור אם יש חיבור נכון בין הבעיה לבין הדרך להתמודד איתה"


גל עליות המחירים בתקופה האחרונה עורר מחאה ציבורית רחבה. בעקבות כך, ראש הממשלה נפתלי בנט ושר האוצר אביגדור ליברמן יודיעו הערב (ד') על תוכנית להורדת יוקר המחיה במדינה. בועז סופר, בעבר סמנכ"ל ברשות המסים, שוחח על כך עם ענת דוידוב ב־103fm.

"לא ברור שיש חיבור נכון בין הבעיה לבין הדרך להתמודד איתה", אמר סופר בקשר להחלטה הצפויה של הממשלה, והוסיף: "יש משהו מבולבל במדיניות, הכי קל זה להוריד מכסים, האם הבעיה היא לא במקומות אחרים? האם לא צריך קצת יותר סבלנות? ולפעמים התשובה היא שאין לממשלה סבלנות".

הורדת מכסים בתחום של הייבוא, הנושא של הפחתת מס הכנסה לבעלי שכר נמוך והורדת תעריפי החשמל, האם אלה צעדים שאנחנו אמורים להרגיש אותם במיידי בכיס שלנו?
צריך להבין שעד 11 אלף שקלים, מס ההכנסה הוא לא כל כך גבוה. מדובר בשכר ממוצע במשק, מדובר בשכר שהביטוח הלאומי ומס הכנסה הם פחות יותר מקבילים בממוצע, כלומר אין 'בשר' להוריד. אז נשאלת השאלה, למה להוריד? ואז התשובה היא למשל שיש נטייה שולית לצרוך בקרב השכבות החלשות. אז אם זה המצב, אולי עדיף לתת יותר מס הכנסה שלילי או מה שנקרא מענק עבודה".

אבל הם מתכוונים לתת גם מס הכנסה שלילי.
"אז נותנים עוד מס הכנסה שלילי כדי להאיץ את הצמיחה, מורידים מס, אולי זה יותר מדי? אולי לא צריך את שניהם? אם מישהו יגיד, 'בוא נוריד מע"מ', אז בעיניי זה לגיטימי, זה חלק ממדיניות".

לדבריו, בהורדת מס, אין שום דבר שמשרת בהכרח את השכבות החלשות, אך ציין: "אבל הסיטואציה היא שמע"מ זה מס שאולי אפשר להוריד ואין הרבה נזק. להוריד מס על הבלו, זה נראה מופרך".

לקראת סיום הריאיון, הדגיש סופר: "צריך הרבה סבלנות ובעיקר צריך לייצר מכפילי כוח של כמה דברים - הממשלה התחילה עם רפורמות בייבוא, לכן לא ברור מה אצה הדרך. זה בסדר, היא דיברה על הפחתת ביורוקרטיה, היא העבירה כמה דברים בהחלטות ממשלה, כמה דברים עוד לא יושמו, לפעמים צריך באמת לנשום עמוק ושנייה לתת לזעם הציבורי לעבור".

09/02/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


בועז סופר
בועז סופר  |  צילום: מרים אלסטר/פלאש90
Paris