מעיין אדם

"הכוחות בתוך הנפש יכולים להיות הרסניים"

היום לפני עשר שנים הלכה לעולמה באופן טרגי הזמרת ויטני יוסטון • פרופ' יורם יובל הדגיש: "זה לא גזירת גורל, וזה לא נכון שכל הצלחה הורסת"


זה נשמע כאילו זה קרה רק אתמול, אך עשר שנים חלפו ממותה המצער של הזמרת המצליחה ויטני יוסטון, שהלכה לעולמה בגיל 48 בלבד לאחר קריירה מפוארת. הפסיכיאטר, חוקר המוח ומנחה הטלוויזיה פרופ' יורם יובל שוחח עם מעיין אדם בפתח התוכנית, וסיפר על המחירים הטרגיים של ההצלחה.

"יש פה איזו חידה. זה לא נכון שכל הצלחה הורסת, יש בנינו אנשים שבאמת זכו להצלחה פנומנלית והם גם עשירים נורא, והם פחות או יותר בסדר. אנשים שבאמת פרצו את תקרת הזכוכית", אמר פרופ' יובל בפתח דבריו, "יש משהו באופן הערצה של כוכבים ששם אותם בסיכון גדול אבל לא את כולם. יש אנשים שמסוגלים להכיל את זה אבל זה מסוכן נורא. התהילה כל כך נעימה ועושה טוב, וכשאתה לא מקבל את זה במינון גבוה אתה מרגיש זוועה".

לטענתו, כאשר ההצלחה הגדולה מתחילה לדעוך מעט ולעיתים אפילו מגיע כוכב חדש שמעט תופס את המעמד שם מתחילה המצוקה. "זה משהו שאתה מתרגל אליו ואז אתה כבר לא יכול להיות בלי זה. אנשים לפעמים נמצאים בשיא הקריירה שלהם וזה טריפ מקומי. אז כהסרט או כהשיר נכשל בשביל האנשים האלו זה עולם ומלואו וזה קורס, הסביר פרופ' יובל.

האם נשקפת סכנה לכוכבות הצעירות בארץ שקוטפות תארים גדולים ? פרופ' יובל השיב: "קטונתי. אני בטח לא מכיר אותן כדי להגיד לכאן או לכאן אבל הצלחה מהסוג הזה בגיל צעיר צריך לדעת לאכול אותה. להיות במקום כזה שבו בגיל מאוד צעיר כל מה שאת שומעת מסביבך זה כמה את נפלאה, נהדרת ומצליחה - יש בזה סכנה. אבל זה לא גזירת גורל, יש אנשים שמתמודדים עם זה מאוד יפה".

"אחד הדברים הבעייתים כשמדברים על כוכבים זה עצם זה החיים שלהם הם לא יציבים"

"התפקיד של האנשים מסביב הוא לדאוג שהשתן לא יעלה לראש. כאשר הסביבה הקרובה מתחילה להתנהג אליך כאילו אתה גדול מהחיים ואתה לא זה מסוכן. התפקיד של הסביבה זה להזכיר לך", הדגיש, ופירט מהם הסימנים הראשוניים שניתן לראות אצל הכוכב הדועך: "כשפתאום מבטלים הופעות בהתרעה קצרה, שעולים ויורדים במשקל וכשרואים משהו בהתנהגות שמעיד על חוסר יציבות. אחד הדברים הבעייתים כשאת מדברת על כוכבים זה עצם זה החיים שלהם הם לא יציבים ועם דרמות. בתוך הרעש הזה אתה צריך להקשיב ולראות האם פתאום מתחילים לבטל הופעות או שהם לא נראים אותו הדבר".

בסיום השיחה, התייחס פרופ' יובל לשאלה הבלתי נמנעת - האם היה אפשר להציל את ויטני? "לא. זו שאלה שכל פעם שמישהו מסיים את החיים בצורה כזו טרגית אנחנו שואלים את עצמנו. אני חושב שבכל מקום שיש חיים יש תקווה, כל זמן שבן אדם חי אז לא אבדה תקווה. זה מאוד קשה,  וזאת התמודדות לא פשוטה", סיכם.

עריכה: שני רומנו

11/02/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


יורם יובל
יורם יובל  |  צילום: יוסי זמיר/פלאש90
Paris