בימים בהן נבחנת פרשת האזנות הסתר למספר בכירים בזירה הפרטית והציבורית על ידי משטרת ישראל, עולות שאלות קשות למדי באשר לפרטיות שלנו במרחב הטכנולוגי. מומחי חברת 'ZeCops' אמרו למנכ"לי משרד האוצר לשעבר שי באב"ד וקרן טרנר, ששמם עלה בפריצה, כי על פי הממצאים הזמניים ככל הנראה בוצעה הדבקה או תקיפה על הסלולרי שלהם. ניר אברהם, מנהל סניף החברה בישראל וסמנכ"ל הטכנולוגיה שלה, התייחס לידיעה.
אברהם עדכן כי על פי נתוני החקירה שמתבצעת בימים אלו באשר לטלפונים הסלולריים של שי באב"ד וקרן טרנר, "מצאנו שהמכשירים היו נגועים בעבר בסבירות גבוהה, מאוד קרובה ל־100 אחוזים, ובמהלך סוף השבוע המסקנה הזו התחזקה. יחד עם זאת, כנראה שהמכשירים לא נגועים עכשיו, והבדיקה בוצעה מאוחר מדי".
הוא הסביר כי בבדיקה מתבצע ניתוח הלוגינג של מערכת ההפעלה, "בודקים את הקבצים, את התהליכים שרצים וכל הבדיקות נעשות ללא פגיעה בפרטיות ובלי לגעת בדאטה של הנבדק. אנו לא פוגעים בפרטית של אותו אדם".
באשר ליכולת לזהות את הפורץ, אמר: "לקשר פריצה לגוף ספציפי זה תהליך אפשרי אך מאוד קשה. במיוחד לאור המצב שכנראה המכשירים כבר נקיים".
בהמשך, עדכן אברהם כי בארץ ובעולם קיימות מספר חברות פריצה, מלבד פגסוס של חברת NSO שעלתה לכותרות לאחרונה. "אנשים יכולים להיות יעדים להרבה מאוד גורמים, לא רק בארץ. יש כל מיני תוכנות שאפשר לקנות ב-30-20 דולר לחודש עם כניסה פיזית, ברגע שיש לך מגע פיזית למכשיר, בלי שהמשתמש רואה, אפשר להתקין אפליקציה שלוקחת את כל הדברים - שיחות ווצאפ, הקלטות של המסך וגישה למצלמה".
עוד הוסיף שהתוכנות הללו יכולות לשאוב את כל המידע ששמור על כרטיס הזיכרון ולראות ב'לייב' את שנעשה במכשיר. "ההבדל בתוכנה שקונים ב-40 דולר בחודש, זה שאתה צריך גישה פיזית למכשיר, אתה צריך פיזית להתקין את אותה אפליקציה. כמובן יש תקיפות קצת יותר מתוחכמות שזה שליחה של לינק לא מזוהה, או משהו יותר חמור שאתה לא צריך ללחוץ על שום דבר".
הוא הסביר: "יכולים לשלוח לך אימייל ב-02:00 בלילה, אתה ישן, הטלפון נדלק לשבריר שנייה, אחרי זה הפלאפון נכבה, התוקף מוחק את האימייל והטלפון שלך נגוע. אפשר לעשות בו כל דבר".
עריכה: עופרי גליכמן