ביום רביעי הקרוב צפויה הפרקליטות להגיש את תשובתה המלאה בדבר השימוש שנעשה בתוכנות רוגלה בתיקי האלפים, בהם מואשם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו. בינתיים, בית המשפט ביטל את כל הדיונים השבוע, על מנת לאפשר למדינה להשלים את תהליך הבדיקה. המפכ"ל לשעבר רוני אלשיך התבטא אתמול (א') בנושא, וטען בנחרצות: "לא היה ולא נברא". בנושא זה ביקשו אראל סג"ל ודוד ורטהיים לשוחח עם ד"ר רפי ביטון, מבית הספר למשפטים במכללת ספיר, שהגיב לדברים.
ד"ר ביטון טען כי על פי המידע המתקבל מהתקשורת ומהפרקליטות עולה כי "לקבוצה של אנשים בתיקי נתניהו היה ריגול, ברור שהוא לא חוקי כי אין ריגול חוקי. אנחנו יודעים שיש עוד כמה עשרות שבוצע להם ריגול. אני לא חושב שהדרמה הגדולה היא השמות, אם יש מתאם בין השמות של 'כלכליסט' לשמות שהמשטרה תחשוף, אלא העובדה שריגלו אחר כמה עשרות אנשים".
באשר לטענות כי החיפושים התבצעו עם צו, הסביר: "אני אסתפק בביטוי אחיזת עיניים. זה קצת כמו שאדם יגיד 'יש לי היתר בנייה כדי לבנות מחסן ואיכשהו בטעות בניתי בניין של עשר קומות', זה היחס, זו המשמעות. הצו פה של האזנת סתר לא מעלה ולא מוריד מפני שריגול הוא לא האזנת סתר. אנחנו יודעים שהמשטרה בזמן אמת ידעה שהאזנת סתר וריגול זה לא אותו דבר, שריגול הוא דרמה חמורה בהרבה מאשר האזנת סתר".
עוד הוסיף: "האזנת סתר מאפשרת לך להאזין לשיחה, לתקשורת שמתנהלת בין מחשבים או מכשירי טלפון. לעומת זאת ריגול מאפשר ממש כמו שמחפשים בבית, ופותחים כל מגירה ויומן וקוראים, מאפשר לחפש בטלפונים סלולריים בכול, בתמונות מאז שהאדם היה ילד, באפליקציות שהוא נמצא, בחומרים שהאפליקציות צברו, במיקומים שהוא היה, בתכתובות הווצאפ. מדובר בהפשטה של אדם, אין מילה אחרת".
כמו כן, הוא הבהיר כי אין בסמכותו של שופט לאשר פעולות מהסוג הזה. "האזנת סתר, שהיא פורמט מרוכך של ריגול אחר בן אדם, יכולה להיות מאושרת רק על סגן ביהמ"ש המחוזי או נשיא ביהמ"ש. אין אסקלציה, אין בחוק הישראלי שלב שאפשר לבוא לאותו סגן נשיא או נשיא ולומר 'אנחנו מבקשים שתאשר לנו לרגל'. גם אם הוא יעשה את זה, הוא יחרוג מסמכותו והצו יהיה חסר תוקף. זה כמו צו להוציא לחתוך יד למישהו או לענות מישהו. אין פורמט כזה. ריגול הוא לא צורה מורחבת של האזנת סתר, זו תמצית אחיזת העיניים".
לדעתו של ד"ר ביטון, יש להקים ועדת חקירה ממלכתית. "יש אירוע ברמה לאומית שצריך לטפל בו באמצעות מכשיר בדיקה אובייקטיבי, עם סמכות ולגיטימציה. הדרך הטובה בעיניי - אופוזיציה וקואליציה יסכימו איך עושים את זה". באשר להשפעה של כך על משפט נתניהו, אמר: "די ברור שעד שלא תהיה אינפורמציה מלאה לגבי מה שקרה, אי אפשר להמשיך במשפט".
בהמשך השיחה תהה דוד ורטהיים מה היה האינטרס לעקוב אחר מנכ"לי משרדי הממשלה, ובהם קרן טרנר. על כך ניסה להשיב ביטון: "אני רוצה לקוות שהסיבה ששלושה מנכ"לים היו יעד, אם היו יעד, היא לא הבנה שבעצם רוצים להתחקות אחר השרים שלהם רק חוששים קצת מהחסינות הפרלמנטרית של השרים ולכן האזינו לסביבתם. אני רוצה לקוות שזה לא זה. הכי טוב, אם נגלה שהמנכ"לים לא היו יעד".
עריכה: עופרי גליכמן