ד"ר גדי סדובסקי, שנודע בעיקר בעקבות מחקריו בתחום המיילדות ופוריות האישה והפך להיות אחד ממייסדי בית היולדות של בית החולים הדסה, הלך לעולמו השבוע לאחר שנים של תרומה משמעותית לעולם הרפואה בישראל.
אלוף (מיל') דורון אלמוג, לשעבר מפקד פיקוד דרום וחתן פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה לשנת 2015, ספד לחברו היקר, וגולל את סיפורו של האיש שהעדיף להישאר תמיד מאחורי הקלעים.
בפתח הריאיון ביקשו בן כספית וינון מגל לשמוע על ההכרות המשותפת של אלמוג ושל ד"ר סדובסקי ז"ל. אלמוג סיפר שהם נפגשו בהכנות לקראת מבצע אנטבה, וסדובסקי פשוט הציל את חייו של החייל סורין הרשקו שנפצע קשה בצווארו לאחר שאזרח אוגנדי ירה בו. "הטיפול מתחיל על גרם המדרגות כשהאתגר הוא לייצב את מצבו כשהדם נכנס לריאות ועלול לפגוע בנשימה. מה שגדי עשה שם הוא פשוט לפנות את הדם ולשמור אותו חי. רצנו איתו להרקולס 1 והתכוננו להחדרת קנה לצוואר, ומשם העברנו אותו לניירובי. הוא הגיע לישראל לפנינו".
כשאלמוג שמע על הבשורה המצערת הוא פנה להרשקו, אבל הוא טען שלא נפגש איתו מעולם. "בהתחלה הייתי מופתע ואז אמרתי לעצמי שכל כך מתאים לגדי להיות מאחורה, להיות בצל. בכל שנה אנחנו נפגשים ליד הקבר של יוני נתניהו ונזכרים במבצע אנטבה, אבל הוא לא מגיע. הוא שומר על זכות השתיקה. אני מפרש את זה כנתינה בסתר. זה רופא שאומר לעצמו שהפצוע במרכז, שהחול במרכז, ושכל תפקידו הוא להיות שליח בעולם הזה ולהציל חיים".
מיד אחרי מבצע אנטבה ד"ר סדובסקי הפך לרופא של חטיבת הצנחנים, והתפקיד האחרון שלו בצה"ל היה רופא פיקוד המרכז, תוך סיוע להכנת העורף, אבל מעבר לקשר המקצועי-חברי סדובסקי יילד את ילדיו של אלמוג. "הוא גניקולוג שהביא הרבה מאוד חיים לעולם ועשה את הכל בשקט ובצנעה". אחד מילדיו של אלמוג, ערן שמו, נולד כשהוא לוקה באוטיזם ופיגור קשה. סדובסקי זיהה זאת מיד, ועד יומו האחרון התקשה להיות בתפקיד השליח.
14 שנה לאחר מותו של ערן ז"ל פנה סדובסקי לאלמוג ואמר שהוא מלווה אותם בשקט מאחור. "זה כל כך מתאים לו. הוא אמר שהוא עוקב אחר המסירות וההתמדה שלנו, ונפעם כל פעם מחדש. הוא אמר שהלוואי והוא לא היה השליח שמבשר, והלוואי והכל היה שונה".
עריכה: עדן בן ארי