שיחות הגרעין בוינה נמשכות: בימים אלה ההסכמים מגיעים ליישרות האחרונה, והבוקר (א') הממשלה התכנסה בנושא זה. רה"מ בנט אמר כי ייתכן ובתוך זמן קצר יהיה הסכם, אך הוא יהיה חלש יותר וקצר יותר מהקודם. בהסכם על פי המסתמן, המעצמות ואיראן יסכימו על חזרה להסכם הגרעין משנת 2015, וככל הנראה איראן תסכים להקפיא את תוכנית הגרעין בתמורה להסרת הסנקציות. אלוף (מיל') עמוס גלעד, מי שהיה ראש המטה המדיני ביטחוני במשרד הביטחון הגיב להסכמות בשיחה עם בן כספית ואריה אלדד ב־103fm.
"איראן נחושה לפתח נשק גרעיני", הכריז גלעד בפתח השיחה, "המדיניות הקודמת של הממשלה הקודמת נכשלה כישלון חרוץ כי תרמנו כנראה לשכנע את הנשיא טראמפ לבטל את ההסכם, שהיה אומנם גרוע אבל צריך לשקול את האופציות. ביטול ההסכם הוא הדבר הכי גרוע, הוא הביא את איראן לסף פיתוח נשק גרעיני בכפוף להחלטה. זה מצב בלתי נסבל".
לדבריו, "עומד להיות הסכם נוסף, לזה התייחס שר הביטחון, אלא אם האיראנים ברוב שחצנות לא יחתמו. אם הם יחתמו על הסכם הוא וודאי יהיה גרוע כי לפי האיראנים תוך כמה שנים הם אמורים לפתח נשק גרעיני אבל עדיף לדחות את זה עכשיו ולהתעצם מול הדבר הזה, מה שהממשלה הקודמת לא עשתה כמו שצריך. במישור האזורי האיראנים למרבה הצער התקדמו ביכולות של פגיעה בישראל".
אז מה נותר לנו לעשות? אלוף (במיל') גלעד הסביר כי "צה"ל חייב לעבור התעצמות נוספת מסיבית, מערכת ההגנה צריכה לעבוד שדרוגים ואנחנו צריכים ברית עם ארה"ב. אי אפשר לתקוף באיראן בלי ארה"ב. יש לנו סוג של נס שמדינות ערב שהיו אויבותינו הפכו להיות בעלות ברית ביטחונית ולמעשה נרקמת פה מעין ברית אזורית שתתמקד בהגנה כפי שפורסם בימים האחרונים. כל הדברים האלו משלבים כוח ותבונה".
בהמשך השיחה, הבהיר כי לא ניתן לבצע תקיפה עצמאית באיראן ללא תיאום עם האמריקאים, ותקף: "איך הגענו למצב שאיראן מחליטה אם היא תהיה בעלת נשק גרעיני או לא? זה לא ייאמן, זה אחד הכשלים הנוראיים בהיסטוריה שלנו, בממשלה הקודמת שמכרה את הטיפול באיראן. זה הורג אותי. כשראש הממשלה אומר שזה מה שצריך לעשות אני מציע לעשות הפוך, לבנות את הבית מהיסודות לתקרה. לבדוק מה אפשר לעשות, לעשות את זה חשאית ואחר זה להתגאות שעשינו את זה – אחרת זה יוצר בעיה של אמון".
"אני דוגל במבחן התוצאה, עשינו פעולות מדהימות באיראן. הרמטכ"ל פעל תחת הנחייה או תחת הבנה שהוא יכול לפעול כי יש הסכם שהאיראנים מכבדים אותו מהאינטרסים שלהם לא להתעצם בנשק גרעיני. התוצאה היא שאיראן הגיעה אל סף יכולת לפתח נשק גרעיני בניגוד להחלטה. לכן עכשיו אנחנו מדברים על אסטרטגיה היא צריכה להיות שונה מהקודמת, לעבור מבחן של תרחישים ולראות שהיא בעלת מימוש", אמר.
לטענתו, ההתרעה היא הדבר שמונע מהאיראנים להפעיל את החות'ים נגד ישראל. "הם נרתעים מהפעלת כוח כי יש לנו חיל אוויר ומודיעין עוצמתיים. המזל"ט הזה או מה שזה היה הוא תחת הכותרת של בניין כוח. ההתפרצות יכולה להיות ביום מפתיע", ציין גלעד בסיום דבריו.
עריכה: שני רומנו