אראל סג"ל

"פוטין מפוחד מנאט"ו"

פרופ' דוד פסיג, שחזה ב־2008 את פלישת רוסיה לאוקראינה, הדגיש: "מי שחושב שההיסטוריה לא יכולה לחזור על עצמה טומן את ראשו בחול"


פרופ' דוד פסיג, חוקר עתידים וראש המעבדה למציאות מדומה באוניברסיטת בר אילן, פרסם בשנת 2008 את ספרו 'צופן העתיד', ובו חזה את פלישת רוסיה לאוקראינה וטען כי היא תתקיים סביב שנת 2020. אראל סג"ל ודוד ורטהיים שוחחו עמו ב־103fm על הפלישה שמתרחשת כעת.

תחילה התייחס לחיזוי שלו, ואמר: "ניסיתי לזהות את העימותים שעומדים לעצב את המאה ה-21, והשתמשתי במתודולוגיה שבאותם ימים היא הייתה די חדשה. הרעיון המרכזי של המתודולוגיה אומר ככה – מה שמניע אומות ומנהיגים לשלוח את הדבר היקר ביותר של כולנו לשדה הקרב, זה פחד".

עוד אמר: "ניתחתי את הפחדים של כל מיני מדינות, אחת מהן, גם של רוסיה. לרוסיה יש תנאים מאוד מיוחדים. למעשה, כמעט אין מדינה כמוה, המדינה הכי גדולה היום בעולם, אבל הלב שלה והראש שלה הוא בקצה הכי מערבי שלה. פעם או פעמיים, כל 100 שנה, מישהו מנסה להיכנס להם לתוך הלב הזה. מה שהם מנסים לעשות, לאורך כבר מאות שנות היסטוריה זה לדחוף את הגבולות מאותו לב. לפעמים הם מצליחים, לפעמים עושים רק אזורי חיץ".

זה בעצם אומר שההיסטוריה חוזרת על עצמה?
"נכון מאוד".

אתה צופה שיהיה אירוע כמו השואה שיכול לחזור על עצמו?
"מי שחושב שההיסטוריה לא יכולה לחזור על עצמה בווריאציות שונות, הוא טומן את ראשו בחול, ואלה הם האנשים שמביאים עלינו את הסכנות הכי גדולות בהיסטוריה. אני, בין האנשים כרגע בעולם, שמרים דגל ואומר – 'אירופה ידועה בהיסטוריה שלה, עם אוכלוסייה מאוד אכזרית'. פעם אחר פעם, הם הופכים להיות מאוד אכזריים, ואני חושב דווקא על האוכלוסייה המוסלמית, הם (האירופים) יכולים לעשות את זה בווריאציה אחרת. אבל הם יכולים שוב לחזור ולעשות דברים איומים בהיסטוריה".

"אין יציבות באף מקום בעולם"

בהמשך הסביר פרופ' פסיג כי "אנחנו יצור מאוד מפוחד ואנחנו חוששים כל הזמן שהשכן שלנו יעבוד עלינו בעיניים. מכיוון שאנחנו חוששים, אז אנחנו הופכים להיות אגרסיביים. זה אותו דפוס כל הזמן", וטען כי "רוסיה ספציפית מאוד מפוחדת, והוא (פוטין) אומר את במפורש, הוא מפוחד מנאט"ו".

לטענתו, "כבר מאות שנים, יש מאבק איתנים בין רוסיה לבין גרמניה, צרפת ובריטניה, זה אותו דפוס. לומר שאנחנו במאה ה-21 וזה שונה, זו הטעות הקולוסלית של כולנו. המתודולוגיה שהשתמשתי בה מנסה לזהות מה הם המשתנים שגורמים למלחמות - הראשון זה פחד גיאוגרפי, השני זה פחד טופוגרפי, השלישי זה דמוגרפי ואחר כך פחדים טכנולוגיים ופחדים כלכליים. המתודולוגיה הזו באה ואומרת דבר מאוד חשוב, אין משתנה של דת שגורם למלחמות. דת זה כיסוי על פני הפחדים אחרים".

לקראת סיום השיחה, הבהיר: "אין יציבות באף מקום בעולם. אתה יודעים כמה אנשים נהרגו במלחמות מאז מלחמת העולם השנייה עד היום? 100 מיליון איש ברחבי העולם במאבקים שונים. היצור הזה כל הזמן נמצא במאבק, ואם אנחנו לא נבין מה מניע את המאבק, אנחנו לא נוכל להוריד את הלהבות".

עריכה: אמיתי דואק

28/02/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


נשיא רוסיה ולדימיר פוטין
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין  |  צילום: יונתן זינדל/פלאש90
Paris