לפני 22 שנה איבד הזמר העברי את אחד מהאנשים שלעד יזכרו בספרי ההיסטוריה - יעקב אורלנד. בגיל 87 הלך לעולמו המשורר, המתרגם, המחזאי וחתן פרס ישראל לזמר העברי והותיר מאחוריו רשימת יצירות הנחשבות לנכסי צאן ברזל במוזיקה הישראלית. לזכרו, איגד יואב חנני את מיטב יצירותיו האהובות שנחקקו בליבנו.
בשנת 1914 נולד אורלנד בעיירה טטייב שבאוקראינה, ולאחר שנחשף לזוועות ולרציחתם של 8 מבני משפחתו כשהיה רק בן 6, החליטו הוריו לעלות ארצה למען עתיד טוב יותר. בבגרותו טס אורלנד לבריטניה על מנת ללמוד תיאטרון וכשחזר התמקם בתל אביב. שם, הכיר את אשתו בת־אל, שעליה כתב את השיר 'שיר אלייך', והתיידד עם משוררים מ'חבורת כסית' ביניהם נתן אלתרמן, אברהם שלונסקי ואלכסנדר פן.
את שירו הראשון כתב אורלנד בגיל 16, ובשנות ה־50 וה־60 פרסם את פזמוניו שעד היום נשארו אהובים. בהם, 'עץ הרימון', 'שני שושנים', 'היו לילות', 'הטנדר נוסע', 'אני נושא עמי', 'שיר שמח' ועוד רבים טובים אחרים. כמו כן, בנוסף לחיבור השירים והפזמונים עסק אורלנד גם בתרגום. הוא תרגם יצירות ספרותיות רבות של גדולי הז'אנר.
תחומי העיסוק של אורלנד היו רבים, ובין כתיבת השירים ועבודת התרגום, עסק גם בכתיבת מחזות. מחזהו 'העיר הזאת' הועלה בשנת 1953, ובשנת 1967 הועלה שוב לאחר שעבר מספר שינויים. באמתחתו היה אחראי אורלנד לעשרות שירים ויצירות שהפכו לנכסי צאן ברזל בזמר העברי.
בעריכה מיוחדת לזכרו, איגד עורך 'שבת עברית' יואב חנני את מיטב יצירותיו של אורלנד, אשר הפכו לחלק בלתי נפרד מהמוזיקה הישראלית. בעריכתו תוכלו להיזכר בשירים של מיטב האומנים: החל מיהורם גאון, דרך שושנה דמארי ועד לאריאל זילבר ועפרה חזה. האזנה נעימה!
'שבת עברית' ב־103fm נוסדה לפני יותר מ־25 שנה, וכיום היא רצועת המוסיקה העברית המובילה בארץ. היא מפגישה את הקלסיקות הגדולות של המוסיקה העברית עם פנינים מוזיקליות נשכחות עוד מהעשורים הראשונים של המדינה.
'שבת עברית' ב־103fm מכבדת ומוקירה את הקלסיקה הישראלית להנאת המאזינים, ועושה הכול כדי לשמר את שורשי המוסיקה העברית ולחלוק כבוד לדורות המייסדים שלה.
האזינו ל'שבת עברית' אצלנו באתר. בכל מקום ובכל זמן שרק תרצו. בלי דיבורים, בלי פרסומות – ובכל הכבוד למוסיקה.
לעוד תוכניות של 'שבת עברית' לחצו כאן.
עריכה: שני רומנו