ראש הממשלה נפתלי בנט טס אתמול (ש') בשעות הבוקר באופן חשאי לחלוטין למוסקבה, ונועד בקרמלין עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, זאת כחלק מניסיונותיו לתווך בין רוסיה לאוקראינה ביומה העשירי של המלחמה. האם המאמצים המשותפים יצליחו להוביל להפסקת אש? חברת הכנסת לשעבר קסניה סבטלובה, עמיתת מחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן, הגיבה לדברים.
סבטלובה התייחסה לפגישת בנט-פוטין, והסבירה את המשמעויות של האירוע ההיסטורי: "כל פעם שמנהיג ישראלי מגיע לרוסיה, הוא משרת את התעמולה הרוסית שאומרת דבר אחד - יש פה מנהיג של מדינה מערבית. זה כמובן הודהד בכל ערוצי התעמולה כנרמול של פוטין. האם זה יישא פרי? מוקדם להגיד, אני קצת ספקנית. בנט לקח סיכון לא קטן".
היא ציינה כי לא חשבה שנשיא רוסיה יפעל להפלת השלטון באוקראינה ולכיבוש המדינה. לדעתה, "זה כל כך חסר משמעות, אוקראינה היא לא קרים. אם הוא עושה את המשוואה שזה מה שהיה בקרים - שם לא נורתה ירייה אחת, האזרחים היו שמחים שצירפנו אותם. זה לא הסיפור של אוקראינה וכולם ידעו את זה".
עוד הוסיפה: "השאלה איזה מידע פוטין מקבל, כי מההתבטאויות האחרונות שלו היה נראה שהוא מופתע שלא קיבלו את הטנקים הרוסים בפרחים. נראה עכשיו שהוא נחוש ללכת עד הסוף, זה ייקח לו זמן כי האוקראינים נלחמים כמו אריות". כמו כן, טענה: "הציוד שלו שם קצת מפגר וזה הפרסומת הכי פחות טובה לנשק הרוסי שהוא היה יכול לקבל. הוא משווק את הנשק שלו לארצות אפריקה וגם פה במזרח התיכון. אולי המטרה שלו זה כיבוש אוקראינה והשלטת מנהיג בובה. האם הוא יכול להשיג את המטרה? אני בספק".
לדברי סבטלובה, "האוקראינים שנאו את הרוסים לפני. מה הסיכוי שאחרי הכתישה עכשיו של המדינה שלהם יתמכו בשלטון פרו-רוסיה ולא משנה מי יעמוד בראשו?" בהמשך סיפרה על חילוץ אביה מרוסיה: "הוא עולה חדש, בן 86, איש מאוד ביקורתי, מלמד באוניברסיטה שם. הוא לא חושב שהמדינה שלו הולכת לכיוון של צפון קוריאה. לנו, מי שנמצא בחוץ, זה ברור לגמרי. גם האנשים הכי חדים, נמצאים בבועה".
עריכה: עופרי גליכמן