אודי סגל וענת דוידוב

יו"ר איגוד רופאי הילדים: "הדבר המדאיג מאוד, שלפוליו אין טיפול בעצם"

ילד/ה בן 4 נדבק בנגיף הפוליו • פרופ' צחי גרוסמן: "מה שעושה משרד הבריאות עכשיו זו קודם כל חקירה אפידמיולוגית ולבדוק מגעים"


לראשונה מאז 1989, משרד הבריאות הודיע אתמול (א') כי אותר מקרה פוליו בקרב ילד/ה בגיל 4 שלא חוסן נגד הנגיף. סביב ידיעה זו, שוחחו גולן יוכפז וענת דוידוב ב־103fm עם  יו"ר איגוד רופאי הילדים פרופ' צחי גרוסמן אשר הביא פרטים נוספים על המקרה והנגיף שהפתיע את כולנו.

"זו תופעה שהיא נדירה המקרה שקרה כאן", הבהיר פרופ' גרוסמן בפתח השיחה, "זה קורה משום שהנגיף שאיתו מחסנים, אותו נגיף חי מוחלש שנותנים בטיפות, כי החיסון מורכב גם ברכיב בזריקה וגם בטיפות, עלול במקרים מאוד נדירים הפוך מחי מוחלט לחי אלים ולתקוף ילדים שמסיבות מסוימות לא חוסנו. אין להם שום שכבת הגנה וברגע שהם נתקלים בנגיף כזה כאילו הם נתקלו בנגיף אלים ולא היו חיסונים מעולם".

האם ייתכן שההדבקה נעשתה דווקא על ידי ילד שקיבל את החיסון המוחלש? "נכון. החיסון חי־מוחלש, נבלע במערכת העיכול ומופרש בהפרשות. הוא יכול להגיע בדרכים לא דרכים למגע של ילד אחר עם חומרי מזון או מים. אם ילד מוגן כמו שצריך על ידי החיסונים השונים לא יקרה לו שום דבר אם הוא יפגוש את הנגיף".

לטענתו של פרופ' גרוסמן, איתור מקרה הפוליו לאחר 30 שנה הוא לא הדבר המדאיג הסיפור. "הדבר המדאיג מאוד זה שלפוליו אין טיפול, זה אפילו לא קורונה. ברגע שהרקמות עברו שיתוק ופגיעה נוירולוגית אין שום פתרון אחר. החשיבות של החיסון דווקא בפוליו היא חשיבות יותר ממחלות אחרות שיש להם טיפולים, אבל פה אין טיפול", הדגיש.

"הפוליו כאן וזו מחלה שלא הוכחדה"

"בחיסוני השגרה במדינת ישראל אנחנו במצב טוב, יש להורים אמון בחיסוני השגרה. אלו חיסונים שמקבלים קודם כל בטיפת החלב, יש סדרת חיסונים ושם אחוז ההיענות הוא מעל 90 אחוזים וזה אחוז טוב", אמר, והוסיף: "גם ב־2013 היה פה אירוע של פוליו בביוב ובגלל שנמצאו נגיפי פוליו אלימים היה מבצע חיסונים ארצי שגם בו ניתן חיסון. הפוליו כאן וזו מחלה שלא הוכחדה".

בהמשך השיחה, התייחס פרופ' גרוסמן לפעולות שנעשות לאחר איתור המקרה על מנת למנוע את התפרצות המחלה: "משרד הבריאות עושה חקירה אפידמיולוגית שמטרתה לזהות מהיכן הגיע הנגיף המוחלש מתחזק הזה ולבדוק מגעים, בני משפחה. בודקים גם את ההפרשות בצואה של הילדים עצמם, כי היום הדרך הנכונה מדעית זה לבדוק הפרשות. הנגיף מסתובב שם ואני מניח שדגימות הצואה של כל המגעים הקרובים יבדקו. אנחנו יכולים למצוא את הנגיף ולרצף אותו מבחינה גנטית ולראות האם הוא זהה לנגיף של הילד".

בסיום השיחה, ביקש פרופ' גרוסמן להרגיע: "הסיכוי להתפרצות לא גבוה מתוך אותה סיבה שאנחנו מניחים שהאוכלוסייה ברובה הגדול מחוסנים נגד פוליו. אני לא מעריך שמכאן תצא התפרצות. היקף המחוסנים יותר גדול מאשר בקורונה, בעיקר בילדים. החיסון נותן כיסוי מלא לזנים הקיימים. היום החיסון המוחלש הוא על שניים במקום שלושה ובמקרים מאוד מאוד נדירים נדבקים".

עריכה: שני רומנו

07/03/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


גולן יוכפז וענת דוידוב
גולן יוכפז וענת דוידוב  |  צילום: 103fm
Paris