ינון מגל ובן כספית

הסכם גרעין עם איראן? "האופציה היחידה שמבטיחה פיקוח הדוק"

רס"ן דני ציטרינוביץ', לשעבר ראש מדור איראן בחטיבת המחקר באמ"ן, התייחס להתפתחות תוכנית הגרעין האיראנית


השיחות בווינה נמשכות והסכם הגרעין האיראני צפוי להיחתם בקרוב. בן כספית וינון מגל שוחחו ב־103fm עם רס"ן דני ציטרינוביץ', לשעבר ראש מדור איראן בחטיבת המחקר באמ"ן, אשר התייחס לאיום האיראני ופרס את משנתו בנושא.

"בסופו של דבר כשמדברים על סוגיית הגרעין האיראני צריך להיות מדוייקים וצריך להישען על המסד ההיסטורי כדי להבין איפה היינו ומול מה אנחנו עומדים", הבהיר ציטרינוביץ' בפתח דבריו, "הניסיון לתאר שפעולות כאלו ואחרות מנעו מאיראן להפיק פצצת גרעין פשוט לא נכון. איראן ניסתה להשיג פצצת גרעין מסוף שנות ה־90 עד 2003. בשנת 2003, ולא בגלל סיבות ישראליות אלא בגלל הפלישה האמריקאית לעיראק והחשש שהם הבאים בתור, הם נטשו את המסלול הצבאי והתמקדו בהרחבה משמעותית של העשרה אזרחית שלהם. לכן, הניסיון להגיד שרק בגלל הפעולות של ישראל מנענו מאיראן ליצור את הגרעין הוא פשוט לא נכון".

בתגובה לאמירתיו, שאל מגל בתקיפות: "היית רס"ן במודיעין ועכשיו אתה יוצא נגד? אתה אומר שזה פשוט לא נכון?" ציטרינוביץ' הגיב כי "אני מדבר מהצד המקצועי. הזכרת אנשים שאומרים מה לא היה נכון ואני יכול לציין אנשים שאומרים מה כן היה נכון. אבל אני רוצה להתמקד בצד המקצועי, צריך להגיד שני דברים בהקשר הזה - דיברנו על קבוצת הנשק והנטישה אבל דבר שני ולא פחות חשוב זה כשאנחנו מסתכלים על תוכנית הגרעין האיראנית מאז העשור הקודם וצריך לזכור איפה היא הייתה בעשור הקודם. היא הייתה עם צנטריפוגות מאוד לא מתקדמות אבל עדיין צנטריפוגות שהם הפעילו אותם, וכמות החומר המועשר הייתה מאוד מוגבלת".

"לאחר היציאה מההסכם האיראנים צברו המון ביטחון ביכולות שלהם"

לטענתו, במהלך הציאה מהסכם הגרעין היו שלוש בעיות מרכזיות. "דבר ראשון, יצאו מהסכם הגרעין ללא אסטרטגיה חלופית. כלומר, יצאו וחשבו שיהיה לחץ מקסימלי. צריך לזכור שלחץ מקסימלי לא יכול להכריח את המשטר באיראן לבחור בין תוכנית הגרעין להישרדות מבחינת שמבחינתו תוכנית הגרעין היא חלק מהישרדותו. לכן, המחשבה הייתה מוטעית ואף נאיבית".

"אבל יש דבר יותר חמור", הדגיש, ופירט: "כשאנחנו נכנסנו להסכם הגרעין, שהוא גלגל משמעותית את התוכנית לאחור, האיראנים התקשו מאוד להשיג דגמים מתקדים של צנטריפוגות. מה שקרה לאחר היציאה מההסכם זה שהם צברו המון ביטחון ביכולות שלהם והיום הם מגיעים למצב שהם משתמשים בצנטריפוגות שהן פי 6 ממה שהיה להם. באיראן התחולל באותן שנים מאבק פנימי בתוך המשטר עצמו והיציאה הזו החלישה אותם משמעותית. כשאנחנו מסתכלים קדימה צריך לזכור שלמרות כל האופציות שמדברים עליהם האופציה היחידה שמבטיחה את הפיקוח ההדוק על מתקני הגרעין האיראנים והאופציה שמגלגלת את התוכנית לאחור היא החזרה להסכם".

על הסנקציות נגד איראן, אמר: "הסנקציות הן לא מטרה הן אמצעי לכך שהאיראנים יהיו מוכנים להגביל משמעותית את תוכניתם הגרעינית. דבר שני, ההסכם לא נגמר עוד 3 שנים, הפיקוח ההדוק נמשך עוד 25 שנה. דבר שלישי, יש פה היבטים מאוד משמעותיים בהסכם עצמו".

עריכה: שני רומנו

07/03/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


המנהיג העליון באיראן עלי חמינאי
המנהיג העליון באיראן עלי חמינאי  |  צילום: Atta KENARE/AFP via Getty Images
Paris