ינון מגל ובן כספית

מעצמת אנרגיה: האם ישראל תיקח את מקומה של רוסיה?

מנכ"ל משרד האנרגיה טען כי האיחוד האירופי ביקש מישראל לייצא גז עבורו • יוסי אבו, מנכ"ל ניומד אנרג'י: "מחפשים מקורות אלטרנטיביים לגז הרוסי"


על רקע המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, המדינות האירופאיות מחפשות מקורות אחרים לגז ונפט, במקום לייבא זאת מרוסיה. מנכ"ל ניומד אנרג'י (בעבר דלק קידוחים) יוסי אבו שוחח על כך עם בן כספית וינון מגל ב־103fm.

"יש משבר אנרגיה מאוד חמור באירופה, משבר גז חמור, ומנסים למצוא מקורות אלטרנטיביים בכל העולם, והגז מהמזרח התיכון הוא בהחלט אופציה מאוד רלוונטית עבור האירופאים", אמר אבו, והוסיף: "אנחנו היום מספקים גז, ראשית לישראל, לישראל יש עצמאות אנרגטית, 50-40 שנה קדימה מגז טבעי ישראל. מעבר לישראל, גם ירדן ומצרים. במצרים יש מתקני ייצוא של LNG. גז ישראלי מגיע למצרים דרך מתקני ייצוא של LNG, מגיע לאירופה ואסיה".

LNG זה נוזל.
"נכון".

זאת אומרת שלוקחים את הגז, הופכים אותו לנוזל, ואז דרך אוניות מעבירים אותו.
"נכון, מקפיאים אותו במינוס 163 מעלות, הוא מתכווץ, ועם אוניות מיוחדות מעבירים אותו לאירופה, לאסיה, לשוק הגלובלי. הכמויות כרגע, הן כמויות שיחסית לצרכים, הן קטנות. כדי לסבר את האוזן, רוסיה מייצאת לאירופה 180 BCM בשנה, כל השוק הישראלי השנה, הוא 13-12 BCM. זאת אומרת, יש פה מחסור עצום בגז טבעי באירופה. אנחנו יכולים להגיע לאירופה עם עוד כ־10 BCM בלוח זמנים יחסית קצר".

מתוך ה־180 שחסר להם. זה טיפה בים, הם יצטרכו עוד.
"כשאין לך חימום, אז גם שעתיים חימום זה לא רע. בסופו של יום, אנחנו יכולים להגיע עם עוד 10 BCM בלוח זמנים יחסית מיידי, ומעבר לכך, בלוח זמנים של 5-4 שנים. אנחנו נמצאים היום עם יכולת להרחיב את לווייתן, להכפיל אותו, להניח צינור למתקן ההנזלה במצרים, להשתמש במתקן הקיים כדי לייצא גז ישראלי לאירופה. אנחנו עובדים על זה בצורה מאוד קשה יחד עם שותפנו 'שברון' ו'של', ומאוד מקווים שנצליח לבוא עם חדשות בעניין הזה בקרוב".

עוד סיפר אבו כי "בשנה, ייצאנו קצת למעלה מ־5.5 BCM, כאשר מרבית הייצוא זה למצרים, אבל גם לירדן. היום אנחנו נמצאים במצב שאנחנו בערך 80% מהשוק הירדני, 10% מהשוק המצרי. זאת אומרת, אנחנו נמצאים בעולם שבזירה האזורית, ישראל היא עוגן אנרגטי מאוד משמעותי".

לגבי האפשרות לייצא גז לטורקיה, הוא אמר: "הסיטואציה בטורקיה היא כפולה. ראשית, הם רוצים גז לעצמם. 50% מהאספקה לטורקיה זה גז רוסי. אנחנו מבינים היום שיש בעייתיות עם הגז הרוסי, לכן הם רוצים לייצר לעצמם גיבוי מקורות. אבל מעבר לזה, טורקיה היא מדינת מעבר לאירופה, זו עוד אלטרנטיבה שנבחנת. בהחלט אפשר לראות הנחת צינור מלווייתן לטורקיה. אנחנו מדברים על 500 ק"מ, משהו שהתסכלנו עליו לעומק בעבר, ונעצר בגלל עניינים גיאו פוליטיים".

עם זאת, הסביר מה התנאים של ישראל לכך: "לא יהיה מצב שאנחנו נבוא ונשים שני מיליארד דולר על צינור לטורקיה, וכל יום ישחקו עם פתיחת הברז או סגירת הברז, בהתאם למצב המגנומטרים בירושלים. לכן, הראייה שלנו בהיבט הזה, טורקיה רוצה גז ישראלי? תשקיעו אתם, תבנו צינור, אנחנו נשקיע באפ סטרים, וביחד יהיה לנו משהו בדומה למה שבנינו עם ממשלת מצרים".

"האירופאים נשענים על גז רוסי"

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע אתמול (ג') על איסור לייבא גז ונפט מרוסיה, זאת על רקע המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. אבו טען כי "האירוע של ביידן בהיבט של גז ונפט רוסי, להערכתי, הוא אירוע יחסית סמנטי. גז רוסי לא מגיע לארה"ב, וגם נפט רוסי לא בדיוק מגיע לארה"ב. רוסיה היא יצרנית של 10 מיליון חביות נפט בערך, מתוך 180 מיליון ייצוא גלובלי".

לדבריו, "האירוע האמיתי הוא האירופאים. האירופאים הם אלה שנשענים על גז רוסי. ושימו לב, אין סנקציות, לא על העברת כספים כתוצאה מרכישת נפט וגז, כדי לאפשר לאירופאים להמשיך לצרוך אנרגיה מרוסיה. לא כי רוצים, אלא כי אין ברירה וזה המצב. בתשתיות, אירופה עכשיו למעשה יכולה לייצר פתרונות שיהיו רלוונטיים עוד 6-5 שנים קדימה, אין פתרון קסם שמחר בבוקר יעלים את התלות בגז והנפט הרוסי".

עריכה: אמיתי דואק

09/03/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום ארכיון
צילום ארכיון  |  צילום: פלאש90
Paris