על רקע המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, פרופ' דני אורבך, היסטוריון צבאי מהאוניברסיטה העברית, שוחח עם גולן יוכפז וענת דוידוב על האפשרות שמישהו יתנקש בנשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
"זה תרחיש שהסבירות לו היא מאוד מאוד נמוכה. מערכות האבטחה על מנהיגים מודרנים ועל פוטין בכלל הן מאוד כבדות ומתוחכמות, בוודאי שעל דיקטטורים כמוהו", הדגיש אורבך בקשר להתנקשות אפשרית בפוטין, והוסיף: "צריך לציין שב־20 השנה האחרונות היו מעט מאוד התנקשויות פוליטיות מוצלחות של מנהיגים. אפשר לספור אותן על כף יד אחת, ובדרך כלל במדינות לא מפותחות, במדינות לא ממש מודרניות".
הוא מבין את זה בעצמו, הוא מבודד את עצמו. זו התנהגות פרנואידית.
"הישיבה בשולחן הארוך, זה בעיקר בגלל החרדות שלו מקורונה. הוא גם היפוכונדר. וצריך לציין שאפילו האוויר בארמון שלו נבדק כל הזמן לרעלנים ופתוגנים. הוא לא נוסע הרבה, טועמים לו את האוכל, ואין אף שירות ביטחון אחד שאחראי על ביטחונו, למה? החשש הוא שמישהו משירות הביטחון יתנקש בנשיא. לכן, לצד שירות הביטחון הפדרלי יש גם את משמר הקרמלין, ובין היתר הוא מפקח על חתרנות של יתר השירותים".
מי יכול להתנקש בו?
"הסיכוי הטוב ביותר הוא התנקשות מהמעגל הפנימי, מישהו שכבר עבר את כל הסינונים. סביר להניח שאחד המאבטחים", והבהיר: "אני לא מעריך שזה לא יכול לקרות, זה קורה, זה קרה, אני מעריך שהסיכויים הם נמוכים".
לגבי התנקשות אפשרית בזלנסקי, אמר: "חיסול שלו, זה כמובן יותר קל, מכיוון שיש לו פחות אמצעים לאבטחה והוא גם לא דיקטטור, אבל הוא מאובטח היטב. ואפשר לומר לזכותו שנכשלו 3 ניסיונות התנקשות בו", וטען לגבי הרצון של פוטין בהתנקשות כזו, "אם פוטין רוצה או לא רוצה, אנחנו לא יכולים לקרוא את המחשבות של פוטין, אנחנו יודעים שהיו ניסיונות. אני משער שהוא דווקא מאוד רוצה כי זה מתאים לאסטרטגיה שלו, לסיים את המלחמה מהר".
אורבך גם התייחס לאפשרות שאוליגרכים ייקחו חלק בניסיון התנקשות בפוטין, וטען כי דבר כזה יקרה, "רק אם הם יצליחו לכרות ברית עם מישהו עוצמתי מספיק משירותי הביטחון. מי ששולט ברוסיה כיום זה שירותי הביטחון ולא האוליגרכים".
וכסף לא יכול לקנות את זה?
"כסף יכול מאוד לעזור, מצד שני, זה גם מאוד מסוכן. כסף לא יעזור לך אם תמות".
בהמשך התייחס להשפעה של התנקשויות על משטרים שונים בעולם. "ככל שהמשטר פחות ביורוקרטי, יותר ריכוזי, יותר תלוי בכריזמה של אדם אחד, ככה יש יותר סיכוי שיתחילו מאבקי ירושה. במקרה של פוטין זה משטר מאוד ריכוזי, מאוד תלוי בו אישית. לכן אם הוא ימות, סביר להניח שהמשטר ידרדר למאבקי ירושה, זה מאוד טוב לאוקראינים", אמר.
בכל מה שקשור לסיכולים ממוקדים. כמה בעיניך זה יעיל?
"סיכולים ממוקדים, בדיוק כמו התנקשויות פוליטיות, יעילות מאוד בארגונים שמבוססים על מנהיגים מאוד ספציפיים. בארגונים כמו חמאס או ארגונים שהם יותר ביורוקרטיים, זה לא פוגע בארגון לטווח הארוך. זה פוגע בו בטווח הקצר וזה פשוט נותן נקודות במלחמת התשה מאוד ארוכה".
עריכה: אמיתי דואק