זמן רב חלף מהפעם האחרונה שבה שמענו את צמד המילים 'גל קורונה', 'תחלואה', 'מקדם הדבקה' ואפילו 'סגרים'. עם זאת, לאורך השבוע האחרון שב לעלות מספר החולים, ומקדם ההדבקה ממנו חששנו מתקרב ל־1. האם גל הקורונה השישי קרוב מתמיד?
פרופ' חגי לוין, אפידמיולוג ויו"ר רופאי בריאות הציבור, הגיב לדברים: "אני פוחד מאנשים שמסתגרים בבית ולא יוצאים החוצה ביום כזה יפה, צריך ללכת ולהיפגש עם אנשים - גם זה חשוב. באוויר הפתוח, הסיכוי להידבק קלוש ביותר. זה נכון שהקורונה עדיין כאן, עדיין יש מגפה עולמית ואנשים הקרובים אליי נדבקים, אנשים עדיין מתים כי זו מחלה לא קלה, אבל צריך לחיות ולמצוא את האיזון הנכון. אנחנו לא מתרגשים - לא מה־ BA2ולא מהשילוב לכאורה בין הדלתא לאומיקרון. אנו לא רואים בינתיים שהוא זן יותר אלים. מה שצריך להטריד אותנו זה זן יותר אלים, ואין כרגע כזה. עם זאת, כל עוד יש מדינות בעולם שבהן הכיסוי החיסוני הוא נמוך מאוד, אז כל העולם כולו בסכנה להתפרצות מחודשת".
כאשר ג'ודי שאלה האם היא צריכה לחשוש מהדבקות למרות שכבר התחסנה בפעם השלילית, השיב הפרופסור כי "היעילות נגד ההדבקה היא דועכת מאוד עם הזמן, כי רמת הנוגדנים יורדים - אז את כן יכולה להידבק, אבל הסיכוי למחלה קשה נמוך. לפי מה שאנו יודעים, החיסונים מהגנים טוב גם אחרי הרבה זמן כי מדובר בסוג אחר של זיכרון חיסוני. אפשר גם לקבל מנה רביעית, אבל מנת החיסון השלישית היא כבר לא בוסטר, אלא חלק ממנות הבסיס. יכול להיות שיהיה גל נוסף, אך אין סיבה לדאגה".
על מחלה אחרת לגמרי, אמר פרופ' לוין: "אני כן מודאג מהפוליו, אנו רואים מקרים בישראל המעידים על כך שרמת החסינות למחלה לא מספיק טובה. כדאי שכל הורה יבדוק את פנקס החיסונים של הילדים שלו ויבדוק האם הם מחוסנים לפוליו, כי מי שלא - הוא עכשיו בסיכון למחלה שגורמת לשיתוק. יש לנו אזורים בארץ שבהם הכיסוי החיסוני הוא בסדר גודל של 80% ושם ממש רואים התפרצויות, זה בהחלט מדאיג מאוד. אנו מדינה קטנה - צריך להתקשר באופן פרטני למי שלא התחסן ולהגיע אליהם באופן אישי. בכל בית ספר ובכל רשות מקומית, צריך להקים יחידה לקידום ענייני הבריאות".
עריכה: דוד זבולוני