המצב ביהודה ושומרון מתוח מתמיד, וקיים חשש מהסלמה. השר לביטחון הפנים עמר בר־לב (העבודה) שוחח על כך עם גולן יוכפז ואריה אלדד ב־103fm.
"אין ספק שהחמאס, גם הג'יהאד האסלאמי, אבל החמאס בעיקר עושה מאמצים מאוד גדולים להבעיר את השטח", אמר בר־לב. כשנשאל גם על אלימות מתנחלים ביהודה ושומרון, אמר: "אני מוטרד מכל אלימות. אני יכול לומר שכמעט בכל פרמטר, מדינת ישראל היום יותר אלימה מאשר הייתה בעבר. לכן אני בהחלט מוטרד, גם מאלימות של קיצוניים כאלה ואחרים".
לדבריו, "כפי שאתם יודעים, המצב ביהודה ושומרון הוא מורכב. הריבון הוא בעצם צה"ל ולכן האחריות הראשונית היא על צה"ל. כוחות המשטרה מאוד מוגבלים ביהודה ושומרון", וציין כי יש למשטרה קושי לעצור אנשים שנוקטים באלימות, "במדינה דמוקרטית צריך לבוא עם ראיות לשופט, ולא פעם מאוד קשה להשיג את הראיות האלה, למרות שעל פי המודיעין ידוע מי היה מפגע כזה או אחר. לא משנה אם זה יהודי או ערבי או פלסטיני".
השר בר־לב גם התייחס לאירוע הלוויה של הרב חיים קנייבסקי ז"ל, ולהתמודדות המשטרה עם זה. "אני חושב שהיה אירוע מאוד מוצלח ברמה הלאומית. אני חושב שרוב אזרחי מדינת ישראל הבינו את האירוע וגם נענו לקריאות, גם של חברות שקראו למי שיכול לעבוד מהבית. סולידריות במדינת ישראל, מזמן לא הייתה לנו. ככה שזה סימן טוב", אמר.
לגבי סגירת הכבישים בשל הלוויה, אמר: "חלק מההתמודדות עם האתגר הייתה בהחלט זאת. החלק השני זה שבבני ברק, בקטע מרחוב שאורכו בסדר גודל של 600 מטר, מתרכזים סדר גודל של 320 אלף איש, רק ברחוב הזה. לסיים את זה בשלום, בלי שאף אברך נדרס, כפי שקרה בהלוויה קודמת או חס וחלילה מה שקרה במירון לפני שנה, אני חושב שזו בהחלט הצלחה".
הייתה כאן טקטיקה של הפחדה מראש? ניסיתם להגדיל את האירוע? להפחיד את הציבור?
"לא. אני חושב שבסופו של דבר היה אירוע רגוע מאוד, התנהל בצורה טובה מאוד. הכוחות הרלוונטיים, בעיקר המשטרה, פעלה וניתחה ועסקה במקרים ותגובות והכינה את עצמה למצבים קשים. דרך אגב, היה שלב מסוים שהיה יכול בקלות להסתיים בצורה אחרת, כאשר אברכים פרצו לתוך מתחם הקבר. באופן אינסטנקטיבי, מה שבדרך כלל צפוי זה שהשוטרים יבלמו אותם, ומה שהם עשו זה בדיוק ההיפך, לאור ניתוח של המצב".
בהמשך התייחס בר־לב גם לנתוני האלימות בחברה הערבית, ואמר: "המדיניות המוצהרת והקיימת של המשרד לביטחון הפנים זה לעשות מאמץ עיקרי בבלימת ובצמצום הפשיעה ברחוב הערבי. לשמחתי, הנתונים מראים שאנחנו די מצליחים בזה".
עוד אמר: "מ־16 נרצחים בספטמבר ירדנו ל־5 בפברואר. אני מקווה שהחודש הזה נמשיך במגמה הזאת. יש מגמה ברורה של ירידה". לדבריו, זה נובע "חד משמעית" מתוכנית המשרד שלו.
בר־לב גם ציין: "מדי שבוע, אני בודק את מספר כתבי האישום ומספר המעצרים עד תום ההליכים בנתונים השוואתיים ללפני חצי שנה וללפני שנה, ובכל הפרמטרים האלה יש עלייה, שלא לדבר על איסוף מסיבי של כלי נשק בלתי חוקיים".
לקראת סיום השיחה, בר־לב הגיב גם להגעתו של ראש הממשלה בנט למצרים לפגישה עם הנשיא א־סיסי ועם יורש העצר של איחוד האמירויות מוחמד בן זאיד. לטענתו, הסיבה לפגישה היא כי "הסכם הגרעין (עם איראן) שנראה שהולך ומתממש הוא הסכם עוד פחות טוב מההסכם הקודם, כולל השמועות על כוונתה של ארה"ב להוציא את משמרות המהפכה מהגדרה של ארגון טרור, זה רע מאוד. לכן יש כאן התארגנות גם שלנו וגם של מדינות נוספות".
שמה היא אומרת לאמריקנים?
"אומרת דבר ראשון שמשמרות המהפכה ימשיכו להיחשב כארגון טרור על כל מה שזה אומר", והוסיף: "יכולת ההשפעה שלנו היא מוגבלת, ולכן לרתום לנושא הזה באופן גלוי גם את מצרים וגם את איחוד האמירויות זה מהלך מאוד חשוב. האם הוא ישפיע? אני מניח שבמשהו הוא ישפיע".
עריכה: אמיתי דואק