רז שכניק

"ידענו מראש שלא מפרגנים לנו - אז הכול היה מותר"

זאב נחמה, סולן הלהקה האגדית אתניקס, התארח באולפנו של רז שכניק • יחד, חזרו 29 שנים אחורה לאלבום הרביעי והמצליח של הלהקה - 'אדם ונחש' • חלק א'


יותר משלושה עשורים עברו מאז שלהקת אתניקס פרצה לחיינו וחבקה להיטים שלעד יחקקו בפסקול הזמר העברי. בזמן שחברי הלהקה התחלפו מאז הקמתה ועד היום, את סולן ומייסד הלהקה זאב נחמה איש לא החליף. עוד מראשית דרכה של אתניקס כתב נחמה את רוב השירים והיה מעורב ברוב הלחנים. כעת, הגיע הזמר המוכשר והאהוב להתארח באולפנו של רז שכניק ב־103fm. יחד צללו השניים חזרה אל האלבום המצליח 'אדם ונחש', אל האמת הטהורה מאחורי השירים הגדולים ובעיקר ענו על שאלת השאלות - מי את ג'סיקה?

בפתח התוכנית, השמיע שכניק את הלהיט הגדול ביותר שיצא מהאלבום ומהלהקה בכלל - 'ג'סיקה'. דבר אשר גרם לנחמה להתרפק על זכרונות העבר, ובעיקר על שותפו ליצירה המוצלחת יבגני שפובלוב ז"ל. "כוכב גדול", הגדיר סולן הלהקה את חברו, וסיפר: "הוא פרץ בזכות השיר הזה אבל הוא היה קיים קודם. בארץ, בקטע של תרבות, הכול עובד הפוך. כשסיימנו להקליט את השיר היה קטע בסי פרט שהחלטנו שאנחנו רוצים לשים שם אופרה, ודרור המנהל שלנו דאז פנה לאופרה הישראלית. לא הייתה בכלל חשיבה, באותו רגע מה שרצינו השגנו".

"ידענו מראש שלא מפרגנים לנו אז הכול היה מותר. פנינו לאופרה הישראלית והייתה דוברת שדיברה עם המנהל שלנו והיא אמרה שפופ ואופרה לא בבית ספרם. היא אמרה שהיא מוכנה לתת לנו בחור שרק הגיע לארץ, הוא הגיע לאולפן ובקושי ידע מילה בעברית", שיתף, "הוא נדלק עלינו מההתחלה, הוא קלט את הקטע שלנו. את המילים שהוא שר זה מילים שאני המצאתי שלקחתי מכל מיני אופרות. הוא נכנס ושר את זה בשיא הפאתוס. דן שילון חובב אופרות ידוע ומאותו הרגע יבגני הפך להיות כוכב הבית. השורה השלישית הפכה להיות השורה הקדם קדם ראשונה. אחרי זה אירחנו אותו בעוד שירים, גם הופענו איתו. הוא היה חבר גדול".

על הלהיט הגדול 'ג'סיקה' שגרם למעריצים רבים לנסות לפענח מי הבחורה עליה הוא נכתב, חשף: "ג'סיקה זה סיפור. הייתי בגרעין נח"ל לפני שהתגייסתי לחיל הים עד שהחלטתי שאני לא הולך לגרעין. כל הזמן הפחידו אותי שצריך לשרת 4 וחצי שנים, ואז הגעתי לחיל הים. הזיכרונות שהיו לי מהקיבוץ היו המתנדבות וכשהכרתי את תמיר הוא סיפר גם כן על המתנדבות. השם הכי נוח לשנינו באותו הרגע ממה שזכרנו היה ג'סיקה. יש ג'סיקה אבל היא מורכבת מכמה דמויות".

אמנים רבים חוששים מרגע ההוצאה לאור של האלבום השני, במיוחד לאחר שאלבום הבכורה נחל הצלחה רבה. עבור נחמה ולהקתו, זו הייתה סיבה להבין את התופעה העגומה: "באלבום הראשון קיבלו אותנו בחשדנות אבל עוד איכשהו העריכו אותנו. באלבום השני ידענו שהפרויקטים נכשלים, ניסינו להבין למה אלבומים שניים נכשלים בארץ ואז גילינו שברוב המקרים הבעיה היא בתקשורת - באלבום השני פחות מפרגנים".

"ניסינו לחשוב על דרך מעקף ושננסה להגיע לאנשים דרך הרגליים. כשסיימנו להקליט את האלבום באנו לעופר ניסים שידעתי כבר אז שהוא הדבר החם ואמרנו שאם לא ישמיעו אותנו ברדיו, תל אביב היא המרכז של כל התעשיה ולפחות במועדונים ישמיעו אותנו - זה מה שהיה. באלבום השלישי כבר היינו נטולי פחדים. קטלו אותי על טקסטים ואז אמרתי לעצמי 'החיפושיות שרו היא אוהבת אותך כן כן כן', תעשה את זה בעברית יגידו לך על מה אתה שר", טען.

בהמשך התוכנית, שבו השניים לסיפור מאחורי השיר ההיסטרי 'בובה'. "אלו משירי הפופ של אתניקס שידעתי כבר אז שאנחנו ממציאים את הפופ של עצמנו. הפופ היה 10 שנים של צביקה פיק, שגם אותו קטלו, ואחרי זה בא פורטיס ופרגנו לו", סיפר נחמה, "ברגע שאתה מנטרל בראש את מה שאומרים, ואתה עושה את מה שאתה באמת רוצה לעשות, עם הטעויות ועם ההצלחות - זה הנתיב שאתה הולך עם עצמך. זה היה שיר הפופ הכי קליל שלנו".

האלבום 'אדם ונחש' היווה מעין נקודת מפנה מבחינת מוזיקלית עבור הלהקה, שכן מיתנה את נטיות הרוק שדאגה לאפיין בהם את אלבומה הקודם. שיר הנושא של האלבום נחשב גם הוא לאחד הלהיטים הגדולים שיצאו מתוכו. "הרבה פעמים לקחתי שירים משיר השירים, ננעלתי על סיפור והעברתי אותו למשהו שדמיינתי אצלי בראש. יש בשיר כמה משפטים שלקוחים מתוך שיר השירים. לקחנו כמה סאונדים של גיטרות שהקלטנו באולפן וחיברנו אותם לסאונד של גיטרה אחת", שיתף נחמה.

אחת מהיכולות יוצאות הדופן של נחמה וחבריו, הייתה היכולת להכניס לאלבומים שירים בעלי טקסטים נוקבים על המציאות שהייתה באותה התקופה בארץ. 'הקו הירוק' ו'חברון', הם רק חלק מהשירים בהם זה בא לידי ביטוי. "השיר 'הקו הירוק' הוא על הקונפליקט של מה שקורה בארץ, ימין שמאל. הקונפליקט הוא קודם כל בנינו והשיר הבא שמתחבר אליו ישר זה 'חברון'. זאת הייתה האינתיפאדה השנייה, אני זוכר שהייתה התרחשות פוליטית מאוד גדולה. זה בא משם".

"בהתחלה בכלל לא התייחסו אלינו ברובד הזה. זה היה נורא פשוט - או שהיית בצד הלבן או בצד השחור, אנחנו היינו באמצע", שיחזר נחמה, "בצד השחור לא ידעו איך לאכול אותנו וגם בצד הלבן, אני חושב שזה עד היום. כשאתה הולך במסלול שאתה מאמין בו ואתה רואה שהקהל הולך איתך, הקהל תמיד אהב אותנו ובחר אותנו, אז אתה לומד להבין שאתה לא יכול לקבל הכול בעולם".

זאב נחמה אצל רז שכניק באולפן // צילום: מאירה פרץ/103fm

פרויקט 'אלבומי המופת' מפגיש בכל שבוע את העיתונאי רז שכניק עם גדולי המוזיקאים בישראל. יחד הם יוצאים למסע אל האלבומים שהיו סימני דרך בקריירה שלהם - ובפסקול הישראלי. 

לרשימת התוכניות המלאות בפרויקט לחצו כאן.

עריכה: שני רומנו

31/03/2022

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


צילום: מתוך עטיפת האלבום 'אדם ונחש' (1993)
Paris