נשים וכסף, לא סיפור פשוט: השבוע, פרסמה רונית כפיר, אשת תקשורת, מעצבת פנים ומרצה לנשים על תקשורת עם לקוחות עם כוונות רווח, טור דעה בעיתון 'הארץ'. בטורה ביקרה בחריפות את מאמרו של העיתונאי רוגל אלפר, שהחליט לצאת חוצץ נגד הריאיון שהעניקה רותם סלע לדנה ויס ב'חדשות 12'. כפיר שוחחה עם מעיין אדם, וסיפרה על הרגע שהעלה את הקשר בין נשים לכסף לראש סדר היום הציבורי.
"נשים שמדברות על כסף בחודשים האחרונים עלו לתודעה", הכריזה כפיר בפתח דבריה, "מבחינתי היה פיצוץ מאוד גדול בקהילה שנקראת 'עוברות ושבות', כשאישה צעירה שם שאלה במה את עוסקת וכמה את מרוויחה. היא התחילה שרשור של עשרות אלפי תגובות שאחר כך התפוצץ בהרבה רשתות חברתיות. דיבור של נשים על כסף, להגיד 'אני רוצה להרוויח כסף', הפך להיות יותר בקדמת הבמה. זה בין היתר גרם לתהודה של הריאיון של רותם סלע שהיווה השראה להרבה מאוד נשים, זה ממש חיזק אותן לראות אותה מדברת על זה ולא מתנצלת. יש לי הרגשה שהיא עלתה לראיון הזה כי היה דיבור שערורייתי על כמה כסף היא מרוויחה".
לדבריה, "אלימות כלכלית רווחת ומאוד שקטה, זה גבר שלא נותן לך גישה לחשבון הבנק, שיש לך הקצבה של כסף שאת צריכה לדווח על כל דבר שאת עושה ושהכסף שאת מרוויחה הולך לקופה משותפת שאין לך בה שימוש".
בשנים האחרונות כפיר מנהלת עסק בו היא מאמנת, מייעצת ומרצה לנשים על תקשורת עם לקוחות. "זה לא רק סביב כסף, זה תמיד קשור גם למשהו אחר. אני מוצאת שהיכולת שלנו לדבר על כסף, לבקש אותו ולרצות אותו זה איזשהו מסע מנטלי בין 'מגיע לי' ל'אני ראויה'", טענה, והסבירה: "אני ראויה זה אומר שיש לי יכולות, דברים שאני יכולה לתת לעולם שעבורם אני ראויה. הקושי של נשים לפעמים לקבל מחמאה ממש מצביע על ההופכי שלו של להפסיק להתנצל. כשקשה לך לקבל מחמאה ולהגיד תודה רבה, לא פלא שיהיה לך קשה אחר כך לקבל כסף בתור תודה על משהו שעשית או נתת".
"הרבה מהתהליך של נשים זה לא רק ללמוד לרצות כסף אלא בכלל ללמוד לרצות ולשים לגיטימציה על הרצון שלהן. הרבה נשים שמצליחות בעסקים מגיעות מאבא שלימד אותן לעשות את זה", הדגישה.
בסיום השיחה, הבהירה כפיר כי "בתחילת הדרך זה נכון להגיד 'אני הולכת על המשרה הזו כי אני רוצה אותה', את צריכה למצוא את האומץ להגיד שיש לך מה להביא למשרה הזו. לא להיות מונעת מהפחד שיגידו לך לא".
עריכה: שני רומנו