שר הביטחון בני גנץ קבע כי הסגר על השטחים יסתיים בחצות ולא יתארך לחול המועד. זאת בצל המתיחות הביטחונית הקשה והגוברת בהר הבית. כמו כן, נרשם מספר שיא מעצרים בהר הבית, וכוחות הביטחון עצרו 476 פלסטינים שפעלו ליצירת עימותים במקום. ח"כ רם בן ברק, יו" ועדת חוץ וביטחון, התייחס למצב הנפיץ ופרס את משנתו בנושא.
"הר הבית הוא מקום רגיש בחג רגיש. אחת המשימות שלנו היא לאפשר קיום של פולחן דתי למי שרוצה להעלות להר הבית. התבצרות של מאות צעירים שאוגרים שם אבנים וכל רצונם הוא לגרום לפרובוקציות בעידוד הג'יהאד והחמאס, לא מאפשרת לאף אחד להתפלל שם. לכן, בשלב מסוים מקבלים את ההחלטה להתעמת איתם על מנת לאפשר את אותה אפשרות לאנשים שלא רוצים להתעמת להתפלל. החלטות מאוד מרוכבות", אמר.
עוד הוסיף ח"כ בן ברק, וטען כי "לא בטוח שזה לא ידרדר להסלמה. מה שלא תעשה, אם תיתן ל־500 איש להתבצר ואף אחד לא יוכל להתפלל זה יכול להוביל לפיצוץ. צריך לקבל את ההחלטות. הדרך הנכונה לעשות את זה זה להיות במקביל במגעים עם הרבה מאוד גורמים שכן אפשר לדבר איתם על מנת שהם ירגיעו את השטח ויבינו שמה שאנחנו עושים הוא לטובת המתפללים. בסוף ההנחיות של מה שקורה במסגד הן של מפקד המחוז, הוא פועל בסמכותו אבל הוא מבין את הסיטואציה הפוליטית ומתייעץ. יש לו תפקיד והוא צריך לבצע אותו".
"המפכ"ל מבין היטב שתפקידו לגרום לכך שאנשים יוכלו להתפלל ולהיות בחג איפה שהם רוצים להיות. תפקידנו הוא לשמור על הסדר ולקוות שזה לא יוביל לפיצוץ יותר גדול. אם היו 500 אנשים בתוך מסגד אל אקצא וזורקים אבנים על כל מי שמתקרב גם זה היה מוביל למצב לא נורמלי. זה לא שיש פתרון אחד שהוא נכון ופתרון אחד שהוא לא נכון", הדגיש ח"כ בן ברק.
לדבריו, "צריך לאפשר לכולם לנהל כל אחד לפי אמונתו, וצריך לדאוג שקיצוניים לא ינהלו אותנו. אתם רואים את התמונות, רוב המוסלמים באים לשם עם הילדים בשביל ללכת למסגד, אין להם רצון להתעמת. יש כאן חבורה קיצונית שמונהגת על ידי הסתה של הג'יהאד, שרוצים לייצר את הפרובוקציה הזו. לא עולים יהודים כרגע להר הבית עד כמה שאני יודע. העניין הוא לא הר הבית עצמו, העניין הוא הסביבה, ובסביבה הזו יש גם מקומות קדושים ליהודים".
בהמשך השיחה, התייחס ח"כ בן ברק להחלטות המתקבלות בשל המצב הנפיץ: "אני לא מקנא לא במפכ"ל ולא במפקד המחוז שעושים עבודה מסובכת ולדעתי בצורה טובה. ברגע שהשתלטו על המסגד צעירים ולא נתנו לאף אחד להיכנס כנראה שלא הייתה ברירה".
בעקבות המעצרים הרבים בהר הבית, ח"כ מאזן גנאים גינה את פעילות כוחות הביטחון ואף הציב אולטימטום על המשך הישארותו חלק מהממשלה. ח"כ בן ברק התייחס להתבטאותו של חבר הכנסת, והביע את דעתו על יו"ר מפלגת רע"מ."חבר הכנסת מנסור עבאס הוא אחד המנהיגים האמיצים שיש היום בישראל ובוודאי במגזר הערבי. הוא מבין היטב שהפרובוקציה נגרמת על ידי מי שרוצה לגרום אותה וברגע שמאפשרים אותה אף אחד לא יכול להתפלל שם", הכריז.
עוד חידד כי "ח"כ מאזן גנאים ראה את התמונות הראשונות, שמע את הסיפורים וכשהוא לא הבין מה שקורה שם אז הוא אמר את זה מה שהוא אמר. הוא לא חזר בו ואני מאמין שהוא לא יעזוב את הממשלה. גם הוא מבין את היתרון העצום של הממשלה הזו ועוד יותר את האלטרנטיבה של חוסר הממשלה".
"היכולת של מדינה שמנהלת סכסוך מורכב לעשות הפרדה בין אנשים שרוצים לבצע פיגועים ואותם לרדוף עד חומרה, לבין רוב האוכלוסייה הפלסטינית שרוצה לנהל חיים נורמליים ולהנות מכלכלה נורמלית, ולנהל איזשהו אורח חיים סביר, ההפרדה הזו דורשת אומץ לב", אמר, "יש ממשלות שלא עמדו שלחץ של הקהל ועשו סגרים, ויש ממשלות שמקבלות את ההחלטות בצורה שמפרידה בין מי שעושה לטרור למי שלא. אני מאוד גאה להיות חלק מהממשלה הזו".
בסיום השיחה, התבקש יו"ר ועדת חוץ וביטחון להביע את עמדתו בנוגע למצב הרגיש עם רוסיה בצל התקיפה הישראלית בסוריה. "גם פה אנחנו במצב רגיש ומסובך", הסביר ח"כ בן ברק, "דבר אחד צריך להיות ברור – הדרך לפתור סכסוכים היא לא במלחמה, ברגע שאתה כבר עושה מלחמה הדרך להילחם היא צבא מול צבא ולא לערב אזרחים. אנחנו מקפידים על זה מאוד. אני מדבר על מה שקורה במלחמות באופן כללי. אני חושב שבמלחמה בין רוסיה לאוקראינה היה אפשר לפתור את הסכסוך לא במלחמה".
"יש לנו מערכת יחסים מאוד מיוחדת עם הרוסים וגם עם האוקראינים, אנחנו מנסים לשמר אותה תוך זה שאנחנו אומרים את דעתו על דברים שאנחנו חושבים שצריכים להיאמר. ישראל תעשה כל מה שהיא יכולה בשביל למנוע מגורמים עוינים לישראל להתחמש בנשק שאנחנו לא רוצים", סיכם.
עריכה: שני רומנו