בתחילת חודש יוני הקרוב, עתיד להתפרסם דו"ח פומבי המציג את פערי השכר בין גברים לנשים בחברות גדולות ובחברות ציבוריות. כיצד יתמודדו בעלי החברות עם שיקוף הנתונים לקהל הרחב, והאם צעד זה יוביל לצמצום הפערים בין משכורות נשים וגברים בתפקידים מקבילים ובעלי ותק דומה?
עורכת הדין שירה להט, שותפה ומומחית לדיני עבודה ('יגאל ארנון ותדמור לוי'), הביאה פרטים נוספים על הידיעה: "המעסיקים הגדולים במשק והחברות הציבוריות יהיו חייבות לעשות בדיקה עצמית, לבדוק מה הפערים, לפרסם דו"ח פומבי ולשלוח לכל עובד ועובדת שיגיד מה הפער, אם בכלל יש כזה. לפעמים אין פער, ולפעמים הוא נוטה לטובת גברים או נשים. הדו"ח נותן נתונים ממוצעים, זה לא אומר בדיוק שאנו מופלות וביחס למי, אך זו התחלה וצעד ראשון ומשמעותי".
"אם קיבלנו נתון שאומר שבקבוצת העובדים שלנו יש פער, הולכים למעסיק ואומרים לנו להסביר לנו את הדברים", הוסיפה. "חלק מהפער נוצר מזה שנשים במקור לא דורשות את השכר הגבוה שגברים דורשים. בתי הדין לעבודה קבעו שהמעסיק חייב לבצע בעצמו את הבדיקה, ואם יש שני עובדים בתפקידים מקבילים בפחות או יותר באותו ותק וניסיון עם פער, צריך לשלם להם שכר שווה. החוק חל על כל המעסיקים הפרטיים שמעסיקים לפחות 518 עובדים ומעסיקים שהם חברות ציבוריות ועמותות. אני יודעת שיש גם מעסיקים גדולים שהופתעו לגלות פערי שכר ועשו תיקונים".
בסיום דבריה, הדגישה עו"ד להט: "יש מעסיקים שהם בלחץ כי המידע הולך להתפרסם באתרי האינטרנט, הולך להיות רעש ציבורי סביב העניין. החוק לא קובע מספיק סנקציות, הסנקציה האמיתית פה תהיה הכוח הציבורי, השיימינג, יותר מהסנקציה הפלילית. החיסרון הוא בזה שהאינפורמציה שמציגים היא סטטיסטית וכללית".
עריכה: מיכל קדוש